KarriereOpsigelseØvrigt

Sådan for­vand­ler du dig fra ar­bejds­løs til iværk­sæt­ter

Mange tror, at nøglen til et succesrigt iværksætterliv, udelukkende ligger i en god forretningsplan. Men har du personligheden til et liv som fuldblodsiværksætter?

Glem alt om, at det udelukkende er de forretningsmæssige udfordringer, der ligger til hindring for et liv som iværksætter. Hvad der er meget vigtigere er, at du har de personlige egenskaber, der kan bringe dig succesrigt over kløften fra arbejdsløs til selvstændig.

Det er konklusionen fra flere iværksættere, der selv har taget springet til et spændende iværksætterliv.

Stil realistiske forventninger

Iværksætteren Mark Thorsen fra AW Media i Valby har oplevet hele processen som iværksætter på egen krop. Hvis du er én af dem, der tror, at du med den rigtige forretningsidé kan arbejde 10 timer om ugen og samtidig leve et liv med stor økonomisk rigdom, kan du lige så godt glemme alt om at blive iværksætter.

“I starten kræver det ekstremt mange arbejdstimer at bygge sit eget firma op. Det nytter ikke noget, at man tror, man kan arbejde de normale 37 timer om ugen og samtidig etablere et firma med acceptabel omsætning. De, der tror det, er færdige”, siger Mark Thorsen.

Udover de mange arbejdstimer, er det vigtigt, at du er indforstået med, at du i det lange første stykke tid skal leve meget sparsommeligt. Langt de fleste virksomheder begynder først at være rentable efter flere år. Iværksættere, der regner med at kunne leve som grever og baroner efter seks måneder, bør revidere deres forventninger til deres levestandard. Manden bag Just Eat, serieiværksætteren Jesper Buch, har tidligere udtalt til Korridoren TV, at iværksættere skal kunne leve på en sten i tre år. Hvis ikke, skal de ikke starte.

Gå all-in

Når du skal overbevise dine kunder, om at dit produkt eller din ydelse er konkurrencedygtigt, virker det bedst, hvis dit projekt udstråler tro. Du skal vise, at du tror på din idé. Med din tro skabes der respekt for din virksomhed, og det er noget, der tiltrækker kunder. Beslutter du dig for at blive iværksætter, er det derfor altafgørende, at du kaster dig 100 procent ud i projektet.

Dynekongen, Lars Larsen, har tidligere udtalt til Korridoren TV, at han aldrig investerer i virksomheder, hvor iværksætteren ikke satser alt, hvad han eller hun ejer og har. Han mener nemlig, at det er udtryk for manglende tro på idéen.

Når du har taget beslutningen om at være selvstændig, skal du anse dig selv for at være det. Når familie, venner og bekendte spørger ind til, hvad du laver, svarer du naturligvis, at du driver egen virksomhed. Du skal vise, at du mener projektet seriøst. Hvis ikke du anser dig selv for værende en seriøs virksomhedsejer, er det også svært for andre at tage dig seriøst.

Hav baglandet i orden

Ingen iværksættere kan leve med et dårligt familieliv. Det er derfor uhyre vigtigt, at dit bagland er forberedt på, at store dele af dine vågne timer bliver brugt på at arbejde. Din familie skal være forberedt på de store forandringer, der er forbundet med overgangen fra arbejdsløs eller lønmodtager til selvstændig.

“Jeg plejer gerne at sige, at man skal kunne sige til sin kæreste: Skat, vi ses om fem år. Kan man ikke det, bør man enten skifte sin kæreste ud eller droppe sin iværksætterdrøm. Det lyder kynisk, men sådan er det bare”, udtaler Jesper Buch.

Mange iværksættere har enten måtte opgive deres drøm om egen virksomhed eller oplevet store familiære problemer, fordi baglandets forventninger ikke stemte overens med virkeligheden.

Hav selverkendelse

Det er de færreste mennesker, der er verdensmester til alt. Det er derfor vigtigt, at du har selverkendelse nok til at indse, at nogle opgaver løses bedre af andre. Hvis du ikke kan finde ud af økonomistyringen, så få andre til at varetage opgaven.

“Man skal ikke tro, at man kan løse alle problemer alene. For mig er den hjælp, jeg henter fra andre, vital. På den måde er jeg sikker på, at der skabes den bedste synergi, der tilfører min virksomhed den optimale værdi”, siger Mark Thorsen

Ved at fokusere på de opgaver, du er bedst til, vil du opnå de bedste resultater. Endvidere vil din glæde ved dit daglige arbejde også være større, hvilket er en vigtig faktor, når det hårde slid skal opvejes med, hvad du får ud af det.

Du skal turde drømme

Drømme er vigtige for dit arbejde. Drømmene giver nemlig den fornødne gejst, der skal til for at kunne arbejde så meget som det kræver at være iværksætter. Drømmene fungerer samtidig som en ledestjerne.

Overvejer du at starte egen virksomhed, er du nødt til at stille dig det spørgsmål, hvad du gerne vil opnå med den. Tænk stort. Drømmen bliver til en vision, som bliver til en plan, der kan føres ud i virkeligheden, hvis du har evnerne og viljen.

Når du har drømmen kan du sætte dig delmål for, hvordan du opfylder den. Delmål er nemlig utrolig vigtige. De vil hjælpe dig til at opnå succeser på kort sigt, hvilket giver dig blod på tanden til at fortsætte det hårde arbejde.

Er du pioner eller en pivert?

Ordene er erhvervsmanden og iværksætteren Asgers Aamunds. Han har tidligere udtalt følgende til iværksættermesser rundt omkring i Danmark:

“Hvis du er et flokdyr, der godt kan lide at gemme sig bag ved andre uden at tage så meget ansvar, skal du ikke blive iværksætter. Men hvis du hører til dem, der går på junglestien sammen med de andre og lige pludselige tager din machete og går til højre ind i junglen, fordi du tror, du kan komme hurtigere og nemmere frem til målet, så har du kernen. Det er de menneskelige egenskaber, det handler om.”

Læs også