Løn

Brug løntjek, når du for­hand­ler løn, men kast et anker først

Inden du benytter løntjek og andre statistikker, bør du kaste et anker: Spørg dig selv, hvad du er værd. Ellers kan du ende det forkerte sted.

Malene Rix er forhandlingsrådgiver og har beskæftiget sig med forhandlingsprocesser på begge sider af bordet i både private og offentlige virksomheder. Malene Rix ved, at løn meget sjældent står alene som det eneste, der motiverer et menneske til at gå på arbejde.

Samtidig anerkender hun, at det er vigtigt at give sig selv de bedste kort på hånden i en lønforhandling.

”Løn er vigtig, fordi den er en del af historien, der bliver fortalt om dig som medarbejder på en arbejdsplads. Vi ved som regel, hvem der får den høje løn, og vi tænker automatisk, at en højtlønnet kollega er dygtig,” indleder Malene Rix.

”Det er vigtigt at have in mente, for når du forhandler løn, er det ofte kroner og ører, der gør ondt – og hvor det gør ondt at få et nej.”

Træd på bolden og stil ét vigtigt spørgsmål

Derfor kan vi, ifølge Malene Rix, have tendens til at sige, at løn ikke er vigtigt – og særligt ét spørgsmål er vigtigt i den forbindelse.

”Hvis du siger til dig selv, at løn ikke er vigtigt, så spørg dig selv, hvorfor den ikke er det. Er det, fordi du synes, at det er ubehageligt at forhandle løn,” spørger Malene Rix og kommer med et godt råd til jobsøgeren:

”Enhver forhandling starter med en forhandling med dig selv. Derfor er det vigtigt, at du spørger dig selv, hvad du er værd, dvs. hvad er du mest stolt over, og hvor du er mest værdifuld. For det sker meget hurtigt, at bolden ender på arbejdsgivers side,” konstaterer Malene Rix.

Værktøjer sætter rammen, så du rammer plet

For at give dig de bedste forudsætninger for at forhandle løn kan du finde hjælp i forskellige værktøjer, fx Tjek din løn og andre lønstatistikker inden for dit fagområde.

”Som udgangspunkt er det gode redskaber i lønforhandlingen. Jo mere du ved og er klar over rammen, des mere rent rammer du lønnen, du leder efter,” påpeger Malene Rix.

Sørg for at forhandle med dig selv først

Malene Rix mener, at det er godt, at du får en fornemmelse af lønniveauet på forhånd. Samtidig er det vigtigt for hende, at du ikke lader dig låse.

”Inden du kigger på nogen som helst værktøjer, bør du ’kaste et anker’ og spørge dig selv: Hvis jeg skulle have en løn, som jeg synes er god og passende til mig – ikke hvad jeg ville nøjes med – hvad skulle den så være? Og skriv den så ned,” forklarer Malene Rix.

”For det sekund du kigger på en lønberegner eller andre statistikker, justerer du efter det. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd har en idé om, hvor du bør ligge – og ikke lader dig styre af, om du ligger over eller under gennemsnittet.”

Det er ifølge Malene Rix det rigtige at gøre forhandlingsteknisk, mens det samtidig er vigtigt, at du – fx i et løntjek – sammenligner dig med de stillingsbetegnelser, som bedst beskriver dine faktiske kompetencer, og ikke kun stillingsbetegnelser, en arbejdsgiver automatisk sammenligner dig med.

"På den måde forhandler du med dig selv på det rette grundlag,” afslutter Malene Rix.

Sådan bruger du løntjek, når du forhandler løn

  1. Tag forhandlingen hjem og spørg dig selv, hvad du er værd, dvs. hvad du er mest stolt af, og hvor du skaber mest værdi – og kast et anker.
  2. Orienter dig i løntjek og andre statistikker, der kan gøre dig klogere på, hvad lønniveauet er for en profil som dig.
  3. Vid, at løntjek og -statistikker dækker over en stor kompleksitet, som skal gøre dig nysgerrig på de kriterier, der bliver tildelt løn efter på din arbejdsplads.