AnsøgningJobsøgning

An­søg­nin­gen: Så enkelt og alligevel så svært

I den fængende ansøgning ser du med det samme, at ansøgeren har brugt tid på at sætte sig ind i stillingens krav og i virksomheden. Og inden for den ramme har ansøgeren formået at formidle sin motivation, ambition og egnethed som kandidat til stillingen. Kandidaten og virksomhedens ønsker går op i en højere enhed. Så enkelt er det – og alligevel så svært.

I et presset jobmarked modtager virksomhederne mange ansøgninger til deres opslåede job. Fra kvalificerede kandidater, som ønsker at byde ind på en given stilling.

Udvælgelsesprocessen foregår efter fastlagte procedurer, så man sikrer, at alle ansøgere får en god behandling og den respons de selvfølgelig skal have, når de har valgt at bruge tid på virksomheden og jobbet. Men bag processerne står helt konkret den leder eller rekrutteringskonsulent, som skal sørge for at få den nye kandidat ansat. Og det er dem, der skal fanges af ansøgningen, straks de får den i hånden:

”I alle de rigtig gode ansøgninger, vi får – og dem er der heldigvis mange af – kan vi tydeligt se, at kandidaten har brugt meget tid på at tilrette den til det specifikke job og vores virksomhed. Der er desværre også eksempler på dårlige ansøgninger, hvor vi får en meget kort standardskrivelse. Men du skal kun sende din ansøgning af sted, hvis du er motiveret og interesseret i netop den stilling – alt andet skinner straks igennem.” Det fortæller Brit Kannegaard Johannessen, som er direktør for HR, kommunikation og kvalitet i NNIT.

Det handler om dig

I enhver ansættelsessituation har virksomheden et konkret behov: En opgave skal løses, og der mangler en person til at løse den. Derfor skal du som ansøger ikke være bleg for at fortælle, hvorfor du er interessant for jobbet og for virksomheden.

Mange fokuserer for meget på, hvorfor stillingen er interessant for dem – ikke omvendt. Men det er dig selv, du skal sælge (virksomheden er jo allerede solgt ind til de folk, der skal ansætte). Skriv hvorfor du er det oplagte valg for virksomheden. Beskriv hvorfor du ser et perfekt match og beskriv de kompetencer, der gør netop dig relevant til stillingen.

Vær specifik i dine begrundelser

Lad din motivation skinne igennem, og når du skriver, at du kan løfte opgaven, så skriv altid hvorfor. ’Fordi’ er et ord, som mange ansøgere med fordel kunne bruge lidt mere.

Ring op når det giver mening

Der er ofte mange ansøgere om buddet, hvilket gør, at man kan føle sig presset – eller måske er blevet rådgivet – til altid at ringe virksomheden op. For det skulle øge sandsynligheden for at komme i betragtning til jobbet.

Men for telefonopkaldet gælder de helt samme krav som til den gode ansøgning. Du skal kun ringe, hvis du er velforberedt og har andet at byde ind med end en række standardspørgsmål. I værste tilfælde kan opkaldet ende med at få den modsatte effekt end tiltænkt.

Men opkaldet kan også være godt på mange måder. Er du velforberedt og fx blot ønsker en afklaring vedrørende noget teknisk, det team stillingen ligger i eller en konkret udfordring, så kan det være med til at skærpe ansøgningen markant. Det kan også være relevant at ringe op, hvis du er lidt i tvivl, om du vil være en oplagt kandidat. I det tilfælde kan du tage en snak med kontaktpersonen og få en afklaring, inden du vælger for alvor at sætte dig ind i tingene og målrette din ansøgning og CV. Du kan i sidste ende spare meget af din egen værdifulde tid. Eller som Stefan Buus, der er rekrutteringskonsulent i NNIT beskriver det:

”Det handler jo om at bruge sit krudt det rigtige sted. Få hellere en afklaring tidligt i forløbet. Med et ’go’ eller ’no go’ fra virksomheden tidligt i processen, kan du bruge din tid anderledes konstruktivt på at indkredse de stillinger og virksomheder, der reelt kan give dig det du søger og matche de kompetencer du har.”

Dine egne krav og forventninger er vigtige

Når du søger job, handler det ikke kun om, at virksomheden skal sige ’ja’ til dig. Det handler ligeså meget om, at du skal sige ’ja’ til virksomheden. Så gør dine forventninger og krav tydelige i din ansøgning.

Mange tror desværre, at man som ansøger ikke kan tillade sig at stille krav, men det viser, at man ved hvad man vil, og hvad man er værd. Så tøv endelig ikke. Det er selvfølgelig dejligt med en motiveret medarbejder, men vi er i første omgang mere interesserede i, hvorfor kandidaten ser sig selv som oplagt til stillingen.

Dine kompetencer skal matche stillingen

Når du som jobsøgende udvælger de stillinger, du ønsker at søge på, er det først og fremmest vigtigt, at du udvælger de job, du matcher rent kompetencemæssigt.

At søge job og dét at skrive en jobansøgning er et stort stykke arbejde, og ved at frasortere de jobannoncer der ikke afspejler dine kompetencer, har du allerede dér sparet dig selv værdifuld tid. Det er meget bedre, at du bruger dit krudt på at ansøge de stillinger du matcher, og bruger tiden på at få din ansøgning til de job til at sidde lige i skabet.

CV’et er centralt

Hvor meget vægt virksomheden tillægger ansøgningen og hvor meget vægt man tillægger CV’et er afhængigt at øjnene, der ser. Men det er under alle omstændigheder vigtigt, at begge dele er målrettede og overskuelige.

Der findes ingen standard, men især CV’et skal afspejle dine kompetencer og svare på de konkrete krav, der står i annoncen. Det bør skrues forskelligt sammen afhængigt af jobbet du søger. Således bliver det let for modtageren at scanne og holde op imod jobopslaget og kravene. Det relevante skal fremhæves i enten en målrettet introduktion eller løbende ned gennem CV’et.

Det tager tid at søge et job, men fordybelse betaler sig, og vil i langt de fleste tilfælde være en god vej til dit næste job.