Lasse Boisen Andersen studerer global business informatics på IT-Universitetet i København, og samtidig har han stiftet en konsulentvirksomhed sammen med nogle studiekammerater. Han har selv manglet et kreativt miljø, hvor studerende kunne brainstorme og hjælpe hinanden på vej i iværksætteriet. Han tog derfor initiativ til ITU Innovators, der er en forening af og for studerende.
”Der sker en masse ting rundt omkring i hele København – bare ikke på ITU. Det er dér, vi forsøger at udfylde et tomrum,” siger Lasse Boisen Andersen til Computerworld.
Han mener, at it er en ideel branche for iværksættere, men at det samtidig er i samspillet mellem forskellige kompetencer, at mulighederne virkelig bliver skabt. Netop af den grund arbejder ITU Innovators sammen med studerende fra CBS – Copenhagen Business School – ved forskellige arrangementer, hvor de to forskellige slags studerende kan trække på hinandens viden og kompetencer.
Lasse Boisen Andersen mener, at vi i Danmark har rigtig gode muligheder for at være langt fremme med iværksætteri, men at det ikke bliver udnyttet optimalt. Han fortæller, at der alene på ITU er mange studerende, der rigtig gerne vil i gang med at blive iværksættere, hvis de altså bare får faciliteterne og lidt ”attention”.
”Det her er noget det offentlige i langt højere grad burde omfavne. Vi har her et universitet fyldt med energiske unge mennesker, der hellere end gerne vil bruge deres tid på sådan nogle projekter. Hvorfor er det, man ikke høster det og fremmer det? Det forstår jeg simpelthen ikke. Et råb om attention herfra,” siger Lasse Boisen Andersen til Computerworld.
It-iværksættere på vej frem
ITU Innovators – med hjemmesiden ITU-innovators.dk – tæller ifølge hjemmesiden lige nu omkring 180 medlemmer, og man tilbyder blandt andet udvikling af bedre webservice for ITU studerende og arrangementer, hvor iværksættere fortæller om deres iværksætter-historier.
Senest har man afholdt en bootcamp, Innovation Bootcamp, hvor studerende har kunnet få en introduktion til innovationsteori og praksis. Kurset på tre timer løb over fem onsdage i træk, og gav blandt andet en introduktion til netværks-innovation, research & transformativ læring og trends & udvikling.
Ifølge it-sitet Version2 har danske it-iværksættere vind i sejlene, og det kunne man blandt andet se i nomineringerne til årets it-iværksættere i Europa i 2011. Hele fire danske virksomheder og to enkeltpersoner fra Danmark blev nomineret til årets europæiske ”startup”. De fire danske virksomheder er: Endomondo, Appharbor, Tradeshift og Podio – og enkeltpersonerne er Morten Lund og Christian Lanng.
Endomondo blev for eksempel nomineret til bedste iværksætterfirma i kategorien ”Spil eller sociale spil” for deres applikation, der kan hjælpe sportsudøvere med at tracke deres løbeture, cykelture og andre sportsgrene.
Det blev dog ikke en dansk it-iværksætter virksomhed, der løb med hovedsejren – det blev PeerIndex fra England – men på prisens hjemmeside i forbindelse med offentliggørelsen af vinderen kan man læse, at der er stærk innovation i de mindre lande – heriblandt Danmark:
“While London once again held it’s own as a crucible of tech startup innovation in Europe, with conversocial.com, pusher.com, onefinestay.com andmixcloud.com among those taking honours, there was a marked drift Eastward and North in Europe, as startups from Berlin getamen.com, eyeem.com, 6Wunderkinder and Belgrade (nordeus.com) won their category or were Highly Commended, while companies from Copenhagen (podio.com), Stockholm (izettle.com) and Helsinki (crunchbase.com, Rovio, AngryBirds) showed that European innovation remains strong even in smaller countries.”