KarriereØvrigt

Iværk­sæt­te­rens gode råd: Otte byggesten til dit nye IT-imperium

Klumme: Overvejer du en karriere som selvstændig inden for IT? Det kan jeg kun anbefale, men der er dog nogle overvejelser, jeg synes, du skal gøre dig inden. Derfor har jeg samlet otte gode råd og erfaringer, jeg har gjort mig, siden jeg etablerede min virksomhed for år tilbage.

1: Hvad er jeg god til?

Der kan være forskellige grunde til at ville starte for sig selv. For nogle er det en livslang drøm, mens andre er kørt træt i deres nuværende arbejdssituation.

Uanset udgangspunktet skal du finde fundamentet for dit nye IT-imperium. Jeg oprettede selv mit efter en meget travl periode på seks år i en service desk og senere i IT-driftafdelingen hos en større dansk bank.

Jeg følte mig efterhånden fanget i en arbejdsspiral, der stod på alt for meget arbejde, i en alt for lang periode, - og til sidst uden gnisten.

Derfor lavede jeg en liste med alle mine IT-evner. Det tog fire uger.

De næste tre uger hang den på køleskabet, mens jeg stregede ud, tænkte og vurderede. Men da jeg stod og kiggede på den færdige liste kom gnisten, og et bål var tændt.

Pludselig gav det hele mening. Det føltes som om, at alt det, jeg har arbejdet med og fået erfaring med i tidens løb, kom til sin ret.

Jeg har professionelt arbejdet med kundeservice, IT-support, IT-drift og ved siden af lidt hjemmesider og grafik osv. Det hele kombineret passede rigtig godt til min liste.

Så lav en liste, få eventuelt input fra andre og se, om du kan finde din gnist sådan.

2: Få et stærkt hold

Som selvstændig er du både indkøbschef, bogholder, salgschef, webadministrator, marketingdirektør og alt det løse - ved siden af dit arbejde.

Det sluger tid, især fordi det måske ikke ligefrem er job, du er vant til at tage dig af.

Se dig om i dit netværk og bed om kvalificeret hjælp. I min opstartsperiode brugte jeg mit netværk og venskabskreds og fandt en revisor (regnskab), en advokat (serviceaftaler), en nabo som tekstforfatter (tekst på hjemmesiden mv.) og tidligere kollegaer (systemadministratorer) som jeg jo kendte kvaliteten af i forhold til driften af kunderne og lidt salg, samt en grafiker (brochure/hjemmesiden osv.) samt en sælger.

Jeg havde - og har - et super stærkt hold, som også har været afgørende for, hvor vi er i dag, og som jeg er yderst tilfreds med. Glem ikke, at det også er godt at have nogle at sparre ideer med.

3: Du får brug for dit nuværende netværk

Det er utrolig vigtigt at lave relationer til dem, man møder på sin vej, også når man sidder i den sikre IT-stilling.

Forestil dig, at det er din sidste dag på jobbet. Hvis du lige nu kigger rundt i lokalet, hvem ville du kunne bede om hjælp i morgen?

Før du læser mere, så hent lige en kop kaffe og tal med en, som du ikke taler med til dagligt - en der er dygtig til det han eller hun laver, selvfølgelig. Og sørg så for at pleje dit netværk efterfølgende.

4: Tag et dagligt inspirationsfix

Inspiration er vigtigt for at flytte sig, og det er pludselig alene dit ansvar.

Jeg er dagligt på computerworld.dk, version2.dk, techcrunch.com samt LinkedIn for at se, om der er noget, der rør sig.

Min inspiration kommer også fra ikke IT-relaterede sider, for eksempel ted.com som har mange rigtigt gode tænk ud af boksen-historier.

Disse sider giver et frisk pust med input til, hvad der sker i branchen, og hvor vi er på vej hen.

5: Får du travlt

Der er en læringsprocess fra første dag i din nye virksomhed.

For at drive møllen er der behov for regnskab, hjemmeside, tekst, billeder, logo, visitkort og så videre.

I det hele taget er der en administrationsdel, som du ikke kan fakturere, og det skal du tage højde for i prissætningen.

Nu skal der kunder på bordet, så kontakt alle i dit netværk og hør, om de kender nogen, som kan bruge dine services eller ydelser.

Herfra kan du bygge dit netværk. Tag til konferencer og præsentationer og meld dig ind i nye netværk og spred rygtet.

6: Pengene er først hjemme, når de er i hus

Jeg oplever ofte, at samtalen skifter kurs hos potentielle kunder.

Bedst som man tror, at en aftale er hjemme, sker der noget uventet.

IT-chefen stopper, en ny kommer på sagen og tit er det med udgangspunkt i en anden retning eller bare med en anden tilgang.

Her er det kunsten at fortsætte "jagten" med fornyet energi. Samtidig er det nok det, der gør forskellen på de virksomheder, som klarer den, og dem der ikke gør.

På den måde vil der være en del udfordringer og frustrationer, men det er jo også det, der er sjovt. Bare så du ved det.

7: Hønen eller guldægget?

Der er stor efterspørgsel efter specifikke kompetencer, som du måske ikke lige har, men hurtigt kan få.

Mit råd er, at du stiller skarpt på de services eller ydelser, du leverer.

Du må starte et sted og arbejde ud fra det.

I denne hønen eller ægget-situation kan du nogle gange vinde og andre gange tabe kunder undervejs i forsøget på at vokse.

Du vil opleve, at din virksomhed typisk udvikles efter et mål eller en retning og her giver det rigtig god mening at være ekstra opmærksom på de beslutningstagere, du taler med. De ved, hvad de vil have - ellers kan du jo hjælpe dem på vej

8: Gør det, hvis du ikke kan lade være

Hvis du overvejer at starte for dig selv, er det bedste råd, jeg kan give, følgende:

Start kun en virksomhed, hvis du ikke kan lade være. Når det er på plads, så stram ringbrynjen og sadl op. Det er det bedste i hele verden!