JobsøgningKarriere

Sådan søger du job, når du allerede er i job

Næsten hver ottende dansker skifter hvert år direkte fra det ene job til det andet. Men det kan være svært at vurdere, hvordan jobsøgningen skal gribes an. Skal din chef vide det? Må du tage til jobsamtale i pausen?

Sidste år skiftede 157.500 danskere direkte fra ét job til et andet – altså næsten hver ottende af de erhvervsaktive 25-64-årige. Kun i Island sker det oftere end her i landet, viser de nyeste tal fra Eurostat, der er EU’s agentur for statistik. Og her på Jobindex er fire ud af fem brugere i arbejde.

Det er med andre ord ganske almindeligt at hoppe mellem forskellige arbejdspladser. Det betyder imidlertid også, at jobjagten for mange starter, mens de allerede har en chef. Og hvordan griber man lige det an?

”Det er ikke nødvendigvis lettere at få et job, bare fordi du har et i forvejen, men der er nogle få ting, du skal gøre anderledes – og som måske kan bruges til din fordel,” siger karriererådgiver Ricki Nielsen.

Der er grundlæggende to forskellige scenarier for en jobsøgende, der allerede er i job, forklarer han. Enten vil du bare gerne videre til noget andet, eller også har en omstrukturering, udflytning eller fyringsrunde gjort det nødvendigt.

”Der er stor forskel på, om du søger et job ”officielt”, eller om du skal gå mere stille med dørene. Hvis du kan være åben over for chefen, så skal du gå til jobsøgningen præcis som normalt. Hvis ikke, kræver det mere diskretion,” siger Ricki Nielsen.

Her får du derfor fem gode råd til, hvordan du kan søge job, mens du er i job – uden at alarmere chefen.

1. Brug netværket diskret

Dine chancer er som altid langt bedre, hvis du bruger dit netværk. Du skal bare gøre det mere diskret end normalt.

”Hvis din chef ikke må vide, at du søger job, skal du naturligvis stadig bruge dit netværk til at finde job – både når du researcher på potentielle virksomheder og vil have anbefalinger,” siger Rickie Nielsen.

”Men i stedet for at slå direkte op på sociale medier, at du søger nye udfordringer, så kontakt direkte dem i dit netværk, der arbejder med det samme, som du er interesseret i. Hvordan er de kommet derhen? Hvad mangler deres virksomhed hjælp til?”

2. Søg viden, ikke ansættelse

Hvis du allerede har et job, kan kaffeaftaler være en god måde at komme i kontakt med potentielle nye arbejdsgivere. Du skal bare ikke spørge direkte om et nyt job, siger Ricki Nielsen.

”Det kan være lettere at aftale kaffemøder, hvis man sidder i et job i forvejen, fordi det er en oplagt en måde at blive bedre til sit fag på. Humlen er, at du til kaffemøder skal gøre alt andet end at søge job. Du skal søge viden,” siger Ricki Nielsen.

”Hvis du direkte spørger, Har du ikke et job til mig?, vil du næsten altid få et nej. Men hvis du spørger ind til, hvad den anden person laver, hvorfor personen gør det, og i det hele taget er sympatisk og engageret, vil han eller hun med stor sandsynlighed tænke på dig, når der opstår en ny mulighed.”

3. Bed andre om fortrolighed

Det er naturligvis afgørende at gå stille med dørene, hvis du ikke har fortalt chefen, at du søger nyt job.

”De fleste skriver i bunden af deres ansøgning, at de forventer fortrolighed. Det fungerer fint. Man kan også gøre opmærksom på det, når man ringer for at høre mere om jobbet – noget, som man i øvrigt altid bør gøre, før man sender en ansøgning,” siger Ricki Nielsen.

4. Brug kolleger og tidligere chefer som reference

Mange arbejdsgivere tjekker referencer på jobansøgere, før de ansætter – men det er ingen ulempe for dig, der holder jobsøgningen skjult for chefen.

”Det gør absolut intet, at du ikke kan skrive din nuværende chef på som reference. Det er helt almindeligt, og det er lige så fint at kunne henvise til tidligere ledere eller en god, fortrolig kollega,” siger Ricki Nielsen.

5. Tag til jobsamtaler i fritiden

Og så bare for at gøre det klart til sidst: Det er naturligvis ikke tilladt at gå til jobsamtaler i andre virksomheder i arbejdstiden – heller ikke selv om du siger, du arbejder hjemmefra eller skal til tandlægen. Sørg derfor for, at jobsamtalen bliver placeret tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen – eller tag en fridag. Så er du på den sikre side.