JobsamtaleJobsøgning

Job­sam­ta­len: Lær at mestre de første 100 sekunder

Det første indtryk betyder alt. Jobindex’ rekrutteringsekspert guider dig derfor her gennem de indledende og skæbnesvangre minutter af jobsamtalen.

Du sidder i receptionen. Tankerne myldrer gennem hovedet. Du kæmper desperat for at finde på 3 gode og 3 dårlige ting om dig selv, og du har på ingen måde overskud til smalltalk med receptionisten.

Du fik knap nok sagt goddag, og jakken er stadig knappet helt op i halsen, da de henter dig ind.

Din hånd er iskold efter cykelturen, og du glemmer fuldkommen at varme den op, før du er i gang med det første kølige håndtryk. Du mærker derfor slet ikke, hvor hårdt du klemmer, før staklen overfor dig – med et hvin – hiver hånden til sig.

Sådan en start på jobsamtalen ønsker de fleste at undgå. Og ifølge Jobindex’ rekrutteringskonsulent, Charlotte Hansen, er der flere ting du skal huske i den indledende fase af interviewet.

"De fleste fejl skyldes nervøsitet, og det er vigtigt, at du allerede mens du venter finder dit fokus og falder lidt ned," forklarer hun.

Hvilke typiske fejl begår ansøgere her?

"Nogle er så påvirkede af situationen, at de ikke engang har taget jakken af. Det er en god ide at finde sig til rette med det samme og gerne tage et blad eller en folder om virksomheden. Så har du noget at fokusere på, og du virker samtidig interesseret i arbejdspladsen, når intervieweren kommer for at hente dig," fortæller Charlotte.

Og håndtrykket – hvad betyder det for dig?

"Det er en balancegang. Håndtrykket skal være fast men ikke kvasende. Og det må heller ikke være for slapt. Jeg kan godt lide, når en ansøger virker glad for at være der og straks rejser sig op, når jeg siger navnet. Det er lige så vigtigt som håndtrykket."

Hvad skal man sige som det første til samtalen?

"Det er en god ide at hoppe med på de muligheder for smalltalk, der byder sig. Det er jo en anspændt situation for både dig og mig, så hvis jeg spørger, om det var svært at finde herhen, skal du endelig samle bolden op. Vis din personlighed, dit humør og din drive allerede her."

Men bør man være ydmyg og afventende eller frisk og talende i starten?

"Jeg synes, det er godt at afvente intervieweren og tilpasse sig tonen og stilen. Som ansøger bør du forberede dig på forskellige situationer og både være klar på selv at skulle tale fra start, mens du andre gange blot lytter, mens intervieweren tager teten."

Hvordan kommer man så bedst ud med det, man vil fremhæve?

"Husk altid at det er en dialog og ikke et oplæg. Du skal mærke lokalet og være til stede. Det mest irriterende er, hvis kandidater afbryder, fordi de er ivrige efter at komme af med deres styrker og salgsargumenter. Så kan jeg jo se, at personen ikke lytter."

Hvad betyder øjenkontakt, når dialogen går i gang?

"Øjenkontakt er vigtigt. Det værste man kan gøre er ikke at have fokus på alle interviewerne i lokalet. Du skal kigge den person i øjnene, der stiller dig et spørgsmål, men kigge alle i øjnene på skift, når du svarer. Det er ikke så godt, hvis du kun holder øjenkontakt med den, du tror, er hovedautoriteten i lokalet. De andre til samtalen vil så få et dårligt indtryk af dig."

Hvad er dit bedste råd til ansøgere, der skal til en samtale?

"Slap af, og lyt til, hvad der bliver spurgt om. Lir ikke blot en tale af, du har forberedt hjemmefra. Husk dialogen."