CV

Sæt dig selv i fø­rer­sæ­det med et godt CV

Du bør aldrig undervurdere dit CV. Dit CV er nemlig ofte adgangsbilletten til en jobsamtale. Og er CV’et skruet godt sammen, kan du endda sidde med på førersædet til selve jobsamtalen.

Formålet med dit CV

CV’et har to formål. Hverken mere eller mindre. De er til gengæld vigtige:

1. Dit CV får dig til jobsamtalen

Dit CV markedsfører dig. Derfor skal du tænke strategisk, så dit CV præsenterer dig bedst muligt. Dit CV er altså dit salgsværktøj, der skal få lukket dig ind blandt de udvalgte, som inviteres til næste skridt i en ansættelsesproces. Afhængig af rekrutteringsprocessen er dit CV din adgangsbillet til en jobsamtale eller en indledende screening.

Når nu CV’et er dit salgsværktøj, så skal du udvælge de ting fra dit brutto-CV, der præsenterer dig bedst muligt til jobbet, så arbejdsgiver bliver nysgerrig på at møde dig. Et skræddersyet CV til den konkrete stilling, du søger, står typisk stærkere end et CV lavet ud fra devisen one size fits all.

2. Dit CV kan styre jobsamtalen

Det gode CV får dig ikke kun til jobsamtale, men giver dig også en fordel til selve samtalen. Når du i CV’et giver interessante eksempler fra dit studie eller tidligere job, så pirrer du arbejdsgivers nysgerrighed. De fungerer som cliffhangers, som arbejdsgiver ofte spørger ind til. Og her er du jo på hjemmebane. Dine cliffhangerns giver dig mulighed for at fortælle om de ting, du er særlig stolt af og brænder for.

Dine gode historier vil altså sætte deres præg på jobinterviewet. Måske når arbejdsgiver slet ikke at spørge ind til, hvad der ikke lykkedes – og hvis det sker, så kommer det ikke til at tage al fokus fra dine succeser og det, du kan bidrage med.

Derfor får dit CV dig ikke kun til en jobsamtale, men er også med til at forme selve jobsamtalen til din fordel.

CV-opbygning: Sådan gør du

I forhold til længde skal dit CV kunne skimmes på 1 minut. Sørg for, at dine nøgleinformationer som navn, adresse, uddannelse og job står tydeligt. Og husk at give lidt af dig selv, så arbejdsgiver bliver nysgerrig på at møde dig.

Følg disse 10 gode vaner, så er du godt på vej

Med disse 10 gode vaner er du godt på vej til at skabe din strategiske præsentation med et skarpt fokus på jobbet. Nøgleinformationerne er de samme, men du vinkler det, du vil fokusere på, i forhold til jobbet.

Er du sygeplejerske, og søger job hos både en praktiserende læge og på kirurgisk afdeling, vil du til det første job beskrive kompetencer som dine gode kommunikationsevner, servicemindethed og generalistfærdigheder, hvorimod du på kirurgisk afdeling vil lægge vægt på din specialistviden og samarbejdsevner med kirurgi-teamet.

  1. Navn og kontaktinformation. Det er vigtige informationer, så sørg for, at de er placeret strategisk godt med større eller federe typer end resten – arbejdsgiver skal jo kunne huske dig.

    Er dit CV på 3-4 sider, så fungerer det godt med dit navn og din kontaktinfo som sidefod.


  2. Layout. Sørg for, at det er let at skimme dit CV. Jobindex har et generisk CV, som du kan downloade gratis. Office365 har også et stort udvalg af CV-skabeloner til fri afbenyttelse.

    Er du IT-udvikler, vælger du sikkert et struktureret look. Er du i den kreative branche, er det måske lidt mere farverigt. Uanset om dit layout er simpelt, moderne eller klassisk, så husk, at læseren skal kunne skimme dit CV på 1 minut. Derfor er det ofte en god idé at bruge en standardskabelon, som du finjusterer. I Jobindex’ skabelon er portræt, kontaktinfo, profil og joberfaring enkelt at finde og navigere i.


  3. Hardware og software. Dit hardware er dine kompetencer, der er tillært via din uddannelse, kurser eller selvstudier. I eksemplet er hardwaren Microsoft Office Pro, Adobe, MailChimp, SoMe samt sprogkundskaber. Bemærk, at sprogniveauet er angivet med superbruger, modersmål mv. Hardware kan også være Prince2-projektledelse eller CFD-simuleringer.

    Dit software er dine humanistiske og sociale kompetencer i bred forstand, fx kreativitet, samarbejdsevner, vedholdenhed eller empati. De kaldes også for soft skills eller people skills. Når det gælder dit software, så show it, don’t tell it. Lad være med at skrive i profilteksten (se #5), at du er kreativ eller vedholdende, men vis det med eksempler.


  4. Forkortelser og faglig lingo – skal, skal ikke. På den ene side ved alle ikke, hvad FEM/PED-beregninger, Python, Navision, ECTS, SEO, PTSD, KPI, NGO eller intertekstualitet er. Derfor er det en god idé at demonstrere tingene i stedet. Fx:
    1. Med FEM-beregninger sikrer vi i Mærsk korrekt dimensioneret konstruktioner, så der ikke opstår kritiske belastninger med havari til følge.
    2. Mine tre sidste ansættelser har været i ikke-statslige miljøorganisationer, dvs. NGO’er. Her kommer både min geologi-faglighed og min idealisme i spil.
  5. På den anden side skal du være opmærksom på, at søgerobotter søger efter jobannoncens efterspurgte færdigheder. Det taler altså for, at de indgår som forkortelser i dit CV.


  6. Profiltekst. Et koncentrat af dine kompetencer med kobling til jobbet og din motivation er blevet almindeligt i et CV. Det kaldes for en profiltekst. Profilteksten står lige under dine kontaktinformationer og er med til at vække læserens interesse for dig. Her har du mulighed for at være målrettet og se fremad.

    I Jobindex’ eksempel er profilteksten skrevet i prosa. Du kan også vælge at gøre det med bullets som her:

    Property Manager med stort servicegen

    • Elektriker og selvlært handyman, der griber værktøjet på arbejdet og i sommerhuset.
    • 9 års erfaring med at servicere udlejningsejendomme og beboere.
    • Kommunikerende om stort og småt, fra huslejeindbetalinger og varslinger af lejeændringer til hunde og børn.
    • Jeg er motiveret for jobbet i X, da vi er et team på 6, der har hver vores ejendomsportefølje, men samtidig hjælper hinanden.

  7. Uddannelser og kurser. List dem som her i omvendt kronologisk rækkefølge, dvs. med det seneste først. Inkluder årstal, uddannelsesinstitution og uddannelse.

  8. Job/erhvervserfaring. Beskriv din erhvervserfaring i omvendt kronologisk rækkefølge. Inkluder årstal, jobtitel, firma, opgaver og fagligt udbytte/resultater.

    Foretag dine valg og fravalg med omhu. Hav fokus på de seneste ansættelser, medmindre noget taler for det modsatte.

    Hvis du har haft forskellige roller i samme virksomhed, så skriv dem samlet under et. På denne måde ser det ikke ud som om, du har haft to-tre forskellige job, da du har haft flere stillinger eller roller på den samme arbejdsplads.

    Forklar evt. ultrakort dine jobskifte, fx datterselskabet lukkede, du blev prikket til drømmejobbet, massefyringsrunde, eller du har selv valgt at sige op.


  9. Tagline. Er dit CV på mere end en side, kan du overveje at placere 3-4 nøgleord, der beskriver dine kernekompetencer og passioner øverst på siden som sidehoved på nær på første side.

    Tre ord til Jobindex’ kandidatprofil kunne være: Detailhandel – Projektledelse – Kommunikation


  10. Vær generøs. Del lidt af dig selv. Vis, hvem du er, og hvad der får dig til at levere dit ypperste (inden for CV’ets rammer). Husk, at arbejdsgivere ikke ansætter CV’er, men mennesker!

  11. The devil is in the detail. Ingen stave- eller sjuskefejl, tak.

Denne artikel er en del af en serie, med ansøgningsråd fra bogen Jobjagt.

I Jobjagt deler Birgit O’Sullivan ud af sin erfaring med at være på jobjagt. Hun har mange års erfaring med rekruttering for såvel startups som internationale koncerner i Danmark og udlandet.

Bogen kan fås hos boghandlere og på nettet eller lånes på biblioteket. Læs mere om bogen Jobjagt her: www.gad.dk/jobjagt.

Kontakt Birgit O’Sullivan, O’Sullivan Consultingbirgit@osullivan.dk.