JobsamtaleJobsøgningKarriere

Kan-alt-kan­di­da­ter bliver sjældent kaldt til samtale

Skriv din ansøgning til det konkrete job uden at distrahere arbejdsgiverne med så mange kompetencer, at de overser, du kan præcis, hvad jobbet kræver.

Hvis du i din ansøgning, forsøger at ligne en, der kan alt, så kan du reelt komme til at virke som en, der ikke kan noget.

Når en virksomhed har brug for en ny medarbejder, så slår den stillingen op med et præcist problem for øje. Et problem, som du skal være med til at løse. Derfor er det en stor ulempe for dig, hvis du beskriver dig selv som en, der kan alt. Hvis du i ansøgningen skriver om alle dine forskellige kompetencer, selvom de ikke er relevante for jobbet, så kan rent faktisk betyde, at du ikke bliver kaldt til samtale.

Herudover kan dine mange kvalifikationer få dig til at virke så overkvalificeret, at arbejdsgiveren vil tro, du er dyr at ansætte og hurtigt vil komme til at kede dig i jobbet.

Hvis du var en schweizerkniv

I stedet for at vise, at du kan alt i din ansøgning, så prøv at tænker på dig selv som en schweizerkniv med et afgrænset sæt værktøj, som er nyttige i jobbet. I din ansøgning beskriver du så, hvad hvert enkelt værktøj kan.

Følg disse råd

  1. Start med at finde frem til dine fem vigtigste egenskaber.
  2. Find ud af, hvordan disse egenskaber kan spare penge eller være med til at øge indtjeningen for den virksomhed, du søger.
  3. Vis de tidligere succeser, som du har skabt ved at bruge lige præcis de egenskaber. Brug gerne dokumentation for, hvad det har resulteret i for de virksomheder, du tidligere har arbejdet for. Det vil vise din kommende arbejdsgiver, at det i den grad kan retfærdiggøres, at man skal ansætte dig.
  4. Optimér dine karriereredskaber i et kort resumé øverst i CV'et. Teksten om dig skal kort afspejle dine egenskaber. Den, der skal ansætte dig, skal hurtigt få den nødvendige information om dig, uden at det skal virke overvældende.

Fra generalist til specialist

Når du har gjort det – når du er gået fra at beskrive dig selv som generalist til specialist i dine ansøgninger – så skal du begynde din mere proaktive jobsøgning. Det gør du bedst ved at søge så mange relevante job som muligt, og her er det tidsbesparende at oprette en Jobagent på hver af de jobtyper, du er interesseret i

Sørg også for at lægge dit CV online, så headhuntere og arbejdsgiveren kan få øje på dig, når de søger i CV-databaser for at finde den helt rigtige medarbejder. Når de kan se dine nøjagtige egenskaber – og hvad du har opnået med lige præcis dem, er det let og frem for alt hurtigt for dem at afkode, om du kan løse det problem, de mangler en ny medarbejder til.

Læs også