Jobsøgning

Vikarjob: fle­xi­bi­li­tet og frihed

For bare 10 år siden var vikarer en hurtig lappeløsning for virksomheder. De var bedre end ingenting - men ikke meget. Dét billede har ændret sig fundamentalt, og i et dynamisk, arbejdskrafthungrende samfund er vikarens status strøget til vejrs sammen med populariteten. Vikarjob er den smidigste løsning for det moderne slangemenneske, som gerne vil sprede sig over både familie, fritid og karriere på én gang.

Har du en fordom, på alder med koldkrigstiden, om den ufaglærte, lavtlønnede vikar der sidder og slurper kaffe, uden for fællesskabet, når han, eller hun, ikke passer telefoner eller slæber kasser rundt? En fortabt sjæl med bekymrede forældre og en stillingsbetegnelse der jager alle potentielle kærester væk? Tror du, at dét at være vikar er skridtet over bistandshjælp, og skridtet under værdighed? Så tro om igen. Vikarer i dag har masser af oplevelser, netværksmuligheder, frihed og kompetenceudvikling. Nogle af dem er også bedre lønnede end fastansatte i samme job.

Hvorfor er vikarbranchen boomet?
Svaret findes bla. i ændringerne på arbejdsmarkedet. Moderne virksomheder forandrer og tilpasser sig en rivende udvikling i en globaliseret verden. Konkurrencen tvinger dem til at outsource og effektivisere, og det kan betyde hurtige nedskæringer. Jobsikkerhed er ikke længere noget, man kan forvente af omgivelserne, men noget man må skabe for sig selv, ved at opbygge kompetencer, erfaringer, netværk og færdigheder fra job til job - fx som vikar.
Sideløbende, er der også et stigende antal mennesker, der fravælger fastansættelsernes ufleksible arbejdsrammer, til fordel for vikariaternes mere elastiske muligheder.

Hvorfor er virksomhederne vilde med vikarer?
Vikarer er mere uforpligtende end fastansatte. Oplæring behøves ikke, og det er nemt at ophæve ansættelsen, hvis man ombestemmer sig, eller hellere vil have en anden.

Adecco er landets største vikarbureau, og sender ca. 3000 vikarer ud dagligt. Deres marketing og kommunikationschef, Nikolaj Henum, ser også den tydelige fordel for arbejdsgiverne: "Som virksomhed bliver man mere konkurrencedygtig med vikarer, bla. fordi det reducerer de faste omkostninger, som er lønninger mv. Man kan også, fra den ene dag til den anden, geare op og ned i produktionen."
Det har også gavnet virksomhedernes sikkerhedsfølelse, at vikarbureauerne står som garant, for de personer som de sender ud: "Mange virksomheder er mere trygge, når de ved, at et vikarbureau står inde for personen " udtaler Jakob Tietge, konsulent og ansvarlig for vikarbranchen i Dansk Erhverv. Han spår branchen både øget udbredelse og specialisering: "I takt med at vikararbejde bliver almindeligt, indenfor forskellige brancher, vil vi se flere nichebureauer, der knytter sig til bestemte brancher eller lokalområder."

Hvorfor er det blevet så populært at være vikar?
"Vikarerne har fået bedre vilkår de senere år . de er bla. blevet accepteret blandt fagforeningerne. Det er også blevet attraktivt, at være vikar, fordi man selv kan bestemme hvornår - og hvor - man vil arbejde. Det giver en stor portion frihed og så, med det arbejdsmarked vi har i dag, betyder det ikke ret meget, hvis du siger fra til et vikariat, eller vælger at holde fri et par dage. Der er som regel altid et job klar til dig" fortæller Nikolaj Henum.

Tallene understøtter teorierne. De seneste 3 år er vikarbranchen vokset med 40 % hvert år og Jakob Tietge mener, at der er tale om en nærmest eksplosionsagtig stigning i efterspørgslen på vikarer.

Vikarbranchens udfordringer
"Den altoverskyggende udfordring er at finde vikarer nok" mener Tietge, "Men derudover er det en udfordring for branchen, at få luget ud i de få brodne kar, der findes blandt vikarbureauerne. De er med til at skade hele branchens image. Vejen frem er, at både kunder og vikarer bliver mere kritiske i forhold til, hvem man vælger at samarbejde med. F.eks. kan man med fordel sikre sig, at vikarbureauet er medlem af en arbejdsgiverforening eller brancheorganisation. Det borger for kvaliteten af vikarbureauet."

At vikarjobs er kommet så hurtigt ind i varmen betyder, at der stadig er enkelte der ikke har nået at tø helt op overfor dem, og ifølge Nikolaj Henum er den største myte, at vikarjob er lavstatus: " Flere og flere vælger at arbejde som vikarer, og der er bestemt ikke kun tale om ufaglært arbejdskraft, sådan som det ofte var tidligere".

Danmarks vikarer er internationalt i front
"I Danmark er vi kendt for vores flexicurity system i relation til arbejdsmarkedet . et system som mange lande misunder os. Men det er svært at sige om vores udvikling er gået stærkere end andres, det afhænger specielt af, hvilket land man benchmarker sig op i mod" mener Nikolaj Henum: "Ser man på de etablerede vikarbureauer herhjemme, er vi faktisk ret langt. Eksempelvis har vi en personaleforening, et bonussystem, et intranet mv., der tilgodeser alle vores vikarer i Adecco Danmark. Et system som man i udlandet er meget interesseret i at adoptere."

"Vikarernes arbejdskraft er ofte meget savnet i virksomheden, så de bliver typisk taget rigtig godt imod på arbejdspladsen og straks sluset ind i fællesskabet" udtaler Jakob Tietge, som svar på myten om vikaren der altid er enspænder og outsider på jobbet. En varm modtagelse er også et plus på virksomhedernes bundlinje: "Skal man have fuldt udbytte, af den investering det er, at hyre en vikar, må man tage godt imod vikaren for at optimere ansættelsesforholdet. Der skal være tid til en grundig instruktion i opgaverne, og hvordan arbejdspladsen fungerer, samt en ordentlig præsentation for kollegerne" siger Tietge.

Vikarjob er ikke for tryghedsnarkomaner
Med den type arbejdsmarked vi har i dag, er vikarjob det helt rigtige for mange, men ikke alle.
"Det er en udfordring at prøve sine kompetencer af i forskellige virksomheder, hvor man bliver sat ind med kort varsel. Finder man ud af, at det ikke er noget for én, kan man skifte job med dags varsel, men man skal nok tænke sig om en ekstra gang, hvis man er en tryghedsnarkoman, og ikke trives godt med forandringer og nye situationer. Vikarlivet er i høj grad for de omstillingsparate, nysgerrige og effektive mennesker, der tænder på at udføre opgaver hurtigt og under skiftende vilkår" understreger Jakob Tietge:" Vikarer er blevet sammenlignet med kampberedte faldskærmssoldater, der med kort varsel sættes ind i ukendte situationer, hvor man skal bruge sin træning til at kunne fungere med det samme. Det billede synes jeg illustrerer det ret godt".

Kilder: Nikolaj Henum, marketing og kommunikationschef, Adecco. Jakob Tietge, konsulent og ansvarlig for vikarbranchen i Dansk Erhverv. Temp Work - Pros and Cons of Temping, Employment Spot.

Tilbage til artikler om vikarjob

Læs også