Jobsøgning

Spritnye tal viser: Sådan skal du søge job anno 2016

Kig fortsat på jobportalerne, og fortæl dit netværk, at du er jobsøgende. Men fat dig kort og præcist, når du udarbejder CV og ansøgning. Og hvis du ringer til virksomheden, har du i gennemsnit 4 minutter og 36 sekunder. Det er blot nogle af konklusionerne fra Konsulenthuset ballisagers netop offentliggjorte Rekrutteringsanalyse 2016.

854 virksomheder har tal(t).

Konsulenthuset Ballisager har igen i år spurgt virksomhederne til deres rekrutteringsadfærd, for at kunne give alle jobsøgere dugfrisk viden og konkrete råd til at finde vejen ind på arbejdsmarkedet.

Vi har samlet årets vigtigste trends her.

Virksomhederne bruger mange rekrutteringskanaler

For at være helt præcis bruger virksomhederne 2,9 kanaler pr. ansættelse. Blandt de populæreste kanaler tæller opslåede stillinger (69 %), netværk (58 %) og LinkedIn (42 %).

Små private virksomheder (1-49 ansatte) er særligt glade for at bruge deres netværk, mens de store private virksomheder (50+ ansatte) i særdeles stor stil undersøger, om LinkedIns 2 mio. danske brugere har noget interessant at byde ind med.

Vores råd til jobsøgeren

Virksomhederne spiller på flere strenge – sørg for at følge trop og tro ikke kun på én kanal.

Sociale medier bruges som supplement

Hvor opslåede stillinger på jobportaler er virksomhedernes foretrukne rekrutteringskanal, er LinkedIn fortsat favoritten blandt de sociale medier. 42 % af virksomhederne bruger nu LinkedIn i deres rekrutteringsproces, hvor hver femte virksomhed bruger Facebook.

Men når der skal researches på en kommende medarbejder, bruges internettet i særlig stor stil af arbejdsgiverne:

 • 67 % kigger på LinkedIn

 • 45 % googler dig

 • 43 % tjekker dig ud på Facebook

Vores råd til jobsøgeren

Hav styr på dine digitale visitkort – det har virksomhederne nemlig.

Ansøgning på én side, cv på tre sider og vedlæg eksempler på tidligere arbejde

Kort og knivskarp skriftlig kommunikation er et attraktivt våben, hvis du vil have din kommende arbejdsgivers opmærksomhed.

70 % af virksomhederne vil nemlig have en ansøgning på maksimalt én side og 83 % af virksomhederne ønsker et CV på maksimalt tre sider.

Vi har også spurgt virksomhederne, hvilke bilag de kigger på, inden de udvælger kandidater til deres første samtalerunde. Svarene fordelte sig således:

Kigger du på følgende bilag i din vurderingsproces inden udvælgelse til første samtalerunder, hvis det er vedlagt en ansøgning?

Aldrig Sjældent Nogle gange Som regel Altid
Eksamensbevis/karakterudskrift 12% 24% 21% 20% 23%
En skriftlig udtalelse fra en tidligere arbejdsgiver 4% 11% 18% 27% 40%
Eksempler på tidligere arbejde 3% 7% 12% 19% 59%
Kort videopræsentation 41% 18% 7% 9% 24%

59 % kigger altså altid på eksempler på tidligere arbejde, mens 2 ud af 5 altid kaster et blik på skriftlige referencer, inden de udtager brutto-samtale-truppen.

Vores råd til jobsøgeren

Less is more. Brug kun tre sider på CV og én side på ansøgningen – alt andet er risikabelt. Sørg til gengæld for at vedlægge eksempler på tidligere arbejde og en skriftlig udtalelse.

Brug 4 minutter og 36 sekunder på at ringe til en virksomhed

En begavet telefonopringning ser ud til at være ”årets jobsøgningskneb”. Helt præcist giver virksomhederne dig 4 minutter og 36 sekunder til at stille relevante spørgsmål. I gennemsnit.

Men hvad skal du så bruge de 276 sekunder på, tænker du måske?

Det har vi også fundet svar på i årets analyse. Jobsøgeren skal - ifølge virksomhederne – nemlig gøre tre ting for, at det bliver et godt opkald:

 1. Stille spørgsmål, hvor svaret ikke fremgår af annoncen (79 %)

 2. Stille spørgsmål, der afspejler, at denne har sat sig ind i virksomheden (67 %)

 3. Udvise en autentisk motivation for stillingen (62 %)

Vores råd til jobsøgeren

Ring og gør dig relevant. Men ring ikke for at præsentere dig selv og dine kompetencer – det synes kun 9 % af virksomhederne er en god idé.

Sæt dig ind i virksomheden!

Endelig har vi også bedt virksomhederne om at tage rådgiver-kasketten på for en stund. Det er der kommet tre overordnede jobsøger-råd ud af:

 1. Sæt dig ind i den virksomhed, du søger hos (62 %)

 2. Lad din personlighed skinne igennem, når du er til jobsamtale (48 %)

 3. Vær godt forberedt til jobsamtalen (45 %)

Vores råd til jobsøgeren

Brug tid på at sætte dig ind i og forstå den virksomhed, du søger hos – det vil give dig en kæmpe fordel i forhold til andre jobsøgere.

Konklusion: 5 jobsøgningsdyder anno 2016

 1. Eksemplificering
 2. Konkretisering
 3. Nysgerrighed
 4. Motivation
 5. Og personlighed

Det er de fem kernedyder, som du som jobsøger anno 2016 med stor fordel kan adoptere i din jobsøgningsproces og kombinere med hinanden. Så er du et stort skridt tættere på dit næste job!

Læs også