Jobglæde, Karriere, Løn
Derfor bliver du i et job, du hader

Mange danskere er utilfredse med deres job. Alligevel bliver vi hængende, da frygt og fryns holder os fra at bryde med de dårlige rammer.

Tal fra 2011 viser, at 22 procent af danskerne og over 70 procent af amerikanerne er utilfredse med deres job. Det får dog langtfra alle til at sige op eller blot lede efter et andet arbejde, og ifølge forfatter og ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup er årsagen manglende mod.

”Mange er tryggere ved den djævel de kender, end ved den de ikke kender. Så det nemme svar på, hvorfor man bliver i et job, man hader, er frygt. Vi lever i et præstationssamfund, og det kræver mod at springe ud i noget nyt, for hvad nu, hvis jeg ikke klarer den,” siger hun.

Charlotte Mandrup mener, at mange af os går rundt med en fejlagtig vurdering af vores kompetencer.

”Problemet er, at vi overvurderer og undervurderer os selv på forskellige tidspunkter. Vi har selvtillid, når vi føler os sikre, men vi ved også, at det er hårdt at være ny et nyt sted og, og at du kan miste den arbejdsidentitet, du har kæmpet for at bygge op,” siger hun.

Usundt brok

Når nu frygten for nederlag og tab af selvbillede forhindrer dig i at søge væk, finder du måske afløb for dine frustrationer ved at beklage dig over dit arbejde til alle, der gider høre på det.

”Jeg støder ret jævnligt på folk, der brokker sig over deres job, men uden at de tager deres arbejdsliv op til revision. Det er både ukonstruktivt og decideret sundhedsskadeligt, da det kommer af en aggression, der aktiverer vores kamp-/flugt-instinkt. Men jobsituationen forbliver uforløst, da der jo ingen kamp eller flugt kommer,” siger Charlotte Mandrup.

Hun forklarer, at mange af os bliver i det, vi kender, så vi har retten til at brokke os over det uden forpligtelsen til at ændre noget.

Sporadisk ros fanger

Der kan dog være gode grunde til, at du bliver i et job, du hader. For selvom du keder dig på kontoret, afskyr kollegerne eller slås med stresssymptomer, så er der jo lønnen, og måske er du endda så heldig at få et sjældent skulderklap fra chefen.

Den amerikanske blogger Daniel Gulati beskriver, hvordan sådanne hændelser kan være med til at holde dig i jobbet.

Forsøg har vist, at rotter der modtager en belønning med fastlagte mellemrum, når de udfører en opgave, hurtigt stopper med arbejdet, når belønningerne standser. Rotter der får sporadisk belønning – dvs. hvor maden kun kommer fx hver 4, 9, eller 17. gang de udfører opgaven – bliver derimod ved med at udføre arbejdet længe efter belønningerne stopper (Harvard Business Review).

Gulati sammenligner rotternes opførsel med vores adfærd på arbejdspladsen. Han mener, at arbejdslivet er fuldt af sporadisk belønning i form af spontan ros fra chefen, en uventet bonus eller forfremmelse, som alt sammen kan være med til at holde dig i et job, du grundlæggende er utilfreds med.

Charlotte Mandrup kan godt genkende mønsteret.

”Sporadisk belønning er jo lidt ligesom ludomani. Vi bliver i spillet – dvs. jobbet – og vinder så engang imellem en præmie i form af fx ros eller lønforhøjelse,” siger hun.

Saml modet

Mandrup beskriver også, hvordan nogle personer, der egentlig var på vej væk, bliver, hvis de fx får tilbudt en højere løn på falderebet.

Forfatteren mener, at de personer, der bryder fri, har nogle træk, der minder lidt om dem, iværksættere har.

”Det handler om mod. Iværksættere tør satse og er ikke bange for at fejle,” siger hun.

Vi andre skal dermed mobilisere en lignende styrke, når vi skal videre fra det job, vi hader, og Charlotte Mandrup mener, at du skal visualisere, hvad det værste er, der kan ske og lave et gennemløb af, hvordan du vil håndtere de udfald, der kan opstå.

”Lav en række plan B’er. Det giver kræfter og tryghed. Der er få beslutninger her i livet, som ikke kan laves om, men mange behandler et jobskifte som et uigenkaldeligt valg,” siger hun.