Kommende studiemesser

Guide til ansøgning og CV for elever

Skal du til at søge elevplads? Hør vores rekrutteringskonsulents bud på, hvad du skal lægge vægt på, når du er ny i jobsøgningsverdenen.

Jannie Jensen er rekrutteringskonsulent hos Jobindex og har mange års erfaring med rekruttering. Hun læser hver dag adskillige ansøgninger og CV’er fra kandidater, som hun matcher med virksomheder og organisationer over hele Danmark. Her er hendes bedste tips.

Som kommende elev har du sikkert ikke meget arbejdserfaring at prale med på dit CV. Derfor skal du gøre lidt ekstra ud af din ansøgning. Men hold den til 1 side, og fokuser på det vigtigste, nemlig din motivation for at søge elevpladsen. Her viser vi dig, hvordan du kan skrive din ansøgning og dit CV.

Struktureret kontorelev med krudt i

Brug en præcis overskrift, der fortæller, hvad du kan, eller hvem du er.

Har I brug for en kontorelev, der kan hjælpe jer med at sætte orden i jeres møbelsortiment og fakturaer – og give jer en highfive med på vejen?

Brug de første linjer på at fange din kommende chefs opmærksomhed. Den bedste måde er at fortælle, hvilken forskel du kan gøre hos dem.

Der er flere årsager til, at jeg gerne vil gerne være kontorelev hos Bolighuset A/S. Jeg er vild med jeres flotte designmøbler og holder løbende øje med nye produkter på jeres hjemmeside. Jeg har også fået jer anbefalet af en ven, som har været elev hos jer sidste år, og ud fra det, han fortæller om jeres gode sammenhold, tror jeg, at jeg vil passe rigtig godt ind i jeres virksomhed, også på længere sigt.

Vis din motivation ved at sætte dig ind i virksomheden. Hvorfor er du den rette til jobbet? Find ud af, hvad det vil sige at være elev hos virksomheden – læs jobopslaget grundigt og kig på virksomhedens hjemmeside. Vis, at du ved, hvad de laver, og fortæl, hvorfor du gerne vil arbejde med det. Kender du én, der arbejder i virksomheden? Så skriv det! Og nævn gerne din ven ved navn.

Indblik i administration og økonomi

Inddel afsnittene efter emne, og brug en overskrift, der beskriver afsnittets indhold – det gør din ansøgning let at læse.

Jeg har netop afsluttet min HHX på Aarhus Handelsgymnasium, hvor jeg havde administration og økonomi som speciale, og jeg kan ikke vente med at komme ud og prøve min viden af og vise, hvad jeg kan i praksis. Og jeg glæder mig til at lære endnu mere hos jer.

I mit sidste fritidsjob arbejdede jeg som salgsassistent i en tøjbutik, hvor jeg var med til at bogføre og bestille varer hjem. Jeg fik stor ros for mit præcise arbejde, bl.a. når jeg satte orden i bilag, ordrer og dokumenter, og jeg synes, det var spændende at være med til at sikre en stabil økonomi. Det håber jeg nu også at kunne hjælpe jer med.

Fortæl om dine tidligere job, og beskriv, hvordan du kan bruge din viden herfra på din nye elevplads. Har du fx stået i en bager, så du er god til kunder? Vis, at der er et fagligt interessematch mellem dig og virksomheden.

Jeg sætter orden i jeres arbejdsgange – for jeg kan ikke lade være

Jeg er nemlig den strukturerede type – hende, der laver ugeplaner for indkøb og læser hele rejseguidebogen igennem 2 måneder, inden jeg skal på ferie, for at være så velforberedt som muligt. Den side tager jeg med mig på arbejde, fx når det gælder arkivering eller bestilling af varer. Der skal være orden i sagerne – og det er jeg garant for.

Samtidig bliver min dag bedre, hvis jeg kan hjælpe mine kolleger. Om det så er kontorartikler, jeg skal bestille eller et lokale, der skal bookes til et møde. Derfor vil jeg også elske at tale med kunder over telefonen og give dem den bedste service overhovedet.

