”Jeg blev ved med at få afslag på de IT-job, jeg søgte, og jeg havde ikke lyst til bare at gå derhjemme og kigge. Jeg tænkte, at der måtte være andet, jeg kunne lave,” fortæller 65-årige Ken Foltmar, der derfor begyndte at se sig om efter et job uden for IT-branchen.
Det resulterede i første omgang i et job med en tre måneders kontrakt som lastbilchauffør i Københavns Lufthavn – derudover har han pakket chokolade på Toms – og været i kreditorbogholderiet hos Arriva, hvor han var på en halvandet år lang kontrakt, som blev forlænget et halvt år.
Derefter fik Ken Foltmar nævnt over for en af sine fodbolddommer kollegaer, at han gik og ledte efter job. Det resulterede i et job som p-vagt.
”Det kan godt være, at jeg har alderen til at gå på pension, men jeg har så meget krudt i mig, at jeg har lyst til at lave noget. Jeg elsker mit job som p-vagt. Jeg bliver nogle gange svinet til, men det kan jeg godt ignorere, for jeg kan godt lide at komme ud blandt folk: Man møder jo alle mulige forskellige typer, og jeg har en positiv tilgang til de fleste,” siger Ken Foltmar, der ud over at arbejde som p-vagt også arbejder 10 timer om ugen i dommerhjælpen i DBU, hvor han blandt andet selv dømmer fodboldkampe – og hjælper med at finde dommere til forskellige kampe.
Mange ville kun have IT-job
Da han for nogle år siden blev fritstillet fra IBM, blev han det sammen med omkring 200 andre.
”Mange af dem, der blev fritstillet dengang, ville ikke arbejde med andet end it. Der er selvfølgelig også mange penge i det, men jeg ville bare gerne arbejde. Mange af dem fik aldrig et andet arbejde, men var arbejdsløse, indtil de gik på pension,” siger han og tilføjer, at han personligt synes, det er lidt fjollet, at man hellere vil være arbejdsløs end at gå ind i en anden branche.
”Det er sjovt at prøve noget nyt. Jeg uddannede mig for eksempel også til dørmand, da jeg fyldte 60 år, fordi jeg tænkte, det kunne være sjovt at prøve. Det overrasker mig, hvor lidt fleksible folk er i forhold til at finde et arbejde. De tænker først og fremmest på lønnen. Selvfølgelig vil jeg også gerne have en høj løn, men jeg vil hellere have et arbejde til en lav løn – end slet ikke noget arbejde.”
Han mener, at man som ledig skal tage chancen og prøve noget nyt: Man kan blive positivt overrasket. Og at man skal lade være med at tænke over, hvad alle andre tænker – om der bliver set ned på ens jobvalg. Man skal selv være tilfreds med det – det er det vigtigste.
”Samtidig går det ledige rigtig meget på, at de ikke er ude blandt andre, og det kommer man ved at have et job – også selv om det måske ikke lige er det, man er uddannet til eller har erfaring med,” lyder det fra Ken Foltmar, der tilføjer, at finder man et job, der alligevel ikke passer en, så står det en frit for at stoppe igen.
”Derfor har du intet at tabe ved at prøve noget forskelligt af,” konkluderer han.
Hvad drømte du om som barn?
Han råder til, at man kigger tilbage på, hvad man drømte om, da man var barn, for måske finder man netop her inspiration til, hvilke typer job der kunne være interessante i dag: Kunne det være, at det engang var en drengedrøm at blive lastbilchauffør? Det var det for Ken Foltmar – og det fik han prøvet i tre måneder.
”Fleksibiliteten går i øvrigt begge veje – det er ikke kun de ledige, der skal være åbne over for helt nye muligheder. Det skal arbejdsgiverne også. Det kan godt være, at de mener, at en tidligere administrerende direktør er alt for kvalificeret til at gå og feje gulv – men måske er han bedre til det end så mange andre, fordi han er god til at passe sit job og er grundig – og han vil måske bare gerne lave noget,” siger Ken Foltmar.