Karriere

Ar­bejds­plad­sens dumme svin

Du har sikkert mødt et eller flere af dem. De er nedgørende og skadelige for dig. De kan ophidse dig, give dig en dårlig arbejdsdag eller, endnu værre, forpeste hele dit liv. På et eller andet tidspunkt har du formentlig også selv opført dig – bevidst eller ubevidst – som dem: arbejdspladsens dumme svin.

Flygt så langt væk som muligt så hurtigt som muligt. Der er sjældent andre råd, der virker, når man render ind i et dumt svin af rang, specielt hvis personen er ens chef. Men hvor paradoksalt det end lyder, kan det som virksomhed til tider godt betale sig at have et dumt svin eller to ansat. De kan nemlig medvirke til, at ens andre ansatte behandler hinanden ordentligt.

Udnyt de sorte får

I bogen Nul røvhuller-reglen skriver Robert I. Sutton, at forskning i afvigere og sociale normer viser: ”at når man beholder et eller to ’brodne kar’ – og måske afviser, afstraffer og undgår dem – er alle andre mere opmærksomme på at følge de skrevne og uskrevne regler”.

Pointen med at have et dumt svin ansat er således at bruge personen, der ikke kan lade være med at være et dumt svin, som undtagelsen, der får andre medarbejdere til at tænke over deres egne handlinger og efterleve virksomhedens regler for god opførsel.

Sutton mener ikke, at det bør være et mål at have et dumt svin ansat, men man kan være uheldig at få ansat en person eller to, der først efter ansættelsen viser sig at opføre sig dårligt over for kollegaer. Beslutter man sig efterfølgende for at beholde disse personer, skal det ifølge Sutton stå krystalklart for alle, at deres opførsel er forkert, da svinske og nedgørende handlinger ikke bør belønnes.

Egoister scorer selvmål

De dumme svin skader ikke kun deres omgivelser, hvis de får lov til det. Deres opførsel er også skadelig for dem selv. Ny forskning inden for spilteori viser, at det på kort sigt måske kan give dig en fordel at være et selvisk, dumt svin, men på lang sigt vil du med en sådan opførsel ødelægge dine muligheder for overlevelse og succes (fra BBC).

Dette stemmer også godt overens med Suttons betragtninger. Han understreger, at der er økonomiske fordele for en virksomhed ved at holde stram kontrol med dumme svin og have fokus på, at medarbejderne behandler hinanden ordentligt:

”[…] talrige undersøgelser gennemført af anerkendte forskere […] har påvist, at der er langsigtede økonomiske fordele ved at behandle folk med værdighed og respekt i stedet for at betragte erhvervslivet som en ’konkurrence om hurtigst at nå til bundlinjen’,” skriver han i Nul røvhuller-reglen.

Noget kunne altså tyde på, at man bør holde sig fra en dumt svin-strategi eller -opførsel, hvis man vil have mere end midlertidig succes og ikke vil risikere at blive sat under stram kontrol af sin chef. Samtidig kan der måske være noget at hente i det gode gamle mantra om at behandle sin næste, som man selv vil behandles. Det kan give både glade medarbejdere og bonus på bundlinjen.