Øvrigt

Sosu-assistent kæmper for an­er­ken­del­se til faget

Agnes Daugbjerg Østergaard vil ikke acceptere, at andre kigger ned på sosu-faget. Hendes verbale kamp har bragt hende til semifinalen i DM i debat.

Efter en travl morgen og formiddag på plejehjemmet i Randers er det nu endelig tid til at pakke madpakken ud. Sosu-assistent, Agnes Daugbjerg Østergaard, går ned på stuen til en døende dame, som ikke har sagt noget i lang tid. En dame, der er præget af smerter. Agnes Daugbjerg Østergaard sætter sig på sengekanten og spiser sin mad. På et tidspunkt tager den ældre dame hendes hånd og siger ”tak.”

”Min første reaktion var at spørge ”Hvorfor?” Hun svarede: ”Fordi du er der,” fortæller Agnes Daugbjerg Østergaard, der råder andre sosu-assistenter og sosu-hjælpere til at fortælle de gode historier fra deres hverdag for at ændre folks opfattelse af faget.

”Hvis episoden har rørt dig selv, så vil den også røre andre, og det er vigtigt at fortælle om vores arbejde på den måde,” siger hun og tilføjer, at der eksisterer alt for meget uddannelsessnobberi særligt i forhold til sosufaget, og at folk som regel først har respekt for faget, når de på den ene eller anden måde har været i kontakt med det – for eksempel hvis de har en forælder, der er på plejehjem eller lignende.

Det handler om uvidenhed

”I bund og grund handler den manglende respekt om uvidenhed. Vi står med andres liv i hænderne, og hvis nogen vil se ned på det, så skal de da have lov til det,” siger Agnes Daugbjerg Østergaard med en tydelig indignation i stemmen.

Reelt mener hun ikke, at de skal have lov til det, for hun bruger enhver given lejlighed til at ændre folks opfattelse af faget, hvis den er besat med fordomme.

”Folk skal ikke have lov til at se ned på faget – det er dybt uretfærdigt,” siger Agnes Daugbjerg Østergaard, der gik ud af 1.g. for at uddanne sig til sosu-assistent.

Hendes mor er i dag sosu-assistent og var tidligere sosu-hjælper, og Agnes Daugbjerg Østergaard var som barn nogle gange med hende på arbejde. Det var her, at hun med egne øjne kunne se, at der var nogle mennesker, der havde brug for hjælp. Hendes mors hjælp – og nu altså også hendes – og det tiltalte hende i høj grad. Det betød også noget, at hun ikke skulle sidde på en kontorstol hver dag.

Debat-evner har ført til DM

Uretfærdigheden over at være i et fag af så stor betydning, som ofte bliver kædet sammen med ”at tørre røv” og mindre begavede medarbejdere, har udløst den førnævnte indignation. Gennem Agnes Daugbjerg Østergaards fagforening FOA, som hun har været aktiv i siden 2010, har hun fået nogle redskaber i forhold til at debattere. Dem har hun gennem årene brugt så godt, at hun skal til semifinalen i DM i debat under Folkemødet på Bornholm (efter denne artikels deadline, red.).

”Jeg ser det som min opgave at få mere anerkendelse til faget, og det her er min måde at gøre det på,” siger Agnes Daugbjerg Østergaard, der nyder at debattere på et niveau, hvor alle kan være med.

Det ser hun som en klar fordel, i modsætning til et tv-program som for eksempel ”Vi ses hos Clement” på DR1 med Clement Kjersgaard, som hun nævner som et eksempel, hvor det efter hendes mening langt fra er alle, der forstår indholdet.