JobglædeØvrigt

Overlæger nægter tvangs­op­hold på små sygehuse

Mangel på speciallæger i udkanten af Danmark har fået en sygehusdirektør til at foreslå, at man skal pålægges at arbejde 14 dage årligt i yderområderne. Det afviser overlægerne.

”Uanset hvor du er ansat som læge, bør det være en regel, at du skal arbejde mindst 14 dage om året på et perifært sygehus.”

Det foreslår sygehusdirektør på Nykøbing Falster sygehus Arne Cyron overfor dr.dk. Han er en af de sygehusdirektører, som har rigtig svært ved at tiltrække speciallæger – lige nu er der 22 ubesatte stillinger, og det er derfor, at han nu beder om hjælp fra sine kolleger.

Danske Regioner er ifølge dr.dk positivt indstillet overfor idéen om at sende lægerne på 14 dages ophold i udkanten.

”Jeg synes, at tanken kan være interessant. Lægerne kunne jo få øjnene op for, at der er spændende opgaver på også de sygehuse og ikke mindst patienter, der har brug for behandling,” siger Ulla Astmann, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Tvang vil ikke virke på speciallægerne

I Overlægeforeningen mener man ikke, at problemet med at skaffe nok speciallæger til de små sygehuse kan løses med tvang.

”Patienterne vil have behandling af høj kvalitet, og de vil kende den læge, der er ansvarlig for behandlingen. Derfor er det ikke holdbart at forsøge at holde liv i små hospitaler med ordninger, der minder om værnepligt. Patienterne vil have en ordentlig behandling, uanset hvor de bor. Tvang og lignende ordninger går direkte imod de forbedringer, som alle parter i sundhedsvæsenet arbejder for. Så må man hellere lukke de små sygehuse,” siger Anja Mitchell på Lægeforeningens hjemmeside.

Hun er formand i Overlægeforeningen og mener ikke, at regionerne må slække på kvalitetskravene for at holde liv i små sygehuse. Findes der helt særlige forhold, der taler for det, er der ifølge hende forskellige muligheder, som regionerne kan gøre brug af for at sikre et hospital i for eksempel et udkantsområde:

”Først og fremmest skal de sørge for, at der er et fagligt bæredygtigt miljø, ikke mindst af hensyn til kvaliteten af behandlingen. Jeg er sikker på, at regionerne kan finde på flere gode initiativer til at rekruttere speciallæger, for eksempel gode efteruddannelses- og forskningsmuligheder suppleret med økonomiske incitamenter. Og hvis man har etableret et fagligt bæredygtigt miljø, kan man også trække på specialister fra de store sygehuse,” siger hun på Laeger.dk.

Hvad med ægtefællen?

Ifølge en anden artikel på dr.dk fra den 13. maj 2015 mangler danske sygehuse mindst 500 speciallæger, og værst ser det ud i udkantsdanmark.

Det er især små sygehuse i Danmarks udkant – som eksempelvis sygehuset i Nykøbing Falster – som har svært ved at tiltrække speciallægerne – det mener Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet. Han siger til dr.dk:

”Kombinationen af at være et lille sygehus og ligge i udkantsdanmark gør det svært at tiltrække læger.”

Han mener, at læger jo ofte er gift med andre akademikere, der kan have svært ved at finde et job i området – og at det også gør det mindre attraktivt for speciallægerne.