Karriere

Job i Danmarks nabolande – sådan gør du

Har du svært ved at finde job i Danmark, eller trænger du bare til et udlandseventyr. Der er mange grunde til, at akademikere søger et job i udlandet. Her giver tre danskere med succes i udlandet deres bud på, hvad du skal være opmærksom på, når du vil finde det rigtige job i et af Danmarks nabolande.

Det kan virke tillokkende at arbejde i London, Berlin eller Stockholm. Især hvis det er svært at finde et job i Danmark. Ikke nok med at det er et spændende eventyr i et nyt land, så kan det også være med til at booste cv'et og karrieren. Men hvordan kommer du i nærheden af at få jobbet? I anledningen af den europæiske jobsøgningsmesse giver tre akademikere til deres råd til danskere, der vil til udlandet.

"Det er ikke nødvendigvis lettere at få job i udlandet, men nogle akademiske faggrupper har lavere ledighed i udlandet. Det er især ingeniører, djøf'ere og arkitekter, som ofte er populære i udlandet. Her kan et udlandsophold være en god idé, hvis det er svært at finde job herhjemme, og samtidig kan det booste cv'et og karrieren," siger Karina Weidner, der er Key Account Manager hos Akademikernes A-kasse.

Her giver tre danskere, som alle har taget springet og fået job i udlandet, deres råd til, hvordan du finder drømmejobbet i udlandet.

Caroline Morell Asmussen, senior social strategist hos Saatchi & Saatchi, et globalt reklamebureau med hovedsæde i London.

"Start jobsøgningen i Danmark. Kontakt venner eller HR-afdelinger i internationale virksomheder, du vil arbejde i, og hør, om de kan være behjælpelige med kontaktoplysninger til kontorerne i udlandet. Det er altid godt at have en kontakt indefra. Sådan kan du også skille dig ud. Opdatér din LinkedIn, og sørg for, at den giver et godt indtryk af, hvordan du arbejder, hvem du er, og hvad erfaring du har gjort dig. Du skal også sætte dig i, hvordan et CV bygges op i det land, du søger job i. I England bruger man fx ikke billede på sit CV, og i Frankrig må CV'et ikke være længere end en side. I mange storbyer bruges rekrutteringsbureauer utrolig meget. Drømmer du om at flytte, er det derfor en god idé at kontakte en masse rekrutteringsbureauer og sætte møder op."

Steffen Hedebrandt, Country Manager, Nordics, hos Elance-oDesk i Norge. Elance-oDesk er verdens største platform for freelance-arbejde.

"Tænk over, hvor du vil arbejde, og brug alternative måder til at komme i kontakt med virksomhederne på. Jeg startede fx med at blogge for Elance-oDesk inden, jeg fik tilbudt et job hos dem. Tænk ud af boksen, så du kan komme under radaren. Hvis du fx vil til en bestemt by, så find de 20 mest interessante virksomheder i den by. Skriv dem en mail, og fortæl, at du kommer forbi nogle dage i en uge, og hør, om du kan komme forbi til en kop kaffe. Det viser, at du brænder for det, og du er proaktiv."

Kirsten Hasberg, selvstændig med firmaet Hasberg Media UG, hjælper virksomheder med rådgivning om forretningsudvikling og policy inden for energiområdet i Tyskland. Inden da var hun lønmodtager i Kassel.

"Hvis du går efter job i et af Danmarks nabolande, så er det en god idé at etablere et netværk på forhånd, fx via praktikophold eller via samarbejder. Du skal også have en anden motivation end økonomi, hvis du fx vil arbejde i Tyskland, hvor lønnen generelt er lavere. Derudover er det selvfølgelig en stor fordel, hvis du kan sproget eller viser, at du anstrenger dig for at lære det."

Fakta om den Europæiske Jobmesse

Hvert år afholdes den Europæiske Jobmesse i hovedstadsområdet. På messen deltager jobsøgende akademikere, europæiske rekrutteringsvirksomheder og arrangørerne: Djøf, IDA, FAOD, DM, Magistrenes A-kasse, Akademikernes A-kasse samt Frederiksberg og København Kommuner.

Du kan finde dit drømmejob i Norge på www.jobbsafari.no og i Sverige på www.jobbsafari.se.