Jobsøgning

5 gode råd til at skille dig ud som job­sø­gen­de

Når man spørger HR-ansvarlige, hvad der er vigtigst som jobsøgende, får man meget ofte svaret: Du skal skille dig ud fra mængden.

Der er ofte rigtig mange ansøgere til de opslåede stillinger, og du hjælper dig selv godt på vej ved at skille dig positivt ud fra de andre ansøgere.

Det er lettere sagt end gjort, men vi har samlet 5 gode råd til dig, der gerne vil skille dig ud fra mængden og komme forrest i jobkøen.

1. Drop standardansøgningen

Som jobsøgende kan det være fristende, at have en standardansøgning liggende, som du retter lidt til, alt efter hvilket job du søger. Det er en rigtig dårlig strategi. Du er nødt til at starte forfra hver gang, du søger et nyt job.

Sæt dig grundigt ind i jobopslaget, virksomheden, markedet og kravene/ønskerne til dig. Kun på den måde kan du ramme helt præcist i din ansøgning, og den rekrutteringsansvarlige gennemskuer dig lynhurtigt, hvis du er sprunget over hvor gærdet er lavest.

2. Vær bevidst om dit digitale fodaftryk

Vi sætter alle spor, når vi bevæger os rundt på nettet. Sørg for at sætte de rigtige spor. Den rekrutteringsansvarlige googler dig sandsynligvis i forbindelse med din ansøgning. Du kan i nogen udstrækning selv styre, hvad hun finder.

Hav altid en opdateret LinkedIn-profil, skær ned på eksplicitte billeder fra vilde byture og udtryk dig begavet om dit fagområde der, hvor det giver mening, fx på blogs, fora og Twitter.

3. Følg op på din ansøgning

Der ligger 100 ansøgninger i bunken på den rekrutteringsansvarliges bord, og din ansøgning er indtil videre bare et nummer i bunken. Hvis du følger op med et telefonopkald, har du tilføjet en stemme til dit CV. Dermed er din ansøgning lige røget øverst i bunken.

Husk at have respekt for at den rekrutteringsansvarlige har travlt – lad være med at hænge alt for længe i røret.

4. Vær modig

Hvis du skal have held til at skille dig ud, er du nødt til at være modig. Leg med sproget i din ansøgning, sæt CV'et op på en anderledes måde, end du plejer, eller ring og spørg til jobbet, selvom det ligger dig fjernt.

Hvis du har sendt tonsvis af "pæne" ansøgninger uden at få positiv respons, er det på tide at tænke ud af boksen. Du skal altid huske, hvilken branche du søger job i, når du tænker kreativt.

5. Drop flosklerne

Vi er slemme til at strø om os med floskler, når vi skriver ansøgninger. Lad være med det. Udsagn som ”jeg er fleksibel og serviceminded”, ”jeg er en holdspiller”, og ”jeg er god til at holde mange bolde i luften på én gang” er meningsløse. Især hvis de ikke følges op af eksempler på, hvornår du er fx fleksibel.

Lad desuden være med at indlede din ansøgning med at give udtryk for, at du synes at jobopslaget ser interessant ud. Du er i gang med at søge stillingen, så selvfølgelig synes du det.