Jobglæde

Er du glad for at være tilbage efter som­mer­fe­ri­en?

Dvæl en ekstra gang ved, hvordan du har det, når du starter på arbejde efter sommerferien. De tanker, der melder sig nu, skal du tage alvorligt.

I hverdagen er du formentlig dybt begravet i bunkerne på skrivebordet, og fokus er rettet mod at aflevere dine opgaver til de aftalte tidspunkter – en tilstand, der tager den ene dag efter den anden. Når du forlader skrivebordet for at holde sommerferie i to-tre uger, så forlader du ikke bare skrivebordet rent fysisk men også mentalt.

”Den pause betyder, at du får et andet syn på dit arbejde. Nu kan du se tingene fra et helikopterperspektiv og måske få øje på nogle uhensigtsmæssigheder, som du ellers ikke opdager i dagligdagen, hvor du har travlt,” siger Jon Kjær Nielsen, der underviser og holder foredrag om arbejdsglæde.

Derfor mener han, at det er ekstra vigtigt at tænke over, hvordan man har det, når man skal tilbage på arbejde efter sommerferien. Glæder du dig, eller er lysten til jobbet forsvundet?

”Det er ærgerligt, hvis man har et arbejde, man ikke har lyst til, og det er et signal om, at man skal overveje at finde et nyt,” siger Jon Kjær Nielsen og tilføjer, at du selvfølgelig skal skelne mellem, om du gerne ville have fortsat dit stille liv i solstolen ved poolen og af den grund har svært ved at forestille dig, at du skal på arbejde igen – eller om du virkelig ikke har lyst.

To muligheder

Hvis du mærker, at lysten helt er forsvundet, så har du ifølge Jon Kjær Nielsen to muligheder, for som han bemærker, er det ikke så kompliceret: Enten ”fixer” du det, du er utilfreds med, eller også finder du et andet arbejde.

”Hvis du når frem til, at du kan gøre noget ved det, du er utilfreds med, så start der. Gå i dybden med, hvad du er utilfreds med; er det noget relationelt på jobbet, er det dine arbejdsopgaver? Hvad er årsagen? Du får ikke løst problemet, før du er klar over, hvad det helt præcist er,” siger Jon Kjær Nielsen og tilføjer, at alt for mange ikke agerer på den utilfredshedsfølelse og udsætter at tage stilling til den.

Dermed tager man ifølge Jon Kjær Nielsen slet ikke stilling til sit arbejdsliv. Tiden går. Man bliver i sit arbejde – men uden at være tilfreds.

”Jeg kan godt lide at udfordre danskerne. Der eksisterer en myte om, hvordan vi skal leve vores liv; vi skal have et arbejde fra 8-16, købe bolig, blive gift, få børn. Jeg forlod Danmark for 13 måneder siden for at rejse og arbejde, og det har slet ikke været så farligt, som man tror. Måske skal du også overveje, hvordan hele dit liv – og ikke kun dit arbejdsliv skal se ud – efter dine egne ønsker,” siger han.

Observér og hold regnskab

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er utilfreds nok til at sige dit job op, så foreslår Jon Kjær Nielsen, at du holder regnskab med dine dage i en periode. Hvilke er gode, og hvilke er dårlige? Skriv det ned og gør status.

”Du skal være stolt af det, du laver. Det skal give mening. Hvis du i en periode skriver ned, hvordan du har det, så kan du bruge det til at underbygge din mavefornemmelse – altså den følelse, du havde, da du startede på arbejde efter sommerferien.”

Han råder i øvrigt til, at du holder ferie hele din ferie og lader være med at bruge den sidste dag i ferien på at sætte dig ind i de opgaver, som du skal tilbage til dagen efter: Det er det, du skal bruge første dag efter din ferie til.

Læs også