JobsamtaleJobsøgning

Top 11 – sådan skriver du dig direkte til samtalen

Hvad skal du skrive i ansøgningen for at blive indkaldt til samtale?

Du bestemmer helt selv, hvad du skriver, og det kan give dig det største forspring, hvis din ansøgning skiller sig ud fra mængden. Men der er alligevel en håndfuld gode tips, som du kan tage afsæt i, når du skriver en ansøgning.

Ansøgningen skal vise, hvad du kan bibringe i jobbet. Det engelske udtryk for ansøgning er 'motivated letter'. Du skal altså motivere, hvorfor du skal have jobbet.

1: Skriv, hvad kan du bibringe

I stedet for at lade ansøgningen beskrive, hvilken type job eller virksomhed, du vil ansættes i, så vend det om. Fortæl, hvad DU kan bibringe virksomheden – og kom gerne med konkrete eksempler.

2: Sælg dig selv

Mange bliver forlegne og vil ikke prale, men i ansøgningen skal du sælge dig selv. Fortæl, hvorfor netop DU skal have jobbet.

3: Besvar jobopslaget

Skriv det direkte, eller læs mellem linjerne, hvis det ikke står ordret, hvad virksomheden lægger vægt på. Hvis der står, at du skal arbejde i en proaktiv afdeling, men det ikke står under de personlige kompetencer, at du skal være proaktiv, så beskriv alligevel, hvordan du er proaktiv, engageret og initiativrig – hvis du altså er det. Alle ord tæller, når algoritmer og ansættende ledere vælger, hvem de kalder til samtale.

4: Fald ikke i floskelfælden

Styr uden om floskler og faste vendinger. Selv om du godt kan lide udtryk som ”mange bolde i luften”, og det måske står i stillingsopslaget, så kom i stedet for med eksempler på, at du enten har håndteret mange opgaver samtidig, eller hvorfor du mener, at du kan jonglere meget på en gang. Hvis du er fleksibel, så kom med et eksempel i stedet for at bruge synonymordbogen. Det giver dig mulighed for at vise, hvad du lægger i ordet fleksibel – er det fx i forhold til arbejdstid, overarbejde eller arbejdsopgaver?

5: Brug kraftfulde udtryk

Selvom vi bor i Jantelovens forhave, så vær stærk i din ansøgning. Undgå at bruge udvandet sprog til at beskrive dine kompetencer. Hvis du fx skriver i din ansøgning, at du har ”nogen” erfaring med bogholderi, og du faktisk har 19 års konkret bogholdererfaring i dit CV, så brug et kraftfuldt ord. Skriv fx, at du har meget eller solid erfaring, hvis du rent faktisk har den.

6: Skriv din ansøgning på ny hver gang

Det er lettere at genbruge en gammel ansøgning, men tit forspilder du din chance samtidig. Lav i stedet en skabelon, der kan tilpasses til hvert job, du søger. Her kan der godt være afsnit i ansøgningen, der næsten ordret er det samme fra den sidste, du skrev – såfremt det passer til det job, du søger denne gang. Undlad at genbruge ansøgningen ordret, og husk selvfølgelig at ændre modtagerens navn.

7: Skriv pænt om dine tidligere arbejdsgivere

Selvom det kan være fristende at forklare, at du søger væk, fordi chefen er perfid, og kollegaerne inkompetente, så undgå det. Hvis du indleder din ansøgning på den måde, diskvalificerer du dig. Skriv i stedet en god grund – fx at arbejdsindholdet i den ledige stilling matcher din erfaring og fremtidsønsker bedre.

8: Husk, at der også er et CV med

Gem den korte beskrivelse af dine fritidsinteresser til en linje eller to i dit CV – medmindre din fritid er så relevant, at den understøtter, hvad du skal lave i jobbet. I så fald skal det med i ansøgningen. Søges der et målrettet konkurrencemenneske til at styre en benhård salgsafdeling, kan du fint skrive, at du dyrker ekstremsport på eliteniveau og har et par bronzemedaljer om halsen. Hvis det ikke er relevant for jobbet eller passer præcis på virksomhedskulturen, så behøver du ikke udfolde i detaljer, om du elsker at pynte muffins, brygge eget øl eller lege med LEGO.

9: Skriv kortfattet, og gem lidt til samtalen

En ansøgning på cirka 3/4 til 1 A4-side er passende. Dels fortæller dit CV om dine erfaringer og kompetencer, og dels kommer der en samtale, hvis du passer til jobbet. Til samtalen kan du uddybe det, du skrev i ansøgningen, eller lægge nuancer på, når du ved mere om, hvad virksomheden lægger vægt på.

10: Undlad at fortælle, hvad du IKKE kan

Ansøgningen skal få dig til samtale. Vent derfor med at fortælle, at du ikke kan arbejde over om tirsdagen, eller at du engang gik ned med stress og derfor ikke tåler hektiske arbejdsomgivelser. Hvis du er den rette til jobbet, så kan du fortælle om dine særlige forbehold til samtalen, hvis de viser sig at være vigtige. Måske er der slet ikke behov for overarbejde på tirsdage.

11: Sørg for, at ansøgningen ser godt ud

  • Tjek din ansøgning for slå- og stavefejl. Og få en ven til at læse korrektur, hvis det ikke er din stærke side.
  • Gør dig selv let at finde i bunken af ansøgere ved at navngive dit dokument ”Ansøgning + dit fulde navn”. Så er det let at søge frem for modtageren.
  • Lav en PDF. Ved at lave dokumentet til en PDF, sørger du for, at står alt pænt på siden, og at logoer, links og lignende ikke forskubber sig.