Jobsamtale Jobsøgning

Sådan fremstår du motiveret, vel­for­be­redt og nær­væ­ren­de til samtalen

En undersøgelse viser, at de tre stærkeste indtryk du skal efterlade efter en jobsamtale er, at du er motiveret, velforberedt og nærværende. Se her, hvordan du gør netop det.

Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2017 slår fast, at de kandidater, der klarer sig bedst til en jobsamtale fremstår motiverede, velforberedte og nærværende. Her får du tips fra en erfaren rekrutteringskonsulent til netop det.

Dette kendetegner en god jobsamtale

Tænk på den kandidat, der har klaret sig bedst til en jobsamtale hos dig. Vælg de tre stærkeste indtryk, som kandidaten efterlod.*

% Total Små private Store private Offentlige
Motiveret 65% 63% 67% 63%
Velforberedt 59% 53% 62% 62%
Nærværende 36% 38% 37% 33%
Positiv 32% 37% 29% 32%
Nysgerrig 24% 22% 25% 24%
Autentisk 24% 18% 27% 26%
Sympatisk 23% 29% 19% 20%
Intelligent 13% 17% 10% 10%
Velorienteret 12% 8% 11% 18%
Velformuleret 7% 7% 8% 6%

*Svarene i tabellen er rangordnet efter højeste svarprocent

Motiveret

Til samtalen kan det være vanskeligt at vise, at man er motiveret, for motivation kan give sig til udtryk på et utal af måder, både i det usagte og det sagte. En række undersøgelser peger på, at du skal spejle interviewerens adfærd (fx ved at læne dig frem, når intervieweren gør det), mens andre råder til, at du bare skal gøre, hvad der falder dig naturligt – sådan at den person, du har interview med føler, at I er på bølgelængde, og du fremstår som motiveret.

Rekrutteringskonsulent i Jobindex Thomas D. Carlsson fortæller, hvordan han mærker, at kandidater er motiverede.

”Jeg vil mærke, at kandidaten er drevet af noget og VIL jobbet. At han eller hun søger hen til dette job, fordi personen ikke kan lade være. Det kan egentlig koges ned til to ting: Glimt i øjet og lys i pæren. Det vil jeg opleve hos kandidaten. Så mærker jeg, at kandidaten er motiveret,” siger Thomas.

Ifølge Thomas kan motivation blandt andet komme til udtryk ved, at man er ærlig omkring motivationen for at søge stillingen.

”Når jeg hører en kandidat fortælle, hvorfor han eller hun har søgt netop denne stilling i netop denne virksomhed, så oplever jeg kandidaten som topmotiveret. Og kandidaten behøver ikke være bange for at være ærlig og til samtalen sige ’Hør her, jeg er faktisk ret glad for mit nuværende job, men da jeg så dette, kunne jeg bare ikke lade være med at søge,” fortsætter han.

Velforberedt

Når du vil fremstå velforberedt, skal du lave forarbejdet. Ifølge Thomas skal du sætte dig ind i jobbet ved at læse mellem linjerne i jobannoncen, og du skal orientere dig på virksomhedens hjemmeside samt i medierne om området. Du skal overveje – og måske sige højt for sig selv – svarene på de mest gængse spørgsmål, og du kommer ikke uden om det svære spørgsmål.

”Du kan lige så godt forberede dig på, at hvis der er noget, der stritter i dit CV eller din ansøgning, så vil du blive spurgt om det. Du bliver også spurgt, hvorfor du gerne vil have jobbet, og her er det godt at have tænkt over et svar. At du bare vil have jobbet er sjældent fyldestgørende. Arbejdsgiveren vil gerne høre noget om, hvordan dine kompetencer passer sammen med jobbet eller virksomheden,” siger han.

”Du kan også undersøge, hvilken type af stillinger, virksomheden har ansat flest af inden for det seneste år og spørge ind til det. Hvis du søger et job, hvor du kan fremvise eksempler på dit arbejde, så udvælg et par sigende eksempler og medbring dem til samtalen,” fortsætter Thomas.

Nærværende

Ifølge Thomas kan du fremstå nærværende ved, at du:

  • Har overskud til at lytte efter, hvad du bliver spurgt om og svarer på netop det.

  • Tager dig tid til at tænke, inden du svarer, i stedet for at gå i gang med et standard-svar.

  • Kigger alle i øjnene i løbet af samtalen, hvis der er flere til stede. Skab kontakt til alle tilstedeværende med blikket og undgå at stirre stift ind i øjnene på intervieweren.

  • Ikke alene sætter din telefon på lydløs, men også slår vibration fra, så du ikke bliver forstyrret af brummelyden.

  • Takker ja til te, kaffe eller vand, når du bliver tilbudt. Så har du lidt at holde dig til, hvis du har brug for et sted at hvile hænderne eller give dig selv et øjebliks tænkepause.

”Det er OK at være nervøs – det betyder bare, at du gerne vil jobbet. Vi rekrutteringskonsulenter og lederne er så vant til at se nervøse kandidater, at vi sagtens kan se igennem det og ind til dine kompetencer og personlighed,” afslutter han.

Læs også