CV

Undgå huller i dit lærer-cv

Husk at gøre alt for ikke at få huller i dit cv, når du står som færdiguddannet lærer. Det kan nemlig virke skræmmende på skolelederen, der skal ansætte dig. Selv om du ikke kan få hevet dit fuldtidsdrømmejob i land lige efter den sidste eksamen, kan du alligevel godt funkle på cv’et. Få gode råd til at undgå cv-hullerne her.

Det er helt naturligt, at der kan opstå huller i dit cv, lige når du er blevet færdig som lærer, fordi du i en periode står uden arbejde. Men hullerne skræmmer, ifølge skoleleder Grethe Andersen fra Vester Mariendal Skole i Aalborg. Hun fortæller gerne om, hvorfor det er så alarmerende, når hun er ude at holde oplæg om jobsøgning for lærerstuderende.

”Det betyder meget for ens fremtid på lærerarbejdsmarkedet, at man ikke har perioder uden arbejde. Når jeg skal ansætte en lærer, og der er ansøgninger fra en ny lige fra læreruddannelsen og fra en, der har gået ledig i en længere periode, for eksempel et år, så foretrækker jeg alt andet lige den nyuddannede,” siger Grethe Andersen i fagbladet Folkeskolen.

Hun mener nemlig, at et eller flere huller i cv’et kan være udtryk for, at en ansøger mangler motivation, og at vedkommende vælger dagpenge frem for at tage vikariater eller mindre attraktive job. På Vester Mariendal Skole kan man ifølge skolelederen vælge og vrage mellem ansøgere, og i den situation vil hun ikke vælge en, der ikke har brugt de muligheder, der er for at få erfaringer som lærer.

Som hun siger, så har hun ansøgere, der har valgt at tage vikariater, selv om de går ned i indtægt sammenlignet med dagpenge – det er ifølge Grethe Andersen virkelig et udtryk for, at man satser på at blive lærer.

Find din lærer-identitet

Grethe Andersen mener, at der er mange faktorer, der spiller ind, for at man kan komme i betragtning til et job.

”Det er vigtigt at have en læreruddannelse med de rigtige linjefag, at kunne skrive en ansøgning og at vise, at man kan samarbejde, men som nyuddannet skal man først til at lære at være lærer. Det handler om at finde en lærer-identitet. Det kan man som vikar, og så kan man søge noget mere blivende bagefter,” siger Grethe Andersen til Folkeskolen.

Hun anbefaler i øvrigt nyuddannede at tage andre undervisningsjob for at få erfaring.

Hvis man alligevel får opbygget nogle huller i lærer-cv’et, så er det, ifølge rekrutteringsbureauet Randstad, en rigtig dårlig idé at skjule dem. Ifølge HR-manager, Tine Ryg Cebrian, kommer man altid længst med ærlighed.

”Man bør som udgangspunkt aldrig lyve i sit cv, for det bliver altid opdaget. Rekrutteringskonsulenter er trænet i interviewteknik og kan hurtigt finde ud af, om det skrevne holder vand. Og bliver man først fanget i en løgn, har man for alvor diskvalificeret sig selv i en jobsøgningsproces,” siger hun.

Mere acceptabelt med huller end tidligere

De negative konjunkturer er ifølge HR-manageren blevet en mere acceptabel grund til at have ledighedshuller på cv’et.

”De seneste år er mange kommet ud i ufrivillig ledighed og har dermed fået nogle huller i cv’et. Det betyder også, at det ikke længere er tabu, at man har disse huller. Årsagerne til, at man er ledig i en periode, kan jo skyldes mange faktorer – eksempelvis, at man ventede på det rette job,” siger Tine Ryg Cebrian fra Randstand, der giver fem tip til at håndtere hullerne i cv’et:

  • Vær ærlig, lad være med at lyve.
  • Læg ikke vægt på dine huller, men fokuser på den værdi, du kan tilføre.
  • Uddyb eventuelt kort dine huller i dit følgebrev – ikke på cv’et.
  • Prøv at afmystificere en eventuel opsigelse – skriv eksempelvis, hvis du blev opsagt ved en større
  • opsigelsesrunde.
  • Skriv kort og positivt om hullerne, så du bliver kaldt til samtale og får mulighed for at uddybe.
Få en CV-profil på Jobindex