Det er ikke godt for nogen at sande til i et job i mange år – så hellere gå efter et skifte, hvor man igen kan stråle i arbejdslivet. Heldigvis er det også ret almindeligt at hoppe mellem forskellige arbejdspladser. Det betyder også, at jobjagten for mange starter, mens de allerede har en chef. Og hvordan griber man lige det an? Vi har spurgt en professionel karriererådgiver, som har kortet det ned til fem vigtige emner her. Men først fortæller han:
”Det er ikke nødvendigvis lettere at få et job, bare fordi du har et i forvejen, men der er nogle få ting, du skal gøre anderledes – og som måske kan bruges til din fordel,” siger karriererådgiver Ricki Nielsen.
Der er grundlæggende to forskellige scenarier for en jobsøgende, der allerede er i job, forklarer han. Enten vil du bare gerne videre til noget andet, eller også har en omstrukturering, udflytning eller fyringsrunde gjort det nødvendigt.
”Der er stor forskel på, om du søger et job ”officielt”, eller om du skal gå mere stille med dørene. Hvis du er i en situation, hvor du kan være åben over for chefen, så skal du gå til jobsøgningen præcis som normalt. Det er de fleste dog ikke, og så kræver det mere diskretion.”
Her får du derfor fem gode råd til, hvordan du kan søge job, mens du er i job – uden at alarmere chefen.
1. Brug netværket diskret
Dine chancer er som altid bedre, hvis du også bruger dit netværk. Du skal bare gøre det mere diskret end normalt.
”Hvis din chef ikke må vide, at du søger job, skal du naturligvis stadig bruge dit netværk til at finde job – både når du researcher på potentielle virksomheder og vil have anbefalinger,” siger Ricki Nielsen.
”Men i stedet for at slå direkte op på sociale medier, at du søger nye udfordringer, så kontakt direkte dem i dit netværk, der arbejder med det samme, som du er interesseret i. Hvordan er de kommet derhen? Hvad mangler deres virksomhed hjælp til?”
2. Søg viden, ikke ansættelse
Hvis du allerede har et job, kan kaffeaftaler være en god måde at komme i kontakt med potentielle nye arbejdsgivere. Du skal bare ikke spørge direkte om et nyt job.
”Det kan være lettere at aftale kaffemøder, hvis man sidder i et job i forvejen, fordi det er en oplagt måde at blive bedre til sit fag på. Humlen er, at du til kaffemøder skal gøre alt andet end at søge job! Du skal søge viden,” siger Ricki Nielsen.
”Hvis du direkte spørger, 'Har du ikke et job til mig?', vil du næsten altid få et nej. Men hvis du spørger ind til, hvad den anden person laver, hvorfor personen gør det, og i det hele taget er sympatisk og engageret, vil han eller hun med stor sandsynlighed tænke på dig, når der opstår en ny mulighed.”
3. Du kan bede andre om fortrolighed
Oftest er der i forvejen fortrolighed hos virksomhederne, når de modtager ansøgninger, for de ved også godt (eller kan se det via CV'erne), at mange netop søger job, imens de stadig er i job. Men står du i en situation, hvor du gerne vil sikre dig endnu mere, så bare sig det.
”Mange skriver i bunden af deres ansøgning, at de forventer fortrolighed. Det fungerer fint. Man kan også gøre opmærksom på det, når man ringer for at høre mere om jobbet,” siger Ricki Nielsen.
4. Brug kolleger og tidligere chefer som reference
Mange arbejdsgivere tjekker referencer på jobansøgere, før de ansætter – men det er ingen ulempe for dig, der holder jobsøgningen skjult for chefen.
”Det gør absolut intet, at du ikke kan skrive din nuværende chef på som reference. Det er helt almindeligt, og det er lige så fint at kunne henvise til tidligere ledere eller en god, fortrolig kollega,” siger Ricki Nielsen.
5. Tag til jobsamtaler i fritiden
Og så bare for at gøre det klart til sidst: Det er naturligvis ikke tilladt at gå til jobsamtaler i andre virksomheder i arbejdstiden – heller ikke selv om du siger, du arbejder hjemmefra eller skal til tandlægen. Sørg derfor for, at jobsamtalen bliver placeret tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen – eller tag en fridag. Så er du på den sikre side. Så holder du din sti ren på din nuværende arbejdsplads, hvilket altid er fordelagtigt, og du signalerer også til en ny mulig arbejdsgiver, at du holder den gode stil.