JobglædeKarriere

Frygt afholder os fra iværk­sæt­te­ri

Ifølge en ny undersøgelse svarer tre ud af fire danskere i dag nej til, om de overvejer at blive selvstændige. I 1999 havde halvdelen af danskerne overvejet det. Direktør for ASE, der er arbejdsløshedskasse for mindre erhvervsdrivende, har frygten for den negative side af iværksætterlivet stor betydning for iværksætterlysten.

”Der er ingen tvivl om, at perioden fra midten af 2008 og til midten af sidste år har fået nogen til at betragte den selvstændige tilværelse som noget, der ikke er særligt lukrativt at beskæftige sig med. De fleste vil have sikkerhed i økonomien og modtage deres faste løn den 1. i måneden,” siger Karsten Mølgaard Jensen, der er direktør i ASE – der blandt andet er arbejdsløshedskasse for mindre erhvervsdrivende.

Tendensen bekræftes af en ny undersøgelse, som analysefirmaet Interresearch har udarbejdet for ASE. Den viser, at omkring halvdelen af danskerne i 1999 svarede nej, når de blev spurgt om, hvorvidt de havde overvejet at blive selvstændige erhvervsdrivende. I år er det tre ud af fire, der foretrækker lønmodtagertilværelsen og den medfølgende lønseddel hver måned.

Karsten Mølgaard Jensen er meget ydmyg overfor at give ét enkelt svar på, hvorfor udviklingen har været sådan, men han er som nævnt ikke i tvivl om, at finanskrisen har påvirket iværksætterlysten. Desuden mener han, at strukturudviklingen inden for nogle brancher ikke længere er så åbenlys for iværksættere. Det drejer sig blandt andet om landbruget, fiskeri og detailhandel, og for mange handler det ifølge direktøren dybest set om frygt.

”Frygten for den kedelige side af iværksætteriet afholder formentlig mange fra at blive iværksættere. For hvad nu, hvis det ikke går godt? Måske har man sparet nogle penge op, men hvis succesen er for langt væk, så virker det måske for usikkert. Vi anser ikke længere iværksætteri for at være lig med succes, som man gjorde for år tilbage,” siger Karsten Mølgaard Jensen og tilføjer, at det så helt anderledes ud for bare fire-fem år siden, hvor der var rigtig mange unge, der startede som iværksættere.

Ingen opskrift
Direktøren hos ASE mener, at det danske uddannelsessystem ikke er ideelt indrettet for iværksættere. Samtidig mener han, at det er svært at uddanne folk til succesrige iværksættere, fordi der sjældent er en opskrift på succes.

”De iværksættere, der rent faktisk har succes i Danmark; de har sjældent fra starten kunnet sige, at den her idé vil blive en succes. Ofte er iværksættere nogle, der igangsætter en række virksomheder, hvor nogle går godt og andre mindre godt. Generelt set er det dog ikke godt for Danmark, at der ikke er flere, der vil prøve deres iværksætteridéer af.” Karsten Mølgaard Jensen mener nemlig, at mange skud på mål – giver mange mål – også når det gælder iværksætteridéer.

”Det ville være skønt, hvis danskerne kunne lære at påskønne dem, der tager en risiko. Det ville være fantastisk. Når man kigger på vækstgrundlaget i Danmark, ser man ofte på de store virksomheder, men den største nettotilvækst af job sker i det virksomhedslag, der hedder små- og mellemstore virksomheder,” siger direktøren og understreger, at hvis tilliden til iværksætteri tørrer ind, så ser det skidt ud for dansk økonomi og Danmark generelt.

Forsigtig optimist
Karsten Mølgaard Jensen er med egne ord forsigtig optimist i forhold til fremtiden ud fra betragtningen om, at det er de små- og mellemstore virksomheder, der skaber jobs.

”Vi kan nemlig mærke på de helt små virksomheder, at de er begyndt at kigge efter arbejdskraft, og det er et rigtig godt tegn,” siger han.

Hvis du vil læse mere om, hvordan man bliver iværksætter, kan du blandt andet se:
www.amino.dk
www.startvaekst.dk
www.100svar.dk
www.ivaerksaetteren.dk
Dansk Iværksætter Forening

Læs også