Løn

Løn er alt for vigtig til di­let­tan­te­ri

Hvorfor kan vi tale med kolleger om alt fra dating til aktiv dødshjælp, men ikke om løn? Det er der tre grunde til, og dem får du her i artiklen.

Du får også en case fra headhunter Birgit O’Sullivans egen karriere, så du lærer af hendes fejl.

Vi danskere er blufærdige, når det drejer sig om løn. Men når det drejer sig om sports- og filmstjerners lønninger eller direktørlønninger, har vi gerne en holdning til dem – ofte i en uklædelig kombination af misundelse og forargelse. Men vores egen løn? Den er et tabu.

Løn er alt for vigtig … til at være et tabu

Her er tre grunde til, at løn ikke er noget, vi taler om:

  1. Løn du ikke tale om: Nogle virksomheder og ledere signalerer, at du ikke skal tale om din løn med dine kolleger. Men ifølge Ligelønsloven (§2a) må alle lønmodtagere tale frit om deres egen løn, uanset hvad en arbejdsgiver måtte sige.

  2. Løn en privatsag: Den løn, vi skal leve af i dag og i morgen og i vores alderdom, taler vi ikke om med andre end vores allernærmeste, for den hører privatsfæren til.

  3. Løn er en målestok for succes: Når arbejde er en identitetsmarkør for så mange af os, bliver vores løn en målestok for vores succes. Det kan føles flovt, hvis vi ikke tjener helt så meget som andre, eller det vi tror, andre tjener – eller hvis vi tjener meget mere end andre.

Løn er alt for vigtig … til at være uforberedt

Ved en professional ansættelsesproces vil vi tidligt afstemme lønforventninger, så vi ikke spilder hinandens tid, hvis det er tydeligt, at enderne ikke kan mødes. Derfor bør du være klar til at give en indikation om, hvad din lønforventning er på et tidligt tidspunkt i processen.

Nogle ansøgere er overmodige i forhold til deres markedsværdi, andre er alt for pæne og høflige. Andre er uøvede, som jeg selv var engang for mange år siden. Jeg deler gerne min historie til skræk og advarsel, så du hverken snyder dig selv eller bliver til grin.

Case: Solgte min arbejdskraft (for) billigt

Da jeg stoppede som tjenestemand og fik mulighed for en tre-måneders projektansættelse i en attraktiv privat virksomhed, blev jeg spurgt af HR-chefen og CEO’en:

– Hvad skal du have i løn?

– Bare det, som jeg plejer at få.

– Hvad plejer du at få?

___ kr.

Da jeg nævnte beløbet, som stod på min seneste lønseddel, blev der dyb tavshed i rummet. De gentog beløbet for at sikre sig, at de havde hørt rigtigt. Det havde de og sagde ja tak. Jeg fik jobbet og var ovenud lykkelig.

PS: Efter projektansættelsen blev jeg fastansat og fik en 30 % lønstigning uden lønforhandling.

Hvad kan man lære af min manglende professionalisme ved denne lønforhandling?

1. Kend din løn

Den første læresætning er, at du skal kende din lønpakke. En ting er grundlønnen. Den er det beløb, der hver måned er tilbage, når egen-betalt pension og ATP er indbetalt, men før skat beregnes. Men din lønpakke er mere end din grund- eller nettoløn. Det er din bruttoløn, du skal forstå. Den inkluderer bl.a. arbejdsgiver-betalt pension, sundhedsforsikring, tillæg og bonus.

I mit tilfælde dengang svarede nettolønnen måske kun til 60-65 % af min bruttoløn, da man som tjenestemand får en høj pension og en række tillæg. Når du forhandler løn, så forhandl ud fra din samlede lønpakke.

2. Kend markedet

Undersøg virksomhedens økonomi og branchen for at forstå spillepladen. Der er stor forskel på at søge job i den finansielle sektor og i den kreative branche. Alt andet lige vil brancher med knaphed på medarbejdere kunne betale en højere løn, fx IT, medicinal eller finanssektoren. I den anden ende af spektret er fx NGO’er, musik-, forlags- og museumsverden.

Lønstatistikker er gode pejlemærker, som du kan konsultere via jobportaler eller fagforening. Her kan du finde de generelle lønniveauer for profiler som dig ved at indtaste jobtitel, anciennitet og geografisk område. Nogle virksomheder indplacerer medarbejdere højere, andre lavere end medianen. Indplaceringen afhænger bl.a. af udbud og efterspørgsel, virksomhedens politik og markedssituationen. Undersøg eventuelt virksomhedens regnskab via CVR-registret for at se, om der er røde eller sorte tal på bundlinjen.

Jeg har for længst aflagt min uprofessionelle tilgang til løn. Løn er simpelthen for vigtigt til ikke at tage det alvorligt. Min drivkraft ligger andre steder end løn, men derfor skal man som medarbejder alligevel indplaceres, så det passer med ens markedsværdi og med ens kolleger, der måske har være dygtigere ved forhandlingsbordet.

Så mød op velforberedt!