Jobglæde

Er du stolt af dit arbejde?

Nogle synes måske ikke, at deres job er sexet nok, og andre er direkte flove over at sige, hvad de laver. Men det er vigtigt at føle stolthed omkring dit arbejde, da meget af vores identitet er knyttet op på vores arbejdsliv.

Når folk til en fest spørger dig, hvad du laver, og hvor du arbejder, er du så en af dem, der stolt fortæller om dit job, om det du udretter, og om hvilken fantastisk virksomhed du er hos?

Stolthed er en af de 5 dimensioner, som organisationen ’Great Place to Work’ kigger på, når de kårer Danmarks bedste arbejdsplads, og ifølge Alexander Kjerulf, der er stifter af projektet ’Arbejdsglæde nu’, er netop stolthed i arbejdet vigtigt for vores selvforståelse og identitet som mennesker.

"Vi lægger meget af vores identitet i jobbet. Det giver arbejdsglæde og stolthed at føle, at man gør en positiv forskel i verden med sit arbejde," forklarer Alexander Kjerulf til Avisen.dk.

Stolte møbelmagere

En af de virksomheder, der arbejder aktivt med stolthed er møbelproducenten HOWE, der netop er kåret til Danmarks bedste arbejdsplads i kategorien ’mindre virksomheder’.

”HOWE er en stolt arbejdsplads. 100 procent af medarbejderne svarer, at de er stolte over det resultat, de opnår på arbejdspladsen, og at de er stolte over at fortælle andre, hvor de arbejder,” skriver firmaet i sin virksomhedsprofil på Jobindex.

Ledelsen inviterer blandt andet produktionsmedarbejdere med ud at spise på restauranter, som har HOWE-møbler, og de har også sendt samtlige medarbejdere til internationale møbelmesser i udlandet, så de kan opleve kundernes begejstring for produkterne.

Irma går forrest

Af store danske virksomheder er dagligvarekæden Irma blandt dem, hvis medarbejdere føler størst stolthed ved deres arbejde.

Hver butik har en serviceambassadør, og de uddannes til at gå forrest og fremme fokus på service. Kædedirektør Jesper Uggerhøj mener, at medarbejderne kan være stolte af den indsats, de yder, og at den bliver værdsat af kunderne.

Arbejdsmiljøforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Ole H. Sørensen er enig. Til Avisen.dk udtaler han, at stolthed og tilfredshed hænger sammen med at føle, at man laver et fagligt godt stykke arbejde.

”Hvis man ikke er stolt af sit job og får anerkendelse for det, trives man dårligere, og andre ting rammer hårdere. Det kan medvirke til, at man brænder ud,” siger han.

Irma er også et eksempel på, at du ikke behøver at være hjertekirurg eller ambulanceredder for at kunne føle stolthed ved dit arbejde. Faglig stolthed findes i alle brancher, og det er afgørende at kunne se vigtigheden og formålet med sit job.

”Jeg gør rent, siger jeg, når folk spørger, hvad jeg laver. Jeg er stolt af mit arbejde og af mine evner til at udføre det, men jeg kan da sagtens mærke folks forundring, når jeg svarer dem på, hvad jeg laver i det daglige. Alene det, at jeg er mand og gør rent, har folk det underligt med,” skriver en anonym skribent på debatsiden Deldig.dk.

Tusinder har bedømt deres arbejdsplads

Det er 13. år i træk at ’Great Place to Work’ kårer landets bedste arbejdspladser i kategorierne mindre, mellemstore og store virksomheder. Undersøgelsen er blandt andet baseret på medarbejdernes vurdering af arbejdspladsen, og flere tusinde personer har medvirket til resultatet og svaret på spørgsmål om deres vilkår på jobbet.

Stolthed er et af 5 kriterier, de skal forholde sig til, og medarbejderne bliver her bedt om at vurdere, hvor stolte de er af deres job, deres funktion og arbejdspladsen generelt.

Se de bedste og mest stolte arbejdspladser på Great Place to Works hjemmeside.

Læs også