Øvrigt

Mi­niro­bot­ter kan udføre dit arbejde på tand­kli­nik­ken

De findes allerede - minirobotterne - der kan udføre dit arbejde på tandklinikken, men teknologien halter bagefter, fordi den skal være 100 procent sikker.

”Det er ikke en terminator, der renser tænder på fru Jensen, som vi skal forestille os. Det er minirobotter, der arbejder tæt sammen med tandlæger, og som tager højde for alle tænkelige situationer og arbejder umenneskeligt præcist,” siger Rafal Wisniewski fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet - til Tandlægebladet.

Han har opfundet en robothandske, der diskret kan gøre dit arbejde som tandlæge – blandt andet ved at bore med laserstråler. Rafal Wisniewski undrer sig i artiklen blot over, at teknologien på tandlægeområdet ikke er længere fremme, da man allerede for 10 år siden begyndte at bruge Da Vinci-robotten som standardudstyr på hospitalerne. Men det skyldes, at der er en meget stram sikkerhedslovgivning på området.

”Det er ikke nok med 99,999 procent sikkerhed. Udstyret skal være 100 procent fejlfrit, før det kommer ind i patientens mund. Det betyder, at alene investeringen i at sikkerhedsteste udstyret kan skræmme investorer væk,” siger Rafal Wisniewski til Tandlægebladet.

Robotterne er mere nøjagtige

I 2013 skrev Steen Sindet-Pedersen, der er professor på Oral-Maxillofacial Surgery på European University College i Dubai, om brugen af robotter i Dental Tribune International.

“Robotics is not yet used in dentistry even though all the necessary technologies have already been developed and could easily be adapted. Some of the technologies are already used in dentistry, such as image-based simulation of implant surgery followed by the use of surgical guides, and creating digital impressions of pre parations using an intra-oral scanner, after which a milling device produces the restoration, but we have not yet seen any robot able to prepare teeth for crowns, inlays or bridges,” skriver han.

Steen Sindet-Pedersen mener, at robotter kan tilbyde tandlæger en forbedret nøjagtighed, sikkerhed, kvalitet – og et øget tempo i deres behandlinger. Samtidig mener han, at man kan undre sig over, hvorfor robotter ikke endnu er blevet integreret på tandklinikker – lige som Rafal Wisniewski har gjort det.

”An explanation could be that robotics in dentistry is an example of a disruptive technology, meaning that the current manufacturers of dental equipment might fear a negative effect on their current business and the alienation of dentists, as robots might be seen as a threat to dental professionals,” lyder det fra ham i Dental Tribune International.

Andre jobs vil forsvinde på grund af robotter

I givet fald er tandlæge faget ikke det eneste, der kan være udfordret af robotter. Studier tyder ifølge en tidligere artikel her på Jobindex på, at millionvis af jobs forsvinder i løbet af de næste årtier, som direkte konsekvens af smart software og robotter.

”To forskere fra det anerkendte Oxford Universitet i Storbritannien har forudset, at op imod 47 procent af de amerikanske jobs i de næste to årtier vil overgå til robotter. Samme forskere har for nyligt kigget på det britiske arbejdsmarked og har her vurderet, at mere end hvert tredje job vil blive klaret af robotter, inden kalenderen runder 2035,” lyder det i artiklen.

Men er det egentlig slå slemt? Professor emeritus Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet gør opmærksom på, at automatiseringsprocessen er godt i gang og har været det længe, og at det således ikke er en ny problemstilling. Han mener, at der også skal være folk til at udtænke og producere den nye teknologi, og at der dermed hele tiden vil opstå nye brancher og dermed nye jobs.

Institut for Fremtidsforskning her i Danmark har også haft kigget på, hvilke jobs der vil eksistere omkring 15 år fra nu – som man kan læse i artiklen "Om 15 år er 90 procent af al journalistik robotfremstille".

”I 2030 vil de fleste chauffører, læger, kirurger, spekulanter, indholdsredaktører, journalister, oversættere, turistguider og skolelærere (…) være helt eller delvist overflødiggjort af robotter, computere og smartphones,” lyder det i SCENARIO 5, der er Institut for Fremtidsforsknings magasin.

I tandlægebranchen er Rafal Wisniewski fra Aalborg Universitet slet ikke i tvivl om, at robotterne er på vej ind i branchen – spørgsmålet er blot hvornår.