Øvrigt

Robotter overtager be­tje­nin­gen på japansk hotel

På det japanske hotel Henn-na er man i gang med at ”ansætte” 10 robotter, der skal stå i receptionen, gøre rent og bære kufferter. 90 procent af arbejdet skal udføres af robotter.

Tager du et smut forbi det to etager store hotel Henn na Hotel i Nagasaki i Japan til sommer, vil du blive mødt af en robot i receptionen. Der vil også være en robot som hjælper dig med din bagage, når du skal op på dit værelse – og når du skal ind på dit værelse, vil en scanner aflæse dit ansigt og give dig adgang.

Den 17. juli i år åbner hotellet, som ligger i forlystelsesparken Huis Ten Bosch – med sloganet ”A Commitment for Evolution” – og man vil fremover ikke møde mange ”almindelige” ansatte på hotellet.

”Vi vil gøre hotellet til det mest effektive i verden. Fremadrettet vil vi gerne have, at mere end 90 procent af hotellets funktioner bliver udført af robotter,” sagde præsidenten for virksomheden Hideo Sawada ifølge The Japan Times på en nyhedskonference.

Når hotellet med 72 værelser åbner, vil 10 robotter stå klar. De er designet til at se ud og opføre sig som unge japanske kvinder – de kan få øjenkontakt med gæsterne – og vil tale flydende japansk, kinesisk, koreansk og engelsk.

Naturlig udvikling

Nogle frygter, at robotter en dag helt vil overtage nogle jobs – og særligt jobs, som ikke kræver mange kvalifikationer. Ifølge Andrew Anderson fra virksomheden Celaton, der arbejder med kunstig intelligens, går udviklingen af robotter langt hurtigere, end man oprindeligt troede, at den ville. Han nævner over for Daily Mail, at de seneste modeller er i stand til at træffe beslutninger, som ellers normalt bliver taget af mennesker.

På Ing.dk fremgik det sidste år i artiklen ”730.000 job overtages af robotter”, at en hær af robotter inden for de næste 20 år vil indfinde sig på det danske arbejdsmarked og ”udradere tunge og skæve løft, men også udfordre de lavtlønsjob, der måtte være.” Fagforbundene – i artiklen er LO og HK nævnt – råber særligt vagt i gevær, mens den tidligere overvismand, Torben M. Andersen, tager det mere roligt.

”Hvis man ser historisk på det, vil jeg umiddelbart tro, at havde man lavet en tilsvarende analyse for 20-30 år siden af, hvordan det ville se ud i dag, var man kommet frem til noget lignende, for der sker løbende en stor omsætning af job, der forsvinder og andre, der kommer til,” siger han til Politiken og tilføjer, at frygten hver gang viser sig at være ubegrundet.

Han mener, at ny teknologi er helt afgørende for, at vi øger produktiviteten og skaber mere værdi – men han er samtidig enig i, at der er et stort behov for omstilling og for at tilføre arbejdskraften nye kvalifikationer. Sker det ikke, får man ikke gevinsterne af den teknologiske udvikling.

53 procent af alle job bliver erstattet

Ifølge Stiftelsen for Strategisk Forskning i Sverige, må vi forvente, at 53 procent af alle job er erstattet af maskiner, robotter eller en tredje form for digital teknik inden for de næste 20 år. I alt vil 2,5 millioner svenskeres job være i fare, lyder konklusionen på en rapport fra stiftelsen – tal der sandsynligvis, ifølge B.T., et langt stykke ad vejen kan overføres til Danmark. Rapporten har undersøgt tallene helt ned på enkeltmandsniveau og har slået fast med procentsatser, i hvilke job der er størst risici for at blive byttet ud med umenneskelige kræfter. Det fremgår, at det ser svært ud for kassedamer, sælgere og maskinoperatører.

Her på Jobindex.dk har vi tidligere beskrevet robotternes indtog på arbejdsmarkedet i artiklen "Om 15 år er 90 procent af al journalistik robotfremstillet".

Sidste år fremgik det ifølge SCENARIO 5, der er Institut for Fremtidsforsknings magasin, at:

”I 2030 vil de fleste chauffører, læger, kirurger, spekulanter, indholdsredaktører, journalister, oversættere, turistguider og skolelærere (…) være helt eller delvist overflødiggjort af robotter, computere og smartphones.”

I artiklen, der særligt fokuserer på journalistik, og at 90 procent af den om kun 12-15 år ude i fremtiden vil være produceret af robotter, fremgår det også, at der allerede nu i USA er robotter, der eksempelvis skriver sport- og finansnyheder.

Læs også