Jobglæde Karriere

Kunne man bare være postbud ...

Et par hundekiks i lommen og en lykkelig let fløjten på cyklen rundt på postruten. Et dejligt ukompliceret arbejdsliv, som ved den sidste postkasse afgrænser sig knivskarpt fra din fritid. Drømmer du også om et simpelt arbejdsliv? Du er ikke alene.

Du skal hele tiden videreudvikle dig på din arbejdsplads – og allerede i morgen kommer der igen ny viden på dit område. Du bliver konstant målt på dine resultater, og iPad’en sniger sig frem lørdag aften efter aftenkaffen for lige at tjekke, om der er nogle nye arbejdsmail. Midt i det hele opstår drømmen om et kraftigt modtræk. Om at hive stikket ud. Finde et tilsyneladende ukompliceret arbejde som postbud, på en fabrik eller som gartner.

”Samfundet er blevet voldsomt omskifteligt, og arbejdsbegrebet er blevet meget mere flydende. Der er hele tiden massive krav til os, og de sikre job findes ikke længere. Mange tænker over, hvad man egentlig skal kunne for at være på arbejdspladsen i fremtiden, og man er derfor hele tiden nødt til at opgradere sig velvidende, at den opnåede viden hurtigt bliver forældet,” siger Anne-Marie Dahl, der er fremtidsforsker og cand.scient.pol. i Futuria.

Det er lige i midten af det, at drømmen opstår: Kunne man bare finde et mere roligt sted – et helle – hvor man ikke skal tænke så meget, når man arbejder, og hvor man har fri, når man har fri?

Men det er kun en illusion

”Det er dér, vi begynder at danne os nogle illusioner om et arbejde som for eksempel postbud, som, vi mener, må være nogenlunde roligt. Det drømmer vi nok alle sammen om en gang imellem: At have et job uden krav om udvikling, og hvor man kan gå hjem efter fyraften og holde helt fri. Men det er en illusion – de job findes stort set ikke mere. Som postbud bliver man også målt og vejet, og der bliver ikke sendt særligt mange breve mere, så jobbet som postbud er heller ikke et sikkert job,” understreger Anne-Marie Dahl og tilføjer, at det er en hård nyser for os at indse, at vi ikke længere kan have et ”sikkert” job i det moderne samfund.

Anne-Marie Dahl mener ikke, at det er uden grund, at tv-programmet ”Bonderøven” på Kastaniegården på Djursland, hvor Frank Erichsen arbejder for at blive selvforsynende, er blevet sådan et populært program.

”Men drømmen om at slippe væk fra det hele – den er svær at gennemføre i dag. Bonderøven ville formentlig heller ikke klare sig, hvis ikke han blev fulgt af et tv-hold og fik noget økonomisk ud af det. Vi er nødt til hver især at træffe nogle valg omkring vores eget liv og se i øjnene, at vi står midt i et inferno. Vi er nødt til at acceptere, at det her er vores platform og så agere ud fra det,” siger fremtidsforskeren.

Skab små bobler af ro

Hun mener for eksempel, at man kan skabe nogle små bobler af ro i det store samlede billede, men at det kræver, at man er realistisk, når man gør det. Måske kan man flytte ud på landet i et billigere hus, hvilket måske giver én mulighed for at arbejde mindre, og måske kan man arbejde lidt mere online, i stedet for hver dag at sidde på motorvejen for at nå ind til kontoret klokken otte.

Vender drømmen om det mere simple arbejdsliv hele tiden tilbage, så er der ifølge Anne-Marie Dahl god grund til at stoppe op.

”Så er det, at man skal kigge på muligheden for at starte en mere simpel version af ens liv.”

Hun mener, at nogle kun symptom-behandler sig selv ved eksempelvis at tage på et 14-dages mindfullness-kursus på Kreta, men når man vender tilbage, så er man tilbage i det samme rotteræs.

Derfor handler det ifølge Anne-Marie Dahl om at få truffet nogle helt grundlæggende valg i ens eget liv. Det skal ikke være en trend om, at man skal løbe triatlon som 50-årig, eller at man skal bage boller hver morgen – der skal styre ens værdier. Hun mener, at man skal være helt ligeglad med, at man ikke lever op til et bestemt glansbillede, når man beslutter sig for, hvilke værdier der er vigtige i ens liv.