Så hvis I leder efter en imødekommende og energisk kontorelev med interesse for dansk boligdesign – så er jeg klar.

Hvis du ikke har erfaring fra tidligere job, kan du lægge mere vægt på dine interesser. Måske spiller du en holdsport, så du er god til at samarbejde? Eller nørder elektronik i din fritid, så du er god til kabler? Brug konkrete eksempler, der illustrerer interessematchet.

Jeg ser frem til at høre fra jer.

Afslut ansøgningen med en sætning, der lægger op til en jobsamtale, fx som ovenfor.

Med venlig hilsen
Sarah Hansen

CV

Virksomhederne bruger ikke lang tid på at læse dit CV, så gør det kort og præcist – max 1-2 sider. Og inden du sender ansøgningen afsted: Læs korrektur og få gerne en ven til at læse den igennem og give dig feedback.

Navn: Sarah Hansen

Fødselsår: 2000

E-mail: sarah_hansen@mail.dk

Mobil: 22 22 22 22

Indsæt navn, e-mail, fødselsår og telefonnummer, og hvis det passer til stillingen, kan du tilføje et vellignende billede.

Struktureret kontorelev med krudt i

Brug den samme overskrift som i ansøgningen. Det skaber sammenhæng samt binder CV og ansøgning sammen.

Hvis I har brug for en kontorelev, der kan skabe orden i jeres varekataloger og giver kunderne et smil med på vejen, så læs endelig videre. Via mit tidligere job som salgsassistent har jeg fundet ud af, at det er en kombination af tal, administration og kundekontakt, jeg vil arbejde med fremover. Samtidig er jeg særligt interesseret i livsstil og indretning og holder løbende øje med jeres nye produkter. Alt dette, kombineret med min HHX, gør mig til et rigtig godt match med Bolighuset A/S.

Lav et resumé på max 5 linjer, der fortæller, hvorfor du er skabt til elevpladsen. Nogle chefer læser kun CV’et, og derfor er det vigtigt at lave en kort oversigt, der giver et hurtigt indblik i, hvorfor de skal vælge dig. Vis dit engagement og dit drive: Hvorfor netop denne virksomhed? Hvorfor lige denne elevstilling? Og husk at lave en kobling mellem dine interesser eller tidligere job og den elevplads, du søger.

Uddannelse

2015-2018: HHX fra Aarhus Handelsgymnasium, afsluttet juni 2018

2015: 9. klasses afgangseksamen, Ågårdsskolen, afsluttet juni 2015

Fortæl kort om din uddannelse kronologisk.

Erhvervserfaring

Marts 2017 - juni 2018:

Salgsassistent i tøjbutikken Meko, der forhandler modetøj og livsstilsprodukter.

  • kundeekspedition
  • assistance ved varebestilling, faktureringer og kasseafstemninger
  • besvarelse af kundemails og telefonopkald
Maj 2014 - februar 2017:

Ekspedient i Ågårdsbageren

  • kundeekspedition
  • rengøring

Oplist de fritidsjob og/eller praktikker, du har haft, i kronologisk rækkefølge. Og fremhæv de opgaver, der er mest relevant for den elevplads, du søger.

IT-værktøjer

  • Godt kendskab til office-pakken
  • God til at søge information på nettet

Sprog

  • Dansk: modersmål
  • Engelsk: solidt engelsk
  • Tysk: begynderniveau

Nævn de IT-programmer, du mestrer eller har kendskab til. Fortæl om dine sprogkundskaber – også hvis du har haft en smule fransk eller tysk. Du ved aldrig, om det kan komme dig til gode – og det kan være, at du kan lære mere i din nye stilling.

Interesser og fritid

Jeg bruger min fritid på at spille håndbold, og her har jeg også lært, at teamwork er vigtigt for at vinde. Jeg er vild med Settlers og diverse brætspil, som jeg hygger mig med sammen med familie og venner. Derudover læser jeg gerne bøger om Beatles, som jeg også lytter meget til.

Nævn gerne lidt om dine interesser i fritiden. Det giver din kommende chef et indblik i, hvem du er som person. Og det er i høj grad personligheden, du bliver ansat på som elev.