Øvrigt

Par­ke­rings­vag­ter gør andet end at udskrive bøder

Nogle parkeringsvagter får helt andre opgaver end deres traditionelle med at skrive p-bøder – de hjælper for eksempel turister - og med at forhindre hærværk og indbrud.

Parkeringsvagternes arbejdsopgaver ligger lige for: Parkerede biler skal tjekkes; er de parkeret efter reglerne? Men i flere år har parkeringsvagterne i Aalborg Kommune eksempelvis haft masser af andre opgaver, blandt andet med vagtfunktioner på skoler og andre institutioner.

Siden parkeringsvagterne overtog vagtopgaverne i 2008, har kommunen ifølge Fagbladet FOA sparet syv millioner kroner om året – alene på forsikringspræmier. Ifølge bladet finder andre kommuner også flere opgaver til parkeringsvagterne – det nævnes, at 10 parkeringsvagter i København har været på et kursus, så de bedre kan forklare turisterne, hvor Rundetårn ligger, og hvornår Christiansborg blev bygget.

I Aalborg kigger pensionisterne i byen somme tider en ekstra gang, når de har ringet til kommunen, fordi de har problemer med deres elektroniske lås – og der så kommer en parkeringsvagt fra P-Nord for at hjælpe.

”Og de bliver endnu mere forundrede, når parkeringsvagten tilbyder dem at komme ind i den lune vagtbil, mens vi fikser låsen,” siger Torben Lindstrøm til Fagbladet FOA.

Han er p-vagt – og altså også meget mere end det.

Fanget over 250 indbrudstyve

Han kan ikke sige, hvor stor en del af arbejdstiden, der går med at udskrive parkeringsafgifter, og hvor stor en del der går med andre opgaver.

Ifølge artiklen i Fagbladet FOA har Torben Lindstrøm og hans kolleger i tidens løb fanget over 250 indbrudstyve. Han og kollegerne sætter pris på de mange forskelligartede opgaver, som gør, at arbejdet aldrig bliver trivielt – og med irriterende spildtid.

Parkeringsvagterne i Aalborg er en del af Beredskabscentret, der tjener penge på at løse en lang række opgaver for kommunen – blandt andre som parkeringsvagt, levering af hjælpemidler til handicappede og som nævnt også vagtarbejde. Vagtarbejdet betyder, at nogle af p-vagterne også har en vægteruddannelse og indimellem også har deres hund med på arbejde om natten.

”Vi er jo i området, er hurtigere fremme end et privat vagtselskab og kender alle institutioner, skoler og offentlige bygninger,” siger Frode Nielsen til FOA Bladet – han er områdeleder i Beredskabscentrets afdeling Sikring, Service og Parkering.

Uddannet for at kunne håndtere opgaverne

Allerede tilbage i 2009 beskrev en artikel på FOA.dk, at parkeringsvagterne var begyndt at løse en række nye opgaver i København.

”De nye opgaver går ud på at rapportere om forhold i byen, som kommunen skal gøre noget ved, og som øger borgernes sikkerhed. Derfor er p-vagterne også blevet kaldt ”sikkerhedsambassadører” i den forbindelse. P-vagterne rapporterer blandt andet direkte til politiet, hvis de finder en bil, der er efterlyst. På den terminal, som de har med rundt i byen, kan de se registreringsnumrene på efterlyste biler. De rapporterer også om biler, der har været udsat for indbrud og hærværk,” lød det i artiklen, der også fortæller, at inden ordningen trådte i kraft, var de omkring 100 p-vagter og de ansatte, der servicerer parkeringsautomaterne, på en særlig uddannelse for at blive ”klædt på” til opgaven.

Ifølge artiklen fik de blandt andet undervisning af skuespillere og tidligere jægersoldater i at håndtere forskellige situationer, og de fik undervisning i engelsk, så de bedre kan kommunikere med folk, der ikke kan tale dansk.