Opsigelse

Sådan undgår du at blive stresset som ledig

Du kan være i risikozonen for at få ledighedsstress lige som tusindvis af andre ledige. En stressrådgiver giver gode råd til, hvordan du undgår at få stress om ledig.

”Nå, hvad laver du så?”

Et frygtet spørgsmål blandt mange ledige, når de er ude til sociale arrangementer. Ifølge Helle Alsted, der er cand.pæd. i pædagogisk psykologi med speciale i stress, stikker spørgsmålet dybt og er et kraftigt signal om, at vi tillægger vores arbejde enorm stor værdi.

"Selvom det er meget individuelt fra person til person, hvordan man oplever det at blive ledig, så er det en stor udfordring, at vi lever i et samfund, hvor vi hænger vores identitet op på at have et arbejde. Derfor mister vi pludselig en stor del af det at være menneske, når vi mister vores arbejde," siger Helle Alsted.

Hvis man vil undgå ledighedsstress, skal man ifølge Helle Alsted først og fremmest håndtere udfordringen med, at man kan føle, at man ikke længere er så meget værd, som før man havde et arbejde.

"Mange føler pludselig, at de ikke længere er en del af et fællesskab, på arbejdspladsen eller i studielivet, og det gør, at mange føler sig ensomme eller er bange for at blive det. Derfor skal man være meget opmærksom på at opsøge fællesskaber," fortæller Helle Alsted, der mener, at det kan være midlertidige eller længerevarende fællesskaber, man kan opsøge – og for eksempel kan det være et fællesskab via ens fritidsaktiviteter.

Helle Alsted

Læs også: Sådan spotter du stress hos en kollega

Husk at holde fri

Helle Alsted mener, at man skal betragte sin jobsøgning som det at have et arbejde og være opmærksom på at afgrænse den periode på dagen, hvor man aktivt leder efter et job. Som hun nævner, er der ingen, der ved, hvor længe man skal være ledig, og hvis man aldrig giver sig selv lov til at holde fri eller ferie, så vil det skabe mistrivsel og grobund for stress.

"I forhold til det er det også vigtigt, at man siger fra over for andre mennesker. Nogle vil måske sige, at når man er ledig, så kan man vel klare alting i hjemmet – for man laver jo alligevel ikke noget. Der skal man sige fra og klart give udtryk for, at man har fokus på sin jobsøgning og ikke har tid til alle mulige andre ting," siger Helle Alsted, der også ofte hører, at ledige lige bliver bedt om at passe børn og ordne praktiske gøremål for andre i deres ledighedsperiode.

Stressrådgiveren råder desuden til, at man får motion og får brugt kroppen, fordi det er godt til at modvirke stress – hvis man vel og mærke ikke er stresset i høj grad, for da vil motion havde den modsatte effekt.

Vær tro mod dig selv

Helle Alsted mener, at det er utroligt vigtigt, at man giver sig selv lov til at reagere på sin situation som ledig.

Man skal lære at trives som ledig – man kan sagtens være lykkelig som ledig. Dermed ikke sagt, at man skal være en jubelidiot hele tiden, for man skal give sig selv lov til at have de følelser, der dukker op. Det er okay, at der er dage, hvor det hele bare er sort, og hvor vi giver os selv lov til at være kede af det, for vi får det på sigt bedre, når vi får tid til at være kede af det, siger hun.

Læs også: 4 ting du kan gøre hvis din kollega har ramt stress-muren