JobsøgningKarriere

Vil du også he­ad­huntes?

Det vil sikkert betyde rigtig meget for dig, at lige præcis du bliver udvalgt til et specialist- eller topjob. Men du skal ikke bare sidde i stolen og vente på at blive opdaget; få gode råd her, hvis du vil headhuntes.

”Jeg er blevet headhuntet til stillingen.”
Den sætning kan ikke siges uden øjeblikkeligt at give prestige og samtidig få sætningens ejermand til at føle sig attrået og udpeget.

Det sker dog sjældent, at en headhunter får øje på dig, hvis du ikke selv gør noget for det. Det har Susanne Teglkamp, der blandt andet beskæftiger sig med karriererådgivning som konsulent i Teglkamp & Co, erfaring for.

”Det handler om at være til stede der, hvor headhunteren kan finde en. Det bliver man ved for eksempel at ligge på forskellige jobdatabaser, hvor man kan taste sit cv ind, for dem køber headhunterne sig adgang til,” siger Susanne Teglkamp, der også råder til, at man får lagt sit cv på Linked-In.

På Linked-In kan du ud over at skrive dit cv også tydeliggøre, om du eventuelt er interesseret i jobtilbud. Du kan også benytte dig af Facebook, Xing og Plaxo.

”Det handler desuden om at være synlig på andre måder på nettet, så der for eksempel kommer nogle artikler frem, du har skrevet, når man googler dit navn,” siger konsulenten.

Hun gør desuden opmærksom på, at det er en rigtig god idé at arbejde på at komme til at ligge i headhunternes egen database, hvor der ligger cv’er med tilladelse fra kandidaterne. Man skal dog ifølge Susanne Teglkamp være varsom med at ringe op til headhunterne og være påtrængende.

Skriftlig henvendelse
”Jeg har talt med nogle headhuntere, der siger, at de får så mange henvendelser i øjeblikket, at det er bedre, man sender sit cv. En anden måde at komme i forbindelse med en headhunter på er gennem sit netværk. Måske er der en, der har en god indgang til en headhunter og dermed kan åbne døren for en.”

Hvis du ikke kender nogen, der kender nogen, kan du google ”headhunter” og få listet en række headhunterfirmaer op, som du kan sende dit cv til. Desuden anbefaler Susanne Teglkamp hjemmesiden www.jobfisk.dk, som også lister en række rekrutteringsbureauer op. Det er vigtigt, at du sørger for at bruge rigtig god tid på dit cv, og at du løbende sørger for at opdatere det med for eksempel nye job, uddannelser eller nye kontaktoplysninger – uanset hvor cv’et ligger.

Du skal i øvrigt signalere helt tydeligt, hvad det er for en stilling, du går efter. Hvis du skyder med spredehagl, bliver din profil hurtigt uklar, og det medfører, at headhunteren ikke ved, hvad du egentlig efterlyser.

Anderledes i dag
Bare for nogle få år siden var det normalt, at man headhuntede til langt flere stillingstyper end i dag. ”Under jobfesten for nogle år siden headhuntede man også på lavere niveauer. I dag er vi gået lidt opad i hierarkiet, men det er stadigvæk ikke kun topchefer, der bliver udvalgt. Det kan også være specialiststillinger for eksempel økonomistillinger eller lederstillinger, hvor man sætter en headhunter på.”

Susanne Teglkamp råder til, man altid behandler en headhunter godt, hvis man bliver kontaktet af en – uanset om headhunteren er interesseret i en eller ej.

”Headhunteren ringer måske for at tage reference hos dig eller for at spørge, om du kender potentielle kandidater til en bestemt stilling, og der skal du hjælpe alt det, du kan. Så kan det være, du efterlader et godt indtryk, og at det på sigt er dig, det kommer til at handle om.”

For det er unægteligt en rar følelse at være blevet udvalgt til jobbet.

”Vi kommer ikke uden om, at der ligger noget prestige i at kunne sige, man er blevet headhuntet til jobbet. Det attraktive i det ligger også i, at der er nogen, der arbejder for en, så headhunteren bliver gjort opmærksom på en – og at der i det hele taget er nogle, der ser muligheder i en,” siger Susanne Teglkamp.