Øvrigt

Par­ke­rings­ka­os kan koste ar­bejds­plad­ser

Installatører bruger rigtig meget tid i hverdagen på at ”cruise” rundt og lede efter en p-plads. Det skaber irritation, og det kan ses på bundlinjen og i sidste ende koste arbejdspladser.

De fleste, der har skullet parkere deres bil i centrum af København, kender situationen: Man kører i cirkler – igen og igen – for at finde en parkeringsplads. For installatører udgør den alt for velkendte situation, ifølge Tekniq, et dagligt problem.

”Medarbejderne er nødt til at bruge rigtig meget tid på at komme frem til kunderne, fordi de ikke kan finde en parkeringsplads. For håndværkere er servicebilen ikke kun et transportmiddel, det er også et sted, hvor man har sit værktøj, hvor man har et mobilt værksted – og hvor man henter løsdele. Derfor er de nødt til at holde i umiddelbar nærhed af, hvor kunden er,” siger Tina Voldby, der er underdirektør i Tekniq, der er installatørernes organisation.

Når det endelig lykkes at finde en plads, er installatøren ofte blevet irriteret, og møder som regel også en lige så irriteret kunde. Det er efter Tina Voldbys mening ikke tilfredsstillende for nogen.

Ifølge Tekniq kan de installatør-virksomheder, der driver forretning i Storkøbenhavn, kun få enkelte erhvervsparkeringslicenser.

”Hvis du privat bor i København og allerede har en parkeringslicens, så kan du som regel ikke også få en erhvervslicens. Det betyder, at installatørerne er nødt til at tage deres private bil hen til deres virksomhed for at hente servicebilen og køre til kunden, selv om kunden måske befinder sig lige rundt om hjørnet i forhold til privatadressen. Det er medarbejderen nødt til at bruge sin egen tid på, og det irriterer mange,” siger hun.

Flytter væk fra problemet

Hun oplever, at mange virksomheder flytter ud af København, fordi det er blevet så problematisk med parkeringen, og at det betyder mere trafik, fordi virksomhederne stadigvæk gerne vil løse opgaver i København.

Tekniq undersøgte for nyligt, hvad parkeringsudfordringerne betyder for virksomhederne, og ni ud af 10 medlemmer svarede, at parkeringskaos’et kan koste arbejdspladser.

”Det koster på bundlinjen, når man skal bruge så meget tid på at parkere og på dårlig infrastruktur i øvrigt, for den tid vil kunden jo ikke betale for. Derfor koster det på produktiviteten og effektiviteten, og vores medlemmer kan se, at det vil koste medarbejdere, og det har en stor konsekvens for dem, det går ud over,” understreger Tina Voldby, der sammen med Tekniq længe har slået til lyd for, at man bør forsøge sig med en ordning, hvor man stiller nogle parkeringspladser til rådighed rundt omkring i København.

”De skulle være forbeholdt håndværkere med parkering mellem 7 og 15. Det ville gøre, at man får meget mindre trafik ind i centrum af København og langt mere tilfredshed blandt medarbejderne, virksomheder og kunder. Det vil alt i alt gøre det langt mere attraktivt for alle,” siger Tina Voldby.

I april 2015 satte Tekniq’s fagblad fokus på parkeringsproblematikken, og her fortæller elmontør Rune Momberg fra Kemp og Lauritzen, at han ofte forgæves må lede efter en parkeringsplads i centrum af København. Flere af hans kunder er diskoteker, hvor indehaverne sjældent møder tidligt.

”Jeg har mere end én gang været ude for at måtte aflyse en aftale simpelthen fordi, jeg ikke kunne finde en parkeringsplads. Så står man jo der med en halvsur kunde, som er kommet hele vejen derind kun for at lukke mig ind,” siger han til Tekniq, hvor det fremgår, at han ofte servicerer og monterer store displays hos kunderne, og at den slags maskiner vejer mellem 10 og 20 kilo.

Med værktøjskasse, borehammer og forlængerledning når han nemt op på 50-60 kilo udstyr til at løse opgaven.

”Jeg er tit ude for, at den nærmeste parkeringsplads ligger en kilometer væk. Det er en stor belastning for kroppen at slæbe så meget udstyr så langt,” siger han til Tekniq.

Underdirektør i Tekniq, Tina Voldby, håber meget, at man vil etablere en forsøgsordning, hvor udvalgte parkeringspladser som nævnt bliver forbeholdt servicebilerne i dagtimerne.