JobglædeØvrigt

Kryd­de­ri­køk­ken hjælper ind­van­drer­kvin­der ud på ar­bejds­mar­ke­det

En ny cateringvirksomhed, der er udsprunget af Indvandrer Kvindecentret på Blågårdsgade, giver indvandrerkvinder deres handlekraft tilbage og kan betyde et job i hånden i stedet for kontanthjælpen.

Det startede egentlig med en bog tilbage i 2010, hvor 17 indvandrerkvinder fortalte deres historie og gav en eller to opskrifter fra deres hjemlande. Bogen ”Send Flere Krydderier” startede en stor efterspørgsel på kvindernes retter. Da ildsjælene bag Indvandrer Kvindecentret på Blågårdsgade ved selvsyn hver dag kunne se, hvor svært det var for indvandrerkvinderne at komme ind på det danske arbejdsmarked, stod idéen klar.

”Hvorfor laver vi ikke en virksomhed, hvor vi ansætter kvinderne – og gør det til en forretning?” spurgte Julie Takla Lie-Nielsen dengang.

Hun er i dag virksomhedsleder i Send Flere Krydderier, som efter idéen var tænkt og planlagt, blev åbnet i efteråret 2012.

Indvandrercentret er 30 år gammelt, og Julie Takla Lie-Nielsen har de seneste fem-seks år kunnet se, at medarbejderne er blevet nogle, der bare gør tingene, når idéerne opstår.

”Man skal nok være lidt entreprenant. Vi har købt en Christianiacykel, så vi kan levere maden, og så har vi fået lidt professionel rådgivning, men ellers handler det om at prøve sig frem,” siger hun.

Hårdt at starte med at arbejde

Lige nu er der to kvinder ansat i køkkenet på almindelige vilkår, og fra juni 2013 og frem til udgangen af 2013 kommer der 15 praktikanter. Den ene af de fastansatte startede med kun at arbejde 10 timer om ugen.

”Hun følte ikke, hun havde ressourcer til mere, men nu arbejder hun 37 timer om ugen. Hun har lært, at hun kan noget, og det er præcis det, vi arbejder med: At styrke kvindernes arbejdsmarkedsidentitet,” siger Julie Takla Lie-Nielsen og fortæller, at kvinderne typisk ikke har nogen formel uddannelse og mangler viden om, hvordan man forholder sig på en dansk arbejdsplads.

”De har altid været på kontanthjælp, og det gør noget ved deres selvfølelse, fordi de altid synes, de har været parkeret. Så er det en glæde for dem at se, at de kan noget. De får styr på deres liv på den måde og får deres handlekraft tilbage. Det er det, det handler om.”

Det er det hele værd

Julie Takla Lie-Nielsen synes, det er krævende at være en social-økonomisk virksomhed, fordi der er meget, som skal gå op i en højere enhed, og fordi hun for eksempel ikke har den store forretningsmæssige viden.

”Men det er det hele værd for mig, når en af kvinderne siger, at hun har lært noget om sig selv. Det er skønt, når man kan se, at kvinderne er stolte over det, de laver,” siger Julie Takla Lie-Nielsen og tilføjer:

”Vi øger kvindernes chance for at komme ud på det rigtige arbejdsmarked. Det har afgørende betydning for dem.”

Fremtiden er lys

Send Flere Krydderier er i gang med at søge penge fra en pulje, så de kan etablere et større produktionskøkken, og virksomhedslederen spår, at Send Flere Krydderier har øget sin produktion med fire gange det, den er i dag – hvis man kigger to år ud i tiden. Desuden mener hun, at der til den tid vil være ansat to-tre kvinder mere på fuld tid – og at praktikanterne stadig vil komme i køkkenet.

Lige nu er kunderne både private og virksomheder, og Send Flere Krydderier har blandt andet lavet mad til konfirmationer og runde fødselsdage – og leveret mad til for eksempel Københavns Kommune og den amerikanske ambassade.

Læs også