JobglædeJobsøgningOpsigelse

Er du ledig og stresset? Det er helt naturligt …

For nogle kan det virke underligt at høre, at stressniveauet blandt arbejdsledige er næsten dobbelt så højt som blandt dem, der har et job. Ifølge direktøren for Center for Stress og Trivsel er der dog intet underligt i det faktum – ifølge hende er stress kroppens naturlige og hensigtsmæssige reaktion på ledighed.

Der er intet mærkeligt i, at du føler dig stresset, hvis du er på kraftigt udkig efter et arbejde. Den Nationale Sundhedsprofil, der er udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2013, viser, at 28 procent af de arbejdsløse har et højt stressniveau – blandt de, der har et job, gælder det for knap 16 procent.

”Man har altid vidst, at det at være ledig ofte er noget af det, som forhøjer stressniveauet. Stress kommer ikke, som mange tror, af for meget arbejde. Det kommer af overbelastning, og det kan både være en psykisk, fysisk og tidsmæssig overbelastning,” siger Jeanett Bonnichsen, der er direktør og aut. psykolog i Center for Stress og Trivsel.

Som hun siger, så er det de færreste, der har en oplevelse af, at de er ledige med glæde. Derudover skal ledige håndtere, at det er normen, at man har et arbejde.

”Det er på en eller anden måde lidt skamfuldt ikke at have noget arbejde, og det er hele tiden noget, som man skal gøre rede for. Man skal hele tiden forsvare sig selv, samtidig med at det kan være direkte hårdt at være arbejdsløs i dag, fordi der bliver stillet krav om, at man skal dokumentere et vist antal ansøgninger osv.,” siger Jeanett Bonnichsen, der også mener, at det rent økonomisk kan give bagslag at være ledig, fordi man ikke længere kan det samme, som andre kan – og måske kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen.

En hensigtsmæssig reaktion

Derfor er der ifølge direktøren for Center for Stress og Trivsel heller ikke noget at sige til, at ledige i langt højere grad bliver stresset end folk, der er i arbejde.

”Stress er kroppens hensigtsmæssige reaktion på den situation, man er i. Stress er jo koblet til et urgammelt system, som handler om overlevelse. Hvis man er truet på sin overlevelse, og det kan man reelt være som ledig, fordi man er presset på økonomien og det sociale, så skal kroppen reagere, og det gør den med stress. Det kan være uhensigtsmæssigt, hvis man går hen og bliver syg af stress, men ellers er stressen naturlig og faktisk hensigtsmæssig nok,” siger Jeanett Bonnichsen, der mener, at stressen kan hjælpe en til at reagere på den situation, man står i.

”Man skal bruge den energi, som stressen giver, til at tackle denne nye og svære situation,” slår hun fast.

Se på dig selv

For eksempel kan man kigge på, om det egentlig er fornuftigt at være skamfuld i forhold til ens fyring, når 100 andre også er blevet fyret i en fyringsrunde. Siger det så rent faktisk noget om dig? Andre gange kan det også være dig selv, der står i vejen for at få jobbet i sidste runde. Kan det være, at du altid forholder dig meget kritisk til andre, eller er der andet, der kan forhindre dig i at få et job – eller at holde på dem, du har haft?

”Se på, hvordan du kan balancere dig selv bedst fremover,” råder Jeanett Bonnichsen, der mener, at man skal være opmærksom på, om man føler stress lige, når man er blevet ledig eller nogle måneder efter – eller om det for eksempel er syv måneder efter, man er blevet ledig.

Hvis man efter for eksempel syv måneders ledighed oplever stressen udfolde sig i manglende koncentration, og at man eksempelvis har svært ved at sove, så mener Jeanett Bonnichsen, at man skal søge professionel hjælp.

Læs også