JobsøgningNy i job

Undgå at miste modet som nyud­dan­net og ar­bejds­løs

Mange nyuddannede slutter uddannelsen uden job på hånden først. Det, der skulle være en spændende debut på arbejdsmarkedet, starter som frustrerende dage på dagpenge. Men fat mod, jobbet skal nok komme. Læs her, hvordan du undgår at blive drænet af ledigheden.

Det kan føles som noget af et slag i ansigtet at stå med sit dugfriske eksamensbevis i hånden, være klar-parat til arbejdsmarkedet og opleve at få afslag på ansøgning efter ansøgning.

Ikke desto mindre er det virkeligheden for rigtig mange nyuddannede – og for nogle kan der godt gå en rum tid, før joblykken vender.

I Danmark har vi generelt høj dimittendledighed, og Akademikernes ledighedsstatistik viser, at en ud af tre nyuddannede kandidater fortsat går ledige et år efter dimissionen. Efter to år søger 12,6 % stadig job.

Hvis du har været uden job længe, er der flere ting, du kan gøre, for at lediggangen ikke føles så frustrerende. Få de gode råd her.

Vær åben over for praktik og løntilskud

Fordi praktik og løntilskud forsat er en nem indgang til en fast stilling.

Statistik fra jobindsats.dk viser faktisk, at hele 71 % af de 25-29 årige er i beskæftigelse 3 måneder efter et forløb med løntilskud. For virksomhedspraktikanter er tallet 40 %.

Praktik og løntilskud giver dig desuden mulighed for at prøve arbejdslivet og forskellige arbejdsopgaver af.

Hvis du går til opgaverne med nysgerrighed, vil du sandsynligvis opleve, at de udfolder sig og indeholder mere, end du først troede.

Det samme gælder det sted, du er. En virksomhed kan opleves meget anderledes, når du først kommer inden for murene og oplever kultur, kolleger og arbejdsgange. Måske finder du ud af, at du kan gøre en forskel på mange flere områder, end du selv havde regnet med?

Så tag din ja-hat på. Praktik og løntilskud kan både være unikke indgange til job, udvide din jobhorisont og pirre din nysgerrighed – og så skriver du selvfølgelig alt din nye, gode erfaring på CV’et samtidig!

LÆS OGSÅ: 3 fejlagtige forestillinger nyuddannede gør sig om jobsøgning

Brug din fagforening eller a-kasse

Mange fagforeninger og a-kasser tilbyder sparring samt forskellige kurser i alt fra it til freelancearbejde, ansøgningsskrivning og personlig udvikling.

Sparringen og kurserne er gode måder at få nye indsigter og løbende styrke dine kompetencer på.

De kan give dig inspiration til at udvide din jobsøgning eller få dig til at søge helt nye karriereveje, du ikke først havde tænkt på.

Samtidig giver kurserne mulighed for at møde ligesindede. Det kan tit tage brodden af den vanskelige situation at vide, at man ikke er alene.

Deltag i faglige events, meld dig ind i et karrierenetværk eller få en mentor

Når du deltager i events, konferencer og gå-hjem møder, holder du din faglighed til ilden. Du får adgang til den nyeste viden og kan deltage i diskussioner med andre fra din branche.

Arrangementerne er også en god måde at få kontakt til personer fra andre virksomheder, som måske kan åbne døren til et job.

Det kan også være en god idé at undersøge, hvilke karrierenetværk eller mentorordninger som er tilgængelige for dig.

Begge dele er måder at skabe nye kontakter på og give dig adgang til faglig sparring, støtte og gode råd som nyuddannet inden for din branche.

LÆS OGSÅ: Besøget på KARRIEREDAGENE sikrede både praktikplads OG job!