Karriere

De fleste job i udlandet findes i vores nabolande

Arbejdsmarkedet bliver muligvis mere og mere globalt, men der står Nordeuropa på hovedparten af de udenlandske opslag på Jobindex.

Lige siden krisen satte ind i 2008, har det vrimlet med overskrifter om, at BRIK-landene løber med alle jobbene, og at danske firmaer mest skaber arbejdspladser i fjerne lande.

Tendensen er dog anderledes, når man ser på de job i udlandet, som Jobindex har slået op i den samme periode. De tegner det billede, at globaliseringen af arbejdsmarkedet typisk begrænser sig til vores nabolande.

Ud af 2417 registrerede opslag med job i udlandet siden 2008 falder de 1357 (56 pct.) i Nordeuropa – fra Østrig til Irland. Det viser en optælling, som www.udvandrerne.dk – et forum for danskere med udlængsel – har lavet.

De fleste udenlandske job har ifølge opgørelsen været opslået i Norge, som også løber med førstepladsen for byer. Den går til hovedstaden Oslo, som også formår at trække Østlandet - det norske hovedstadsområde - op i toppen af ranglisten for regioner.

Jobindex rummer ikke alle job i verden, men det er den største portal med job, som danske virksomheder ønsker at få besat. I indland såvel som udland. Derfor giver optællingen som minimum et fingerpeg om, hvor der er størst chance for at finde et job i udlandet. Og foretrækker du at arbejde under fremmede himmelstrøg i et dansk firma, stiger sikkerheden i optællingen betydeligt, idet stort set alle portalens job i udlandet siden juli 2008 er talt med.

Det er kun Kina, som formår at blande sig med den nordeuropæiske parade i top-6. Derefter følger andre europæiske lande som Polen, Spanien og Frankrig samt Forenede Arabiske Emirater med Dubai som den helt dominerende udbyder af job. Lige under top-10 er det lande uden for Europa, der præger jobkortet - herunder USA, Kuwait, Rusland, Ukraine og Saudi Arabien.

Den største leverandør af de udenlandske job er Danida. Herefter følger Vestas, Maersk, Arla Foods og Udenrigsministeriet.

Grav selv videre

På udvandrerne.dk kunne man tidligere se alle p.t. 2417 job lagt ind på et interaktivt kort, hvor man kunne zoome ind og se, hvilke job der har været i de regioner og byer, som du er interesseret i. Man kunne klikke på det enkelte jobikon, og blive ført direkte til en oversigt med det pågældende jobopslag i arkivet på Jobindex.

Fra kortet med de historiske job kunne man klikke videre til et lignende kort med de job i udlandet, som er opslået lige nu på Jobindex. Denne oversigt blev opdateret dagligt, lige som inaktive jobopslag løbende blev flyttet over på det historiske kort.

Top 10 for job i udlandet på Jobindex siden 2008

Lande Regioner Byer
418 Norge 204 Østlandet (Norge) 137 Oslo
347 Sverige 168 Skåne 96 Malmø
266 Tyskland 108 Mellemsverige 81 Stockholm
157 Kina 105 Slesvig-Holsten 60 London
132 England 71 Vestlandet (Norge) 50 Flensborg
76 Schweiz 67 London-området 47 Hamborg
60 Forenede Arabiske Emirater 56 Dubai 42 Beijing
55 Polen 48 Hamborg 40 Shanghai
55 Spanien 45 Beijing 37 Stavanger
51 Nederland 42 Shanghai 27 Gøteborg

Læs også