JobsøgningØvrigt

Robust er det nye sort

Arbejdsgivere efterspørger robuste medarbejdere som aldrig før. Robusthed er blevet et buzzword i stillingsannoncer.

Læser du jobannoncer, er du muligvis faldet over ordet ’robust’ for nylig. Et hurtigt kig på jobindex.dk viser, at uanset om du søger job som assurandør, sosu-hjælper, systemudvikler eller noget helt fjerde, så foretrækker rigtigt mange virksomheder, at du er robust. Faktisk så mange at ordet robust optræder i 803 af de i alt 13.906 jobannoncer, der er opslået på jobindex.dk, mens denne artikel skrives.

Robusthed er helt klart et af de nye modeord i jobannoncer, siger direktør i jobindex.dk Kaare Danielsen, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Jobindex.dk sidder på 60 procent af markedet for jobannoncer og samler derudover også annoncer fra andre jobsites i Danmark. Kaare Danielsen har derfor et godt overblik over, hvad der rører sig på jobmarkedet i Danmark.

Når man kigger på ordet robust, er der sket en udvikling siden finanskrisen begyndte. I 2007 blev ’robust’ brugt i 2 procent af jobannoncerne. Her i 2016 bruges det i over 6 procent af annoncerne. Og faktisk er der sket en tilsvarende udvikling med et ord som ambitiøs. Mens det i 2007 blev brugt i 2 procent af annoncerne, så finder vi det i dag i 7 procent, fortæller Kaare Danielsen.

Kritik er vigtigt

Jeg tror at grunden til, at arbejdsgiverne lige nu søger efter robuste medarbejdere, er en slags ønskedrøm om at ansætte folk, der ikke har ret meget sygefravær, og som ikke brokker sig og går ned med stress.

Det siger Pia Ryom, som er arbejdspsykolog ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Ålborg til Magasinet Arbejdsmiljø. Hun uddyber:

Jeg kan godt blive lidt bekymret over al den snak om robusthed, for det er det samme som at sige til folk, at de skal have nogle superegenskaber for at kunne være på arbejdsmarkedet. I stedet burde man måske se på, om der var noget på arbejdspladserne, som man kunne gøre anderledes eller tilrettelægge på en anden måde.

Arbejdsmiljørådgiver Hans Jørgen Limborg fra TeamArbejdsliv er på linje:

Vi skal passe på, at debatten ikke kommer til at handle om, at vi bare har brug for nogle, som bøjer nakken og knokler derudaf. I virkeligheden er der brug for medarbejdere, som har lyst til at være med til at udvikle arbejdspladsen, så den kan møde de udfordringer, der nu engang er. Det kan være ved at fremme diskussioner og debat og også ved at bringe kritik frem i lyset på arbejdspladsen. På den måde gør man både den enkelte medarbejder og selve organisationen robust.

Dialog og samarbejde

Arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Sode Haslund mener ikke, at der er noget nyt i, at arbejdsgiverne efterlyser robuste medarbejdere. Det er efter hendes mening blot et spørgsmål om, at man nu kalder det noget andet end tidligere.

Der er ikke noget nyt i, at vi har brug for robuste medarbejdere – det havde vi også for fem år siden, og det får vi også i fremtiden. Det eneste, der er anderledes er, at vi nu kalder det for ’robusthed’. Tidligere har vi kaldt det ”omstillingsparathed” og ”forandringsvillighed”, men meningen er den samme, siger hun.

Hun understreger, at forandringer er et grundvilkår på det danske arbejdsmarked, og at vi derfor er nødt til at kunne tilpasse os, hvis vi vil vækste og bevare vores arbejdspladser.

I DA ser vi mange gode eksempler på arbejdspladser, som er rigtigt gode til at håndtere forandringer uden, at de taber medarbejderne på gulvet. Et godt eksempel er mejerisektoren, som har været i stand til at imødegå højere krav til deres produkter og øget international konkurrence. Der har ledelsen og medarbejderne sat sig ned og taget dialogen om, hvordan de bedst kunne imødekomme de ændrede krav.

Samtidig mener Christina Sode Haslund, at robuste medarbejdere og robuste arbejdspladser er to sider af samme sag.

Vi har et arbejdsmarked, der er præget af dialog og samarbejde mellem ledelse og medarbejdere – det er jo netop styrken ved den danske model. Vi har brug for robuste medarbejdere, men vi har ligeså meget brug for, at arbejdspladserne er robuste. Det handler jo om, at vi ved fælles hjælp skal nå i mål, siger hun.