Udover at det gavner relationen mellem far og barn, er der andre fordele ved, at far er mere hjemme med junior. Mor tjener nemlig i så fald mellem 7.300 og 53.300 kroner mere om året i flere år efter hendes barsel er slut.
Desuden minimer hun risikoen for ledighed, hvis far tager længere barsel. Det er konklusionen i en ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. De har undersøgt effekten af de sidste 5 reformer af barselsorloven, som alle påvirker fars tilskyndelse til at tage barsel.
Fædre tager gennemsnitligt 54 dages barsel
Danske fædre, der bor sammen med moderen og er berettiget til forældreorlov, tager i snit cirka 8 ugers orlov udover de 2 ugers barsel, der er øremærket faderen. Jens Keis Kristensen, der driver Facebook-siden ”Tanker fra en far”, tog 8 ugers barsel udover de 2 uger.
”Jeg er jo af den opfattelse, at mænd primært skal gå på forældreorlov, fordi det styrker vores mentale sundhed at hygge med bleskift, påklædning og ikke mindst at få sit 7-8 måneder gamle afkom til at spise mere end han/hun spytter ud. At det åbenbart også er godt ud fra et regneark-perspektiv, er så en OK sidegevinst”, siger Jens.
Familien som helhed vinder
Selvom det koster lidt for far at tage længere barsel, opvejer det ikke den ekstra indkomst, det giver mor at komme hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.
”Jeg var ansat i et privat firma på det tidspunkt og havde kun ret til barselsdagpenge. Så det var en del penge, vi ikke fik ind, men vi havde regnet på det, og vi kunne godt få det til at køre rundt,” siger Jens.
Parret oplevede også en anden øjenåbner.
”Min kone opdagede, at det var hårdt at være den, der kommer hjem. Tidligere, inden vi fik børn, kunne man komme hjem og slappe af efter 8 timers arbejde. Nu kom hun hjem og fik stukket et barn i hånden, for nu var der en lille pige, der var glad for at se hende. Så det var godt begge veje,” slutter Jens.