OpsigelseØvrigt

Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen?

En lang række rutineprægede job kan overtages af robotter. It-funktioner er også i farezonen, vurderer forsker. Se listen over truede job.

Inden for 20 år vil en lang række jobfunktioner være stort set forsvundet, viser ny forskning fra Oxford Universitet. Computere udfører arbejdsopgaverne hurtigere og sikrere, skriver dr.dk.

Hvor det før var ufaglærte fabriksjob, robotterne overtog, er turen nu kommet til både telemarketingsælgere, ejendomsmæglere, økonomer og piloter. På it-området er blandt andet programmører og support-funktioner i farezonen.

Studiet er lavet i USA, men tendensen er den samme herhjemme, mener en dansk fremtidsforsker.

"Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet," siger seniorforsker Klaus Æ. Mortensen, Instituttet for Fremtidsforskning, til DR.

Her er mennesker bedre

Der er dog håb endnu for mennesker, mener forskerne, der har lavet studiet. Vi mennesker er fortsat bedre end robotter til empati og udvikling af kreative ideer.

"Det er urealistisk, at computerne bliver i stand til at tage vare på og opdrage et lille menneske. Det samme gælder udvikling af nye ideer. Det er på de områder, at vi vil se nye arbejdspladser," siger Carl Benedict Frey fra Oxford University, Martin School, til DR.

På velfærdsområdet bliver computere og robotter vurderet som en del af løsningen på Danmarks problemer i fremtiden.

"Samspillet mellem computere og mennesker er en del af løsningen på Danmarks udfordringer," siger uddannelsesminister Morten Østergaard fra De Radikale til DR.

.