Jobsamtale

7 gode råd til job­sam­ta­len

Her er det altid en god idé at finde ud af, hvad virksomhedens formål er. Hvad tjener de penge på? Hvilke produkter og services er de kendt for? Hvad er deres mission, vision m.m.? Tænk desuden over, hvordan afdelingen, som du bliver en del af, bidrager til forretningen, og hvordan du kommer til at bidrage til virksomhedens formål.

Tjek virksomhedens Virksomhedsprofil

På Virksomhedsprofilen finder du en præsentation af arbejdspladsen, ledige stillinger, regnskabstal, mv. Du kan også for mange virksomheder se evalueringer, hvor stjerner og kommentarer viser dig, hvordan forholdene og jobglæden er på netop den arbejdsplads. Her kan du kan få nyttige oplysninger til din samtale og om at være ansat. Er der fx mange medarbejdere, der fortæller, at de har gjort karriere, kan du understrege det til samtalen, hvis du har lignende ønsker. Så minder dine værdier om virksomhedens, hvilket kan hjælpe dig til at få jobbet. Søg efter Virksomhedsprofiler her.

Læs jobannoncen igennem en gang til

Få styr på detaljerne i jobannoncen, så du har det bedst mulige overblik over jobindholdet inden samtalen. På denne måde kan du måske gætte, hvilke dele af dine egne erfaringer, kompetencer og evt. mangel på samme, der kommer mest i fokus under samtalen. Er jobannoncen ikke længere online, kan du finde den ved at søge efter virksomhedens job i Jobindex’ annoncearkiv.

Gennemgang af CV og motivation for jobskifte

Vær forberedt på at gennemgå dit CV og forklare dine jobskift samt din motivation for disse skift. Det er vigtigt for din potentielle arbejdsgiver at forstå din motivation for at søge netop dette job. Derfor skal du også være meget skarp og bevidst om, hvorfor du søger det pågældende job.

Tidspunkt for ankomst til jobsamtalen

Undersøg transporttid til virksomheden, så du ankommer mindst 5 minutter før det aftalte mødetidspunkt. Tænk også over, at der skal være tid nok til, at der kan opstå forsinkelser eller kø.

Ærlighed til jobsamtalen sikrer det bedst match mellem jobbet og dig selv

Forbered dig på at være ærlig omkring dine stærke og svage sider, og hvad du finder mest interessant ved jobbet. Vær også ærlig over for dig selv i processen og ved udfyldelse af eventuelle tests. Det gælder om at du, jobbet og virksomheden er et godt match på lang sigt.

Gør dine lønforventninger til jobbet klart

Det er en god idé at gøre sig overvejelser om, hvad du vil angive som lønforventning, hvis du til 1. samtalen bliver spurgt til det. Husk, at løn også dækker over pension og andre personalegoder. Er du i tvivl om lønniveauet i din branche, kan du altid tale med din fagforening eller A-kasse. Derudover kan du prøve vores Tjek din løn for at få en indikation om lønniveauet.