Jobsøgning

10 tips til en god start på dit nye job

10 tips til en god start på dit nye job

Her får du 10 råd, der kan hjælpe dig gennem den første tid på jobbet. Læs hvordan du får styr på starten, hvad enten det drejer sig om din første dag eller uge på en ny arbejdsplads. Denne liste kan hjælpe dig med, at gøre en overvældende situation mere overskuelig.

Førstehåndsindtrykket er afgørende. Det ved de fleste, og der skal mange uger eller måneders arbejde til at rette op på en dårlig start. Men når man begynder i et nyt job, er det kun minimum, at man møder op velsoigneret og præsentabel. Man bør også have tjek på sine handlinger og sin udstråling.

Slap af

Det kommer ikke helt af sig selv pga. de mange nye indtryk og informationer, så du bør med mellemrum koncentrere dig om at slappe af.

Du må godt virke spændt og fuld af energi, men ikke utilpas. Når man er afslappet, udstråler man tit mere overskud.

Lyt godt efter

Det kan være sværere end det umiddelbart forekommer, når alt og alle fylder nye informationer på dig. Du er i en meget distraherende situation, så gør dig ekstra umage med at modtage oplysninger. Tag evt. skriftlige noter.

Vis noget ekstra - vær velforberedt

Selv om du sikkert skal gennem en hel del introduktion og orientering, vil du sikkert snart få den første mulighed til at vise hvad du er værd. Skal du fx deltage i et møde, så sørg for at være velforberedt.
De færreste vil have en forventning om, at du er velforberedt allerede ved det første møde, så hvorfor ikke imponere dem?

Få klaret alle de formelle detaljer med det samme

Der er sikkert nogle papirer der skal fyldes ud, måske en bærbar der skal hentes, en telefon der skal have indtalt voicemail, en e-mail du skal sætte op osv. Tag selv initiativet til, at få bragt formaliteterne i orden, så det ikke bliver en andens hovedpine. Det viser initiativ, overblik og selvstændighed.

Sæt dig hurtigt ind i virksomheden

Jo før du er klar over, hvem der er hvem, og hvordan tingene fungerer, jo hurtigere bliver du ressourcefuld i stedet for ressourcekrævende. Tag mentale noter af de forskellige medarbejdere, så du bedre husker dem. Du kan evt. også tegne et kort over arbejdslokalet, og skrive dine kollegers navne ind på deres faste pladser. Husk også, at læse grundigt om virksomheden i det udleverede materiale.

Sæt navne og numre ind i et dokument

Hver gang du møder en ny person, bør du notere det i et dokument. Man husker de ting bedre, man skriver ned, og desuden vil det være mest praktisk for dig, at have informationerne samlet ét sted, frem for spredt ud over en masse løse post-its. Det kan godt være, at du senere hen finder en smartere måde, at holde styr på det hele, men denne simple metode giver et godt overblik i starten.

Skriv dine spørgsmål ned

Tag noter i stedet for at overdænge andre med spørgsmål, der måske alligevel ville være besvaret kort efter. Det er godt at virke nysgerrig og interesseret, og det er helt fint at stille nogle gode, velplacerede spørgsmål, men en lang strøm af tillægsspørgsmål kan virke irriterende. Skriv evt. spørgsmålene ned undervejs, og stil dem til slut, hvis de ikke er blevet besvaret forinden. Det viser tillid til, at virksomheden har en god indkøringsprocess.

Vær proaktiv i stille perioder

Mange virksomheder har et begrænset antal ansatte, til at varetage oplæring af nye medarbejdere. Det kan ind imellem ske, at du må sidde lidt alene. Brug tiden til at få et forspring på den produktive side. Det kan være, du kan skitsere noget ned, arbejde videre med en ny vinkel, få formuleret og systematiseret et par idéer. Men husk ikke at være for åbenlys omkring det - det kan virke pralende. Gør det stille og roligt, og forøg dit forspring.

Få gode ideer til at forbedre virksomheden - men hold dem for dig selv lidt endnu

I din iver efter at imponere og forny, kan det godt være, at du får en masse gode ideer til, hvordan man kunne gøre tingene bedre og anderledes. Men vær ikke forhastet med at viderebringe dem, selv hvis det er det, du er blevet ansat til.

Det er bedst at være observerende i starten, for du kan endnu ikke vide, om dine gode forslag kan virke stødende eller dumme. Måske har du misforstået eller overset en detalje, der umuliggør dit forslag, eller du kan risikere, at fornærme en medarbejder, som er ophavsmand til det, du ønsker at kassere. Det betyder ikke, at du skal glemme dine første ideer. Du ser tingene med friske øjne, og det er godt. Derfor skal du skrive ideerne ned. Senere kan de blive meget værdifulde.

Socialisér med dine kolleger, men kun når de socialiserer med dig

Hvis en kollega sætter sig ved siden af dig, eller du får øjenkontakt med vedkommende, bør du kort introducere dig selv. Du er den nye i klassen, så det vil være en lettelse for de andre medarbejdere, at du tager initiativet. Så undgår de, at spekulere over om du er en håndværker, en besøgende kunde, eller noget tredje.

Smalltalk er noget du kan besvare, men ikke selv bør indlede. Husk, at du endnu ikke kender virksomhedskulturen, eller har bevist dit værd. Selvom du er ivrig efter at få brudt isen, og lære dine nye kolleger at kende, er det bedst at holde dig til en høflig introduktion, som kan bane vejen for, at tale mere sammen senere. Du er ny, og har måske ikke helt så mange arbejdsopgaver endnu, mens dine kolleger kan være dybt begravet i opgaver, og helst ikke vil afbrydes eller distraheres.

Held og lykke med en god start på dit nye job!

Kilde: 10 Steps to Having a Good First Day at a New Job, www.ihateyourjob.com