Karriere

Mange starter på læ­rer­ud­dan­nel­sen med en anden ud­dan­nel­se i rygsækken

Læreruddannelsen er den allermest populære dobbeltuddannelse. Et nyt uddannelsesloft får derfor særligt konsekvenser her.

Læreruddannelsen er den uddannelse, som flest starter på, selv om de allerede har taget en uddannelse et andet sted. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge folkeskolen.dk. Derfor er det også her, at man mest vil mærke konsekvensen af en ny lov, der begrænser muligheden for to uddannelser på samme niveau. Meritlæreruddannelsen er ifølge folkeskolen.dk ikke berørt af den nye lov – man kan derfor have en anden uddannelse i bagagen og stadig blive lærer, når bare man søger meritlæreruddannelsen.

25-årige Thorbjørn Holmegaard begyndte på læreruddannelsen sommeren sidste år, og det er han glad for nu, for han havde ikke fået lov til at starte på den almindelige læreruddannelse i år, fordi han ville være blevet ramt af uddannelsesloftet.

”Når jeg tænker på det, bliver jeg dårligt tilpas og utryg. Det er så tæt på, at jeg var havnet i en total blindgyde, jeg ville ikke have anet, hvad jeg skulle stille op med mit liv,” siger Thorbjørn Holmegaard til SN.dk og tilføjer:

”Det er fuldstændigt tosset. Sådan en som mig, der endelig har fundet ud af, at jeg rigtig godt kan lide at undervise børn og unge, vil ikke længere have muligheden.”

Det er VLAK-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som kort før jul vedtog, at det ikke længere skal være muligt med dobbeltuddannelser.

Uhensigtsmæssig lov

Formand for Lærerstuderendes Landskreds synes, at loven er uhensigtsmæssig – han frygter, at flere vil ende i et arbejde, som de ikke kan præstere deres bedste i, fordi de reelt hellere vil noget helt andet. Ifølge folkeskolen.dk læste han uddannelsespolitik, da han fandt ud af, at han gerne ville være lærer.

”Jeg fandt ud af, at det der manglede i det arbejde, jeg var ved at uddanne mig til, var arbejdet med børn. Og så fandt jeg ud af, jeg skulle være lærer. Og sådan tror jeg mange indser de her ting hen ad vejen, mens man finder ud af, hvor ens styrker og interesser er,” siger Christian Dalby til folkeskolen.dk.

Han kender ifølge artiklen mange, der nu vil droppe ud af læreruddannelsen for at holde muligheden åben for en anden uddannelse.

Loven er ændret en smule

Efter et massivt pres på grund af den nye lov, blev den ændret i starten af 2017, så man kan tage en uddannelse på samme niveau eller lavere niveau seks år efter, man har taget sin oprindelige uddannelse. Der er desuden nogle uddannelser, som helt er undtaget fra loven, fordi de uddanner folk til områder med lav ledighed. Det gælder ifølge Denoffentlige.dk blandt andet for bacheloruddannelser og kandidatuddannelser inden for datalogi, forsikringsmatematik, revision, statistik og sygeplejevidenskab.