Karriere

Søge arbejde i Sverige - Hvordan?

Måden at søge arbejde på i Sverige adskiller sig ikke væsentligt fra måden at gøre det på i Danmark. Ligesom i Danmark benytter mange arbejdsgivere sig i Sverige af jobportaler når de søger nye medarbejdere. I Sverige er Arbetsförmedlingen et centralt mødested for arbejdsgivere og jobsøgende.

Artikel fra Øresunddirekt

  • Arbetsförmedlingen: Det officielle svenske jobcenter, kaldet Arbetsförmedlingen, har afdelinger i alle kommuner. Her finder du job indenfor alle brancher, og i mange større byer er der arbejdsformidlinger for forskellige brancher.
  • Online jobportaler: Her findes der en bred vifte at vælge imellem - en af de mest populære er Jobbsafari.se, som er i familie med Jobindex. Arbetsförmedlingens egen jobbank heder Platsbanken og indeholder links til alle svenske jobportaler, cv-databaser og rekrutteringsfirmaer.
  • Aviser og fagblade: Du finder stadigvæk en del stillingsannoncer i aviser og fagblade. Dagbladende bringer normalt stillingsannoncer om onsdagen og søndagen.
  • Uopfordrede ansøgninger. Mange virksomheder slår ledige stillinger op på deres hjemmeside, men du kan også sende en uopfordret ansøgning, hvis du har fundet en arbejdsgiver, du synes ser interessant ud.

Arbejdstilladelse

De nordiske lande har indgået en aftale, der betyder at en nordisk statsborger ikke behøver arbejdstilladelse for at arbejde i et andet nordisk land. Hvis du er statsborger fra et EU-land udenfor Norden, må du opholde dig i Sverige i tre måneder uden arbejds- og opholdstilladelse.

Validering af uddannelse

Det kan være at du får brug for, at få din danske uddannelse valideret i Sverige. Har du f.eks. en uddannelse indenfor sundhedsvæsenet, skal du kontakte Socialstyrelsen. Ved øvrige videregående uddannelser kontakter du VHS (Verket för högskoleservice).

Har du en erhvervsuddannelse eller en anden type uddannelse? Kontakt gerne din fagforening, som sikkert kan hjælpe dig videre. Eller kontakt Øresunddirekt i Malmø.

Vil du vide mere om at bo i Danmark og arbejde i Sverige?

Besøg www.oresunddirekt.com. Her kan du få svar på dine spørgsmål, finde relevante links og læse meget mere om at arbejde i Sverige.