Jobglæde

Får du respekt nok på jobbet?

Er din chef sur, fjern og afvisende over for de problemer, du slås med i dagligdagen, eller er du blandt de heldige, der arbejder på en af Danmarks bedste arbejdspladser?

Anderkendelse og respekt er afgørende for din trivsel på arbejdspladsen. Men en sådan kultur opstår ikke af sig selv, og det kræver en dedikeret indsats fra virksomhedernes side at skabe et positivt miljø for medarbejderne.

Respekt er en af 5 dimensioner, som organisationen ’Great Place to Work’ kigger på, når de kårer Danmarks bedste arbejdsplads, og flere af årets topscorere i kategorien arbejder meget målrettet med netop respekt, anderkendelse og omsorg på arbejdspladsen.

Af de mellemstore virksomheder klarer it-firmaet Conscia og Herning Kommunale Tandpleje sig bedst. Hos Conscia anerkender de fx særlige indsatser ved en årlig Tour de France-lignende ceremoni, hvor en gul førertrøje går til en medarbejder, der lever virksomhedens værdier ud.

I Herning har tandplejerne i fællesskab udviklet et værktøj, de kalder for en ’Jakobstrappe’. Den er med til at gøre virksomhedens vision nærværende for medarbejderne, og værktøjet bliver løbende udviklet og konkretiseret på fællesmøder.

Vis respekt med kurser og kundebegejstring

Andre og mere strukturerede måder at vise respekt og opbakning på kan man finde hos en af topscorerne blandt de store virksomheder.

Hos revisionsselskabet Beierholm får medarbejderne en grundig intern uddannelse, og ledelsen sørger samtidig for, at hver enkelt medarbejder løbende udvikler sig. Rent praktisk udbyder de intern undervisning til alle yngre medarbejdere og tilbyder valgfrie kurser til de mere erfarne.

Med over 600 ansatte i Danmark må Beierholm arbejde med respekt, anderkendelse og omsorg på et mere overordnet niveau end de små virksomheder. Det ses tydeligt, når man kigger på møbelfirmaet HOWE, der netop er kåret til den bedste mindre danske arbejdsplads.

Med sine 38 medarbejdere kan HOWE gå mere direkte til værks i deres anderkendelse af medarbejderne. Virksomheden vil blandt andet gerne opbygge en fælles stolthed omkring deres produkter, og derfor kommer medarbejderne ofte ud og ser møblerne, når de er på plads hos kunderne.

Det kan foregå ved at invitere dem ud at spise på restauranter med HOWE-møbler eller ved at tage samtlige medarbejdere med til internationale møbelmesser i udlandet, så de kan opleve kundernes begejstring for produkterne og høste anerkendelsen.

Tusinder har bedømt deres arbejdsplads

Det er 13. år i træk at ’Great Place to Work’ kårer landets bedste arbejdspladser i kategorierne mindre, mellemstore og store virksomheder. Undersøgelsen er blandt andet baseret på medarbejdernes vurdering af arbejdspladsen, og flere tusinde personer har medvirket til resultatet og svaret på spørgsmål om deres vilkår på jobbet.

Respekt er et af 5 kriterier, de skal forholde sig til, og medarbejderne bliver her bedt om at vurdere, om de føler ledelsen respekterer dem, viser omsorg, bakker dem op og anderkender deres indsats.

Se de bedste danske arbejdspladser på Great Place to Works hjemmeside.