Jobglæde

Vi har taget et kig under over­fla­den i ener­gibran­chen – glæden vokser

Det første, du skal vide: Det kan godt være, at du ikke ved meget om det gode arbejdsmiljø på arbejdspladserne i den danske energibranche. Men medarbejderne selv giver virkelig flotte evalueringer i arbejdsglæde på tværs af branchen.

Dernæst skal du vide, at hvis du tænker, at dit generelle kendskab til virksomhederne i branchen som arbejdsplads ikke er totalt dækkende, står du ikke alene med det.

Det viser sig nemlig, at det er gængs for energibranchen, at virksomhederne er enormt dygtige til at brande sig ud fra mission, faglighed og produkter. Men ikke i lige så stor udstrækning omkring arbejdsmiljø, ledelse og virksomhedskultur.

Energibranchen er dermed særlig kendt i kandidatmarkedet for økonomisk stabilitet, udfordrende opgaver, gode karrieremuligheder og attraktive produkter. Det er bestemt positive aspekter med stor betydning, når man overvejer en jobmulighed. Men det tegner dog ikke hele billedet af branchen – hvilket kan gøre det svært for kandidaterne at få en stærk og reel fornemmelse af arbejdspladserne.

5 ud af 5 stjerner til Total Danmark

Jobindex har netop udsendt en rapport om arbejdsglæden i energibranchen til brug for virksomhederne. En branche med politisk medvind og udsigt til fortsat at spille en vigtig rolle i innovative ændringer i måden vi bruger og producerer energi.

Total Danmark har fået de bedste evalueringer blandt nuværende eller tidligere medarbejdere i branchen. Vestas følger lige efter – og Energinet er på tredjepladsen. Men intet kan rokke ved Totals fantastiske placering, hvor arbejdspladsen får topkarakterer med 5 ud af 5 stjerner både overordnet og i kategorierne: ”Arbejdsmiljø og balance”, ”Samarbejde og relationer”, ”Kultur og mening” og ”Belønning”.

Se frem til en stærk kultur og godt samarbejde

Af de 10 virksomheder, der er med i rapporten fra Jobindex, viser der sig en tendens på tværs. Medarbejderne har gennemgående givet de flotteste evalueringer i kategorierne ”Samarbejde og relationer” og ”Kultur og mening”.

Det tegner et billede af en branche, hvor målet og meningen med arbejdet er tydeligt i det daglige. Og at vejen dertil blandt andet går via stærke kollegiale og faglige relationer. Både i kategorierne og i det overordnede billede har energibranchen en rigtig flot score, når det kommer til arbejdsglæde. Her er altså fokus på både at skabe forretning og gode arbejdspladser.

Tager man de kritiske briller på, ses det også, at evalueringerne under ”Ledelse” ikke når 5 ud af 5 stjerner ved nogen af virksomhederne. Her har medarbejderne givet fra 4 og ned til 2 stjerner. Så synligheden af dygtig ledelse i hverdagen står måske ikke lige så stærkt på arbejdspladserne som det faglige i opgaverne.

Vær åben for alle branchens virksomheder – ikke kun de allerstørste

Jobindex har også henvendt sig til kandidaterne i energibranchen og blandt andet spurgt om, hvad de lægger vægt på ved et job i branchen – og hvordan de oplever de 10 virksomheder i rapporten. Her er det tydeligt, at branchen nyder godt af et godt image i kandidatmarkedet. Men det er dog primært de største virksomheder, som kandidaterne ser som de mest prestigefyldte arbejdspladser.

Og her giver det god mening, at huske også at se nærmere på arbejdspladserne hos mange andre i branchen og ikke kun de største og mest kendte virksomheder. For hele branchen har det godt – også når det drejer sig om trivsel.

Så hvis du ser et spændende job hos en virksomhed, du måske ikke har hørt så meget om, så undersøg virksomheden lidt nærmere. Hos Jobindex kan du se evalueringer af arbejdspladser på virksomhedsprofilerne – det er altid et godt sted at se efter nyttig information.

Du kan også evaluere din nuværende eller tidligere arbejdsplads

Med mere jobglæde er alle vindere, og det er derfor vigtigt, at det er synligt, hvor de gode arbejdspladser findes. Evaluer din egen arbejdsplads – så hjælper du andre på rette vej til de gode arbejdspladser. Og de hjælper dig, når du en dag skal skifte job.

Læs også