JobglædeKarriere

Na­t­a­r­bej­de? Sådan klarer du dig bedst igennem natten

Der kan være ulemper forbundet med at arbejde om natten, men du kan undgå de typiske gener ved at følge disse råd.

Hvordan du lever dit liv med natarbejde, har betydning for, hvordan din krop fungerer – og formentlig også for dit helbred. Det fremgår af en pjece udgivet i 2013 af Region Midtjylland.

”Der er heldigvis en lang række ting, du selv kan gøre for din trivsel, når du har natarbejde. Da der er stor forskel på, hvordan vi reagerer på at arbejde om natten, er der derfor også stor forskel på, hvilke gode råd der virker. Du må derfor prøve dig frem for at finde lige præcis den rigtige måde at forme dit liv, når du arbejder, imens andre sover,” lyder det i pjecen, der peger på, at de tre primære gener af at arbejde om natten er: Søvnproblemer, fordøjelsesforstyrrelser - og ændringer i dit mentale overskud og humør.

Rigtig mange oplever problemer med søvnen, når de arbejder om natten, og det skyldes ifølge pjecen, at der sker noget med vores søvn, når vi forsøger at sove om dagen. Grundlæggende er vi nemlig indstillet på, at vi er vågne og aktive om dagen, og derfor bliver vores søvn oftest både kortere og ikke så dyb, som vi egentlig har behov for, når vi lægger os til at sove om dagen. Du kan dog gøre følgende for at opnå de bedste betingelser:

 • Brug solbriller, når du skal hjem om morgenen.

 • Gå i seng hurtigst muligt efter du kommer hjem, så bliver dagssøvnen længst.

 • Prøv at få mindst fem timers søvn, inden du står op - men helst seks-otte timer.

 • Sov i et værelse med ro, mørke og en behagelig temperatur. Sæt eventuelt mørklægningsgardiner op.

 • Afbryd dørklokke og telefon. Anvend ørepropper, hvis der er støj.

 • Snup en lur på en halv time i løbet af dagen, hvis du er træt.

 • Sov eventuelt en-to timer, inden du tager på nattevagt.

 • Undgå kaffe, te, cola og chokolade i mindst tre timer, inden du skal sove.

Kilde: Et godt liv med natarbejde fra Region Midtjylland.

Undgå for mange nattevagter i træk

Region Nordjylland og Region Hovedstaden har samlet en række gode råd til, hvad arbejdspladsen kan gøre – og du kan være opmærksom på, om din arbejdsplads følger rådene. På Viden på Tværs lyder det:

 • Planlæg ikke mere end to til fire nattevagter i træk for medarbejderne. På den måde forstyrres det biologiske ur mindst muligt.

 • Rotér vagtplanen med uret, så medarbejderne starter med en dagvagt, går videre til en aftenvagt og slutter med en nattevagt. Det er nemmere for kroppen at vænne sig til end omvendt.

 • Sørg for, at der er tid nok til at indhente søvnunderskud og have tid til at holde fri mellem to nattevagter.

Pjecen fra Region Midtjylland peger på, at du desuden skal sørge for at få en sund kost, med tre måltider om dagen, for det er med til at fastholde din døgnrytme. At være i god fysisk form er også positivt i forhold til dit natarbejde.

På videnskab.dk gør en artikel opmærksom på, at langvarigt skifteholdsarbejde kan give øget risiko for kræft.