Øvrigt

Nyud­dan­ne­de in­ge­ni­ø­rer fravælger det of­fent­li­ge

De nyuddannede ingeniører foretrækker at arbejde i det private, og det har konsekvenser i kommuner, regioner og i staten, hvor man allerede nu mærker manglen på ingeniører.

91 procent svarer, at de foretrækker at finde et job i privat regi. 46 procent vil begynde deres arbejdsliv i det offentlige. Dimittenderne har talt. Ingeniørforeningen IDA har spurgt 1.541 ingeniører og cand.scient.’er, der blev uddannet i 2012, 2013 og 2014, om de helst vil arbejde i det private eller i det offentlige, og svaret står altså lysende klart.

”Der er ingen tvivl om, at de private arbejdspladser i højere grad appellerer til de nyuddannede ingeniører, og en del af forklaringen ligger i lønforskellen. De privatansatte er bedre lønnet og stiger hurtigere i løn end de offentligt ansatte,” siger Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen på ida.dk.

Ingeniørmanglen kan ifølge IDA ramme de offentlige arbejdspladser særligt hårdt, da en stor del af de offentlige ingeniører nærmer sig pensionsalderen. I dag har mere end hver tredje rundet de 50 år, og derfor mener man i IDA, at det er ekstra problematisk, at de nyuddannede på forhånd vælger de offentlige arbejdspladser fra.

”Det offentlige og især kommunerne har en alvorlig arbejdspukkel, som vil kunne mærkes over de kommende år. Når de nye kræfter ikke står på spring til at tage over, så vil kommunerne være tvunget til at oursource opgaverne til andre eller acceptere en ringere opgavekvalitet. Og på længere sigt skal vi have langt flere unge til at vælge den naturvidenskabelige og tekniske bane, når de vælger en uddannelse, så vi kan imødegå manglen på ingeniører,” siger Morten Thiessen til ida.dk.

Stor mangel på ingeniører på vej

Sidste år interviewede Jobindex, Morten Thiessen, som dengang kunne fortælle, at efterspørgslen på ingeniører generelt stiger – uanset om man taler om det offentlige eller private. For ham at se, er det et spørgsmål om, hvorvidt Danmark kommer til at mangle mange eller rigtig mange ingeniører. Han kunne sidste år nævne de helt specifikke områder, hvor ingeniørerne lige nu bliver støvsuget:

”Det gælder inden for afløbsteknik, fordi de store infrastrukturprojekter er ved at gå i gang og især inden for jernbaner og broer. Inden for offshore mangler man også folk, fordi der ikke bliver uddannet særligt mange inden for det i Danmark,” siger Morten Thiessen og fortsætter:

”Der er endnu ikke kommet en ekstrem efterspørgsel på ingeniører, men hver eneste gang, at vi hører om massefyringer med ingeniører indblandet, så er der rigtig mange, der er nået at komme i arbejde, inden de har fået meldt sig ledige,” siger Morten Thiessen i artiklen "Der finder du ingeniørjobbene".

Her fremgår det også, at det især er i København, at man finder de fleste ingeniørjobs, og at det er ret naturligt, fordi det også er her, man finder DTU.

Interessen er der

På DTU blev der i marts slået besøgsrekord, da der blev afholdt åbent hus. 2.600 potentielle studerende og andre interesserede var på besøg.

”Forhallen foran DTU’s sportshal var fyldt til bristepunktet med forventningsfulde og nysgerrige unge mennesker, da der den 5. marts blev holdt Åbent Hus på DTU. Da klokken blev 12 åbnede dørene endelig, og nysgerrigheden kunne blive stillet. Og det blev den. For med tankestyrede robotter, hjemmebyggede droner, avancerede kemiforsøg og kollapsede bygningskonstruktioner var der i hvert fald ingen, der kedede sig,” fremgår det af DTU.dk.

Antallet af gæster udgjorde som nævnt ny besøgsrekord for åbent hus på DTU, der sidste gang havde 1.800 besøgende. Blandt de 2.600 gæster havde 270 rejst fra Odense, Kolding, Aabenraa, Skjern, Vejle og Aarhus. Først senere på året kan DTU offentliggøre, hvor mange der rent faktisk har søgt ind på DTU – og om det giver fornyet håb om flere ingeniører til Danmark.