Øvrigt

Snart er der flere rå­d­gi­verjob i udlandet end herhjemme

De store rådgivende ingeniørvirksomheder bliver større, og stigningen i antallet af medarbejdere sker primært i de udenlandske datterselskaber. Det får den administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører til at spå, at andelen af rådgivende medarbejdere i udlandet i år vil overhale andelen i Danmark.

Det er de 20 største rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark, der har ansat flest medarbejdere sidste år ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniørers medarbejderstatistik for 2014. Væksten er primært sket blandt de udenlandske datterselskaber, der pr. 1. januar har i alt 10.982 ansatte – en stigning på 392 i forhold til 2013. I Danmark er der 11.920 ansatte, hvilket altså betyder, at næsten hvert andet rådgiverjob nu ligger i udlandet, og det får den administrerende direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Henrik Garver, til at spå, at vi i år vil se, at andelen af medarbejdere i udlandet vil overhale andelen af medarbejdere i Danmark.

”Det skyldes i virkeligheden, at Danmark ikke er et specielt stort marked, så hvis vi skal vokse, skal det ske uden for landets grænser. Derfor er det naturligt, at medarbejderstaben følger med,” siger Henrik Garver til Jobfinder.dk.

Han mener dog langt fra, at de danske ingeniører skal frygte, at væksten i de udenlandske datterselskaber gør dem arbejdsløse. Han mener, at tegnearbejde måske vil blive flyttet, men ikke deciderede ingeniøropgaver.

Stigning i antallet af ingeniører

Medarbejderstatistikken viser ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører, at stigningen i antallet af ingeniører i virksomhederne fortsætter samtidig med, at antallet af administrative medarbejdere falder.

”I absolutte tal er der kommet 121 ekstra ingeniører til i 2013. Samtidig er andelen – og antallet – af medarbejdere med anden lang videregående uddannelse end ingeniør også øget. I dag udgør ingeniørerne således 55 procent af den samlede medarbejderstab i ingeniørvirksomhederne i Danmark, og medarbejderne med anden lang videregående uddannelse udgør 15 procent. Samtidig er ikke mindst den administrative stab i virksomhederne fortsat blevet reduceret,” siger Henrik Garver i en pressemeddelelse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører – og fortsætter:

”Det betyder i praksis, at branchen burde få en øget lønsomhed, da en større andel af medarbejdernes timer vil kunne tilknyttes rådgivningsopgaver bredt, og dermed kan udfaktureres.”

Formentlig forbi krisen

Medarbejderstatistikken viser også, at Foreningen af Rådgivende Ingeniørers medlemsvirksomheder beskæftiger mere end 10 procent af det samlede antal erhvervsaktive ingeniører.

”Samlet giver tendenserne i medarbejderstatistikken Foreningen af Rådgivende Ingeniører en forhåbning om, at den rådgivende ingeniørbranche grundlæggende er forbi krisen, og at den er rustet til at håndtere de udfordringer, der kommer, når vi igen ser en vækst i opgavemængden. Også når den internationale konkurrence skærpes i Danmark og Europa,” siger Henrik Garver på Foreningen af Rådgivende Ingeniørers hjemmeside.

Ifølge foreningen er Sverige det land, hvor danske rådgivende ingeniørvirksomheder har etableret flest arbejdspladser – nemlig 2.759. Derefter kommer Norge med 2.536, Finland (1.385), Indien (1.156), Polen (885), Quatar (421), Forenede Arabiske Emirater (323) og Tyskland (219).

Læs også