JobsøgningKarriereØvrigt

Kar­ri­e­re­rå­d­giv­ning gjorde det lettere at skifte spor

Det kan være vanskeligt at skifte sektor, når man er bibliotekar. Karriererådgivning kan gøre skiftet nemmere.

Lisbeth Lindemose arbejdede på et folkebibliotek, men ville egentlig gerne i en mere specialiseret retning. Samtidig så hun drømmestillingen i et stillingsopslag fra University College Sjælland, der søgte en bibliotekar, der skulle arbejde meget med undervisning og bibliotekets licenser. Det tiltalte Lisbeth Lindemose ifølge Bibliotekarforbundets blad Perspektiv – men det var alligevel ikke så lige til for hende bare at søge jobbet:

”Fordi jeg skulle skifte spor fra et folkebibliotek til et uddannelsesbibliotek, oplevede jeg, at det var vanskeligt at skrive en ansøgning, jeg var tilfreds med. Jeg kendte ikke brugergruppen, jeg havde ikke erfaring med licenser, og jeg havde kun lidt erfaring med undervisning. Til gengæld ville jeg rigtig gerne have jobbet, så jeg fik en times telefonisk vejledning hos Bibliotekarforbundets karriererådgiver,” siger hun til Perspektiv.

De mange spørgsmål fra karriererådgiveren hjalp hende videre, fordi de hjalp hende til at blive mere konkret i forhold til, hvad hun kunne byde ind med. Hun fik jobbet, og siden den 1. november har hun været ansat på University College Sjælland.

Lav først en kompetenceafklaring

Lise Kirketerp Rubak, der er coach og karriererådgiver, råder til, at du får lavet en kompetenceafklaring, hvis du også overvejer at ”træde et skridt til siden” i din karriere - og altså ikke overvejer et radikalt karriereskift.

Hun mener sagtens, at man selv kan lave kompetenceafklaringen ved at skrive en oversigt ned over alle ens personlige og faglige kompetencer – men at det dog er hendes erfaring, at mange har brug for en sparringspartner eller coach til at løbe processen i gang.

”Fordi det ofte er en udfordring at sætte ord på det, som du bare ved, du gør og kan hver dag på jobbet. Når du laver en oversigt over dine erfaringer, skal den være så præcis som muligt, og med et ordvalg, så mennesker udenfor branchen også kan forstå den. Undervejs kan det være, at du får afdækket noget erfaring, du havde glemt, du havde. Som du kan bruge som løftestang ind i din nye branche. De fleste ender med at blive meget overrasket over, hvor stor erfaring de egentlig har, når processen er afsluttet,” lyder det fra Lise Kirketerp Rubak på hendes hjemmeside.

Lær din nye branchens jargon

Hun mener, at du bør undersøge det område, du gerne vil arbejde indenfor – og begynde at læse jobannoncer for at lære, hvilke ord branchen bruger.

”Så du umiddelbart kan gå ind og ændre i dit ansøgningsmateriale og sørge for, at dine nuværende kompetencer bliver beskrevet med din kommende branches ordvalg. Sagt på en anden måde, skal du til at tale branchens sprog, så du signalerer tryghed omkring dine færdigheder,”lyder det fra Lise Kirketerp Rubak, der også anbefaler, at du netværker med branchens ansatte, fordi de også kan være en anden god vej til jobbet.

Læs